N(euro)otjes nieuwe dak

Vrijdagavond arriveerden Dochter en Schoonzoon uit België. Zoon nam een vriend mee naar huis en zaterdag kwam er nog een vriend. Vrijdagavond was het dak er al af en zat de familie Vrek gezellig in de woonkamer onder een groot stuk zeil. Er is die nacht heel wat regen gevallen maar de woonkamer bleef droog. Op de zaterdag zelf hebben de jongens en Man tussen de soms wel heftige buien door toch maar mooi een nieuw dak erop gelegd en afgewerkt. Er zat zelfs hagel bij de buien! Het is ongelogen waar maar het is al te merken aan de temperatuur in de woonkamer. Zaterdagavond heeft N(euro)otje voor het eerst in al die jaren amper de cv aan hoeven zetten voor de woonkamer. En normaal gesproken was het zo dat als de CV of de houtkachel uit ging, het binnen een half uur onaangenaam fris werd. Maar zaterdagavond zakte de temperatuur maar heel langzaam. Ook het geklapper van de deur tussen de woonkamer en de lange gang hebben ze niet meer gehoord. Het bleek dat er erg veel gaten zaten in de aanwezige isolatie. Hierdoor was de ruimte moeilijk te verwarmen, verdween de warmte snel en was er veel tocht. N(euro)otje is nieuwsgierig hoe dat straks gaat als het echt koud gaat worden.

Nog even de voor en na foto’s. Onder dit fantastische dak heeft de familie Vrek heel wat genoeglijke uurtjes doorgebracht:

En dan nu:

Het valt waarschijnlijk wel op dat de dakgoot er nog niet op zit. Die was ook zo’n beetje op. Met iedere regenbui zat N(euro)otje tegen een Groningse versie van de Niagara watervallen aan te kijken. Het ding was niet meer te repareren en vertoonde net zo’n golfbeweging als het dak. Vrienden van Zoon hebben connecties ( 🙂 ) en N(euro)otje en Man hebben voor niet al te veel geld een mooie kunststof dakgoot besteld. Die wordt later deze week gemonteerd. N(euro)otje en Man hebben speciaal voor deze gelegenheid hun aversie tegen kunststof even opzij gezet. Ze zijn benieuwd naar het resultaat. Er volgt dus nog een ‘helemaal-af-foto’.  Maar voor nu zijn ze al zeer tevreden. De rust is weergekeerd in Huize Vrek. Geen angst meer voor lekkages!

Natuurlijk hoort er op een blog over besparen en consuminderen ook een kostenplaatje bij. Zoiets als een dak vervangen doe je niet voor een paar honderd euro. De dakbedekking kostte 685 euro. De extra isolatie 460 euro. De dakgoot, boeidelen en windveren komen samen op 710 euro. Is in totaal 1.855 euro. Uiteraard hebben N(euro)otje en Man de vrijwillige werkers die het hele weekend in Huize Vrek logeren, volgepropt met broodjes worst, patat, frisdrank en pilsjes. Alles op eigen verzoek. Vandaag krijgen ze, op aandringen van N(euro)otje toch iets gezonds naar binnen. Het is wel een compromis, macaroni, maar de pan zit bomvol groente. Met al die boodschappen is het weekbudget van 70 euro ruimschoots overschreden: N(euro)otje en Man hadden aan het begin van de week namelijk al wat boodschappen in Duitsland gehaald voor 64,43 euro. Maar gisteren kwam daar een hoop extra bij omdat ze zelf niet zo van de patat en de worstenbroodjes en de frisdrank zijn en dat niet standaard in huis hebben. Daarom is er gisteren, verdeeld over meerdere supermarktbezoekjes, voor 90,93 euro een hoop extra gehaald. Hoewel N(euro)otje moet toegeven dat er ook weer aardig wat voor de voorraad bij zit (de verwachtingen voor alweer een extreme horrorwinter zijn weer te lezen op internet dus moet de voorraadkast weer afgeladen worden 🙂 …) Al met al is het gewoon een heel gezellig weekend geworden met als kers op de taart een splinternieuw dak.

Advertenties

17 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. kniepertie
  Sep 23, 2012 @ 13:11:27

  Nou dat was hoognodig, kan me voorstellen dat je de slechtweerberichten van Harma op TVNoord liever niet hoorde!
  Dit dak houdt het wel weer 50 jaar ;),
  groet

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 23, 2012 @ 15:55:46

   @kniepertie: Inderdaad. Maar ik zat net te kijken op de KNMI site waar gewaarschuwd wordt voor heftig onweer morgen. Ik had echt zoiets van: Laat maar komen, die bui. Mijn dak is waterdicht!

   Beantwoorden

 2. Samenbesparen
  Sep 23, 2012 @ 14:04:49

  Ziet er mooi uit!
  Geniet van je warmere woonkamer. Dat zal ook gaan schelen in de stookkosten 😉

  Beantwoorden

 3. izerina
  Sep 23, 2012 @ 15:56:39

  Wat goed,dat jullie dit zelf konden doen. Ben benieuwd hoeveel hout of gas je minder gebruikt.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Sep 23, 2012 @ 15:59:20

   @izerina: we zijn heel erg blij met de enthousiaste hulp van Zoon, Schoonzoon en de vrienden. En we zijn inderdaad stiknieuwsgierig naar de besparingen op brandstof. Ik kan nu bijna niet wachten tot het kouder wordt. Erg hè… 🙂

   Beantwoorden

 4. Margreet
  Sep 23, 2012 @ 18:00:51

  Mooiiiiiii! Wat heerlijk zal het voor jullie zijn om onder een nieuw dak te wonen! In ons andere huis hebben wij ook het dak laten doen, maar hadden alles er zelf afgehaald. Dat scheelde erg in de kosten, ook alle dakpannen zelf afgebikt en zelf “nieuwe” bijgekocht. Het zal vast erg snel warm worden en blijven in jullie huis nu. Je zult het vast gaan merken op de energierekening. Ik ben vergeten hoeveel wij er mee bespaarden. Geniet!

  Beantwoorden

 5. WMT
  Sep 23, 2012 @ 18:16:27

  Gefeliciteerd met je nieuwe dak! Het ziet er prachtig uit! En wat fijn dat je zoveel hulp hebt gehad. Deze winter zit je lekker warm en je bespaart ook nog eens op de stookkosten!

  Beantwoorden

 6. giséla
  Sep 23, 2012 @ 18:44:36

  Dat is een hele verbetering zeg. Dat gaan gezellige winteravonden worden. Voorlopig zitten jullie weer goed. Gefeliciteerd!

  Beantwoorden

 7. henriette
  Sep 23, 2012 @ 19:26:09

  Geniet lekker van jullie nieuwe dak.

  Beantwoorden

 8. Bloem
  Sep 23, 2012 @ 19:51:49

  Ik zie zelfs nog een ouderwetse tv-antenne 🙂 Je hebt een prachtig dak gekregen. Hier kun je weer jaren mee vooruit. Je energieleverancier zal niet blij zijn: jullie wel!

  Beantwoorden

 9. Spaarmoeder!
  Sep 23, 2012 @ 20:51:46

  Wat fijn dat het allemaal in orde is nu. En dat bedrag voor het dak valt reuze mee!

  Beantwoorden

 10. Lege zakken vrouw
  Sep 24, 2012 @ 09:12:38

  Wat ziet het er prachtig uit. De kosten zijn misschien wel hoog, maar peanuts in vergelijking met het vervangen van een dak met pannen. Ik kijk al uit naar de foto waarop de dakgoot geplaatst is. Jullie mogen trots zijn op dit werk!!!!

  Beantwoorden

 11. geldover
  Sep 24, 2012 @ 10:34:16

  Ik vind ook de kosten ontzettend meevallen en denk dat je dat snel zult terug verdienen. Lekker dat je weer rustig op de bank kunt zitten zonder je zorgen te moeten maken.

  Beantwoorden

 12. petradepooh
  Sep 24, 2012 @ 11:51:58

  wow dat was even nodig zeg……. geniet van een warme winter!

  Beantwoorden

 13. Zuinigaanenrapwat
  Okt 19, 2012 @ 19:03:20

  Erg mooi geworden! Maar misschien een beetje een stomme vraag, maar wij hebben over een tijdje waarschijnlijk ook een stuk of wat schuren op te knappen met dergelijke golfplaten; hebben jullie wel overleg gehad met de gemeente en het dak laten controleren op asbest? In de tijd waarin het dak gelegd is (jaren ’60 las ik) werd volgens mij in zo’n beetje elke (bitumen-)golfplaat asbest gebruikt, en dan heb je bij ons een (lichte) sloopvergunning nodig om zo’n dak te vervangen. En daarbij komen dan ook nog eens flinke afvoerkosten, die waarschijnlijk de kosten van je dak verdubbelen. En anders een dikke boete als je pech hebt. Wij proberen het dus nog even zo lang mogelijk uit te stellen. Hoewel je die keus natuurlijk niet hebt als het om je woonkamer gaat in plaats van een kapschuur. Maar mocht je twijfelen of het asbest was, zou ik in ieder geval voor de zekerheid nog een bedrag opzij leggen… Dat tikt bij ons in de regio in ieder geval flink aan.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: