N(euro)otje en de forenzentaks…

Zucht…. Gisteren in het nieuws: de forenzentaks gaat echt niet door. Jippie….? Nee, niet echt. Want de geplande bezuiniging moet ergens worden weggehaald. Daarvoor heeft men het oog laten vallen op het vitaliteitssparen (580 miljoen) en wordt de assurantiebelasting verhoogd van 9,7 naar 21 procent (940 miljoen euro in 2013). Dat is meer dan het dubbele! Verder wordt er geld weggehaald uit een potje voor duurzaamheid (649 miljoen) en schijnt er sprake te zijn van een incidentele meevaller van 649 miljoen.

De verhoging van de assurantiebelasting gaat ieder huishouden alsnog 100 euro per jaar kosten. Dus het maakt eigenlijk weinig uit waar het geld vandaan komt, betalen moet je het toch… Het enige verschil met de forenzentaks is dit: niet iedere Nederlander forenst. Maar iedere Nederlander is wel verzekerd.

Advertenties

14 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. kniepertie
  Okt 02, 2012 @ 07:15:54

  Dan is de pijn toch eerlijker verdeeld, denk ‘k, tja, de forenzentaks had ‘k niet mee te maken , de verzekeringst(r)aks weer wel
  groet

  Beantwoorden

 2. kniepertie
  Okt 02, 2012 @ 07:35:05

  Dat noemen ze toch de pijn eerlijk verdelen? Tja, ik kreeg en krijg geen reiskostenvergoeding, nu moet ‘k alsnog betalen.
  Tis niet anders…
  groet

  Beantwoorden

 3. wil
  Okt 02, 2012 @ 08:06:37

  wat zou ik graag geld weghalen bij de dames en heren regering.zou ze flink beknotten.en vooral ze minstens een half jaartje laten leven van een minium.niks geen luxe meer .geen dure huizen en vakanties en al wat ze nu nog wel doen.

  Beantwoorden

 4. Spaarcentje/Wel en Wee met ME
  Okt 02, 2012 @ 08:26:28

  tja de forenzentaks zou ons 1200 per jaar kosten en de verhoogde belasting op verzekeringen 100 per jaar. Dus ik ben er wel blij mee. De pijn wordt nu toch iets eerlijker verdeeld. Al kan ik me ook met deze maatregel weer schrijnende gevallen voorstellen.

  Beantwoorden

 5. Hsm
  Okt 02, 2012 @ 08:45:24

  Ik vond die reactie van het verbond van verzekeraars wel een beetje huilen met de wolven in het bos. Ze zien niet graag dat consumenten de goedkoopste verzekeringen gaan uitkiezen of opzeggen. en de macht van tussenpersonen wordt w.s. op die manier ook gebroken. Zelf heb ik berekend dat het mij ongeveer 63 euro zal kosten, die verhoging van de assurantiebelasting. Ik heb niet meer dan strict nodig, en dan nog de goedkopere verzekeringen. Misschien zeg ik de reisverzekering wel op (wij gaan toch nooit West-Europa uit), dan heb ik dat bedrag al weer terugverdiend. Ik kan alleen maar zeggen: loop al je verzekeringen nog eens langs, kan het minder, kan het goedkoper, zijn al die verzekeringen echt nodig? Nederland schijnt het meest oververzekerde land te zijn. Groet, Hsm.

  Beantwoorden

 6. Tjerk
  Okt 02, 2012 @ 08:54:13

  De assurantiebelasting is in ieder geval wat eerlijker dan de forensentax. Bij de forensentax zouden er een heleboel gezinnen zijn die er honderden zo niet duizenden euro’s per maan op achteruit gaan (bedenk je maar eens hoeveel extra een gezin moet bijlappen als beide ouders met de trein naar het werk gaan). Dat levert heel wat meer schrijnende gevallen op dan die assurantiebelasting.

  Ik werd zelf niet getroffen door de forensentax, en nu wel door de assurantiebelasting. Maar eigenlijk vind ik dat wel prima, heb ik geen enkel probleem mee.

  Beantwoorden

 7. Truus Kleintje
  Okt 02, 2012 @ 09:13:02

  Goh, ik heb juist het gevoel dat het eerlijker wordt…. Ik vond die forenzentaks echt niet eerlijk, je kunt heel vaak niet meer kiezen voor een baan om de hoek. Dan wordt werken dus steeds minder leuk (inclusief de verhoging van de premie’s, het salaris waar steeds minder netto van overblijft en alle (onbetaalde) tijd die je in de auto zit om naar je werk te komen).
  De assurantiënbelasting wordt over vrijwillige verzekeringen geheven, zorg-, levens- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen vallen hier buiten. Dat is dus juist iets waarop ik denk te kunnen gaan bezuinigen. En als ik dan ook nog lees dat in Duitsland de assurantiënbelasting al jaren op ong. 19% staan en in België op ong. 27% dan vind ik het eigenlijk helemaal niet gek dat Nederland van de 9,7% afstapt. Een aansprakelijkheidsverzekering hebben we hier wel. Maar een glas-, brand-, inboedelverzekering niet, wij sparen voor dergelijke tegenvallers en (moet ik eerlijk zeggen) hebben nog nooit echt iets van deze verzekeringen nodig gehad.

  Beantwoorden

 8. loesje
  Okt 02, 2012 @ 09:20:24

  @Tjerk: ik heb wel moeite met dit soort bezuinigingen, het wordt bij de gewone (meestal werkende) mensen weggehaald, en waarschijnlijk zo doorgeschoven naar Griekenland.
  Dure ambtenaren (meestal overbodig) blijven buiten schot, zoals Cohen die nu weer een gecreeerd baantje heeft gekregen met het onderzoek naar de rellen in Haren. In dat segment valt volgens mij behoorlijk te bezuinigen maar snijden in eigen vlees doet men niet. Het is makkelijker om de burger uit te knijpen, en zeg nou zelf….we pikken toch ook alles?

  Beantwoorden

  • Tjerk
   Okt 02, 2012 @ 09:36:10

   Cohen betaald net zo goed geld voor verzekeringen, dus die betaald net zo hard mee als de werkende medemens.

   En ja, er is best wel wat te bezuinigen in de politiek. Maar dat is echt een druppel op een gloeiende plaat. Een paar miljoen op jaarbasis misschien, daar gaan we Nederland niet mee uit het slop trekken. Grootste bezuinigingspunt zou de zorg moeten zijn, en dan voornamelijk op het gebied van efficiënter werken en het niet meer uitvoeren van nutteloze onderzoeken

   Beantwoorden

 9. izerina
  Okt 02, 2012 @ 09:39:54

  De pijn is over meer mensen verdeeld.

  Beantwoorden

 10. Vlijtig Liesje
  Okt 02, 2012 @ 11:04:10

  Wij waren wel heel erg blij dat de forenzentaks niet door gaat. Dat had ons per maand zo 150 euro gekost.

  Beantwoorden

 11. henriette
  Okt 03, 2012 @ 09:08:57

  Het is nu inderdaad over meer mensen verdeeld, maar wat is het volgende ???

  Beantwoorden

 12. Debby
  Okt 04, 2012 @ 10:51:43

  Mijn reactie is hetzelfde als mijn voorganger ….. wat is het volgende ??
  Veel wordt bij “iedereen” weggehaald. Er vallen straks velen buiten de boot, het gaat echt een kwestie worden van zwemmen of verzuipen.
  Ik zie erg tegen al die bezuinigingen op en ik zal niet de enige zijn. Maar ons hele gezinsbudget is zo erg aangetast dat de enige ruimte van minderen in ons leefgeld zal zitten. En dat is al met 25% verminderd.

  Beantwoorden

 13. Bianca
  Okt 04, 2012 @ 13:53:25

  Ik ben ook erg bij dat de Forenzentax niet doorgaat. Wij hebben een leaseauto van het werk die we niet prive gebruiken. Ons had het bij elkaar 300- 400 euro p. maand gekost incl alle verlagingen van toeslagen omdat door de leaseauto dan een hoger inkomen is en dus minder toeslagen. Dan vind ik die assuranciebelasting van 100 euro per jaar nog wel gaan……………………

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: