N(euro)otje is ook graag duurza(a)m(er)

10 Oktober aanstaande is de Dag van de Duurzaamheid. Dit is een initiatief van de actie-organisatie Urgenda, die samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren Nederland duurzamer wil maken.

Op 10 oktober zijn er tal van activiteiten, kleine en grote, die allemaal tot doel hebben een steentje bij te dragen aan de duurzaamheid. En op de site worden veel ideeën aangedragen om je alvast op weg te helpen.

Een greep uit de tips:

 • de verwarming 1 of 2 graden lager zetten en een trui aan doen (overdag de thermostaat 1 graad lager zetten kan 80 m3 gas per jaar besparen en de kans is groot dat niemand in de gaten heeft dat het 1 graad minder warm is…)
 • meer de fiets pakken in plaats van de auto (Milieu Centraal heeft uitgerekend dat er gemiddeld 100 euro per auto per jaar bespaard kan worden op de brandstofkosten wanneer men korte ritten vermijdt.  En dan scheelt het ook nog eens jaarlijks 185 kilo aan CO2-uitstoot per auto.)
 • op het werk de computers, printers en beeldschermen echt uit zetten
 • bewuster eten: minder vlees (rundvlees, kaas en lamsvlees zorgen voor de grootste klimaatbelasting. De productie kost veel energie en levert veel broeikasgassen op.)
 • korter douchen (toen de kinderen in Huize Vrek klein waren, zette N(euro)otje een kookwekker buiten de badkamerdeur. Belletje gegaan, douche uit).

Er staan nog veel meer tips op de site. Erg leuk om door te lezen. Er zit voor iedereen wat tussen. N(euro)otje moet die dag werken; gelukkig kan ze met twee collega’s carpoolen, dat scheelt weer twee auto’s. Terwijl zij, Man en Zoon aan het werk zijn, staat de thermostaat thuis op 15 graden en staat alle apparatuur uit. Gelukkig wordt er ook bij haar op het werk gedaan aan afvalscheiding, staan de printers ’s nachts uit en wordt iedereen er regelmatig aan herinnerd ook de beeldschermen helemaal uit te doen.

Duurzaamheid, daar kunnen we allemaal wat aan bijdragen. Niet vergeten: 10 oktober.

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Sep 27, 2012 @ 09:29:05

  Het blijft belangrijk om steeds op die kleine bezuinigingen te wijzen

  Beantwoorden

 2. Henderina
  Sep 27, 2012 @ 11:25:40

  Als we onze koeien en schapen gewoon gras laten eten, in plaats van geïmporteerde soja en graan, is dat volgens mij beter voor het milieu dan monoculturen van mais, graan en soja. Commercieel aantrekkelijk vlees, waar een aantal mensen veel geld aan verdienen, dat is het echte probleem. Daarvoor worden regenwouden gekapt (soja) en landschappen omgeploegd tot eindeloze velden met GMO graan en mais, die alleen kunnen groeien met de toediening van bestrijdingmiddelen als Roundup. Niet het vlees, de kaas, de koeien en de schapen op zich.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 28, 2012 @ 09:11:42

   @Henderina: Dat en dat te veel mensen te veel vlees willen eten. Er zou niks mis zijn met slechts 1 of 2 keer per week een beetje vlees. Ikzelf ben al zo’n 30 jaar vegetariër maar besef dat nooit iedereen vegetarisch zou willen eten. Zelfs in mijn eigen gezin is het niet gelukt om ze te overtuigen. Maar ze eten wel allemaal meerdere malen per week vegetarisch. Scheelt toch. Hoop ik.

   Beantwoorden

   • Henderina
    Sep 28, 2012 @ 09:30:15

    Goed, milieu- en diervriendelijk vlees is duurder. Ik denk dat daardoor automatisch voor veel mensen de noodzaak ontstaat om minder vlees te eten. Het vlees dat je dan wel eet is een stuk lekkerder en gezonder. Ik denk ook niet dat iedereen vegetariër hoeft te worden, bewuster keuzes maken lijkt me al een hele vooruitgang.

 3. Spaarcentje/Wel en Wee met ME
  Sep 27, 2012 @ 12:26:10

  Bedankt voor de tip. Ik heb nu een mail gestuurd naar de school van mijn kind of ze hier in de les ook aandacht aan willen geven.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 28, 2012 @ 09:02:12

   @Spaarcentje: Goed van je! Hoe jonger je ergens van bewust gemaakt wordt, hoe groter de kans dat er goede gewoontes inslijten. Ik denk hierbij aan de lessen die we op de lagere school kregen over hoe om te springen met water. Ik ben zuinig met water gemáákt en ben het nu nog steeds.

   Beantwoorden

 4. loesje
  Sep 27, 2012 @ 13:36:08

  En niet alleen 10 oktober he? 😉

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: