N(euro)otje heeft liever meer tijd dan meer spullen

Jaren geleden werd de stekker van de wasdroger, wegens geldgebrek, eruit getrokken en werd de was in plaats daarvan aan waslijnen te drogen gehangen. Dit beviel zo goed, dat ook in de tijd dat het weer beter ging, de Familie Vrek de droger niet meer terug wilde. Exit wasdroger.

Een paar jaar later begaf de magnetron van N(euro)otje en Man het. Geen enkel probleem vonden ze, en het ding kreeg een onwaardige uitvaart op de plaatselijke gemeentestort.

Niet lang daarna ging de stekker van de koffiezetter eruit. Geheel vrijwillig. Het apparaat deed het nog prima. Het apparaat staat al een tijd, geheel voor niets, standby in de voorraadkast,  maar het wordt tijd om het stof ervan af te blazen en ‘m naar de kringloop te brengen.

Even later pikte Zoon met toestemming, de Senseo in. Als Zoon ooit de deur uit gaat, gaat de Senseo met hem mee. N(euro)otje en Man treuren er niet om. Om de Senseo, bedoelt ze…

Toen stond er toch nog een waterkoker. Hoewel deze steeds vaker vervangen wordt door een fluitketel op een petroleumstel, gaat -ie nog niet weg. Maar als dit apparaat stuk gaat, wordt -ie niet meer vervangen.

De koelkast gaat komende herfst en winter uit. Wanneer het moment daar is dat -ie ’s zomers niet meer aan wil of kan, is ook het moment aangebroken om de koelkast af te voeren en niet meer te vervangen.

De inductieplaat wordt ’s zomers wel vervangen door een zelf gefabriekt buitenoventje, petroleumstellen en de barbeque. ’s Winters kookt het niet alleen heel lekker op de petroleumstellen maar geven die ook meteen een stuk warmte af. En verder wordt er ’s winters veel op de kachels opgewarmd en gekookt.

Al dat gepruttel met fluitende ketels op vlammetjes en water gieten in een koffiefilter op een thermoskan, en ook het koken op dezelfde vlammetjes, vereisen wel dat je er iets meer tijd voor neemt. N(euro)otje vindt dat leuk. Een beetje ‘back to basic’, een nostalgische hang naar iets uit een periode die ze niet aan de lijve ondervonden heeft en alleen uit verhalen en van plaatjes kent. Een drang om de hectiek van de moderne tijd nog enigszins buiten de deur te houden. En een ‘kont-tegen-de-krib-houding’ omdat ze gewoon geen zin heeft om mee te hollen in wat ook wel de ‘rat race’ wordt genoemd.  Gas terugnemen en langs de zijlijn gaan staan toekijken naar al die mensen die druk zijn met geld verdienen om meer en meer nieuw uitgevonden en onmisbaar verklaard comfort aan te schaffen, kan heel verhelderend werken. Geld hebben we allemaal nodig; voor een dak boven ons hoofd, voedsel en kleding.  Maar N(euro)otje vindt het zonde van haar tijd en energie om zich te pletter te werken voor vergankelijke spullen die volgend jaar uit de mode of achterhaald zijn. Hoe minder spullen je nodig hebt, hoe minder geld je nodig hebt, hoe meer tijd je overhoudt.

Of, om eens een citaat neer te zetten: ‘Rijkdom bestaat niet uit het hebben van grote bezittingen, maar uit het hebben van weinig behoeften” (Epicurus). En bedenk daarbij ook eens deze: als het waar is dat tijd geld is, hoe arm ben je dan als je geen tijd hebt?

Twijfel je nog over het geheel of gedeeltelijk verlaten van de zogenaamde ‘rat race’? Misschien kan het onderstaande filmpje je over de streep trekken… 🙂

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Annelieya
  Aug 23, 2012 @ 07:32:45

  Helemaal eens eens!

  Beantwoorden

 2. grandma
  Aug 23, 2012 @ 08:26:57

  Absoluut , je hebt helemaal gelijk. Grandma wil graag iets minder werken en daar werkt ze hard voor 😉 . Als haar doel bereikt is (lees financieel buffertje) gaat dat echt gebeuren.

  Volgende week gaan granny en grandpa op vakantie . Ze gaan back to basic in een grote tent, met een houtkachel om op te koken en te verwarmen. Er is geen warm water en geen stroom. Wel olielampen en een koelkist ( hetzelfde idee als een hooikist maar dan om te koelen, met koude kruiken uit een centrale vriezer) We zijn heel benieuwd hoe ons dat bevalt.

  Ik geniet van je blog

  liefs grandma

  Beantwoorden

 3. sandra
  Aug 23, 2012 @ 11:24:45

  helemaal waar ! Ik ga ook over op koffie zetten op de oude manier, met de hand, en als t effe kan ook zelf de bonen weer malen. Dat rook vroeger altijd zo heerlijk.
  Ik ga ook op zoek naar een petroleumstel, eens kijken of dat iets voor mij is.

  Beantwoorden

 4. Joke
  Aug 23, 2012 @ 13:54:29

  Dank je voor je blogs.Ik leer er veel van. Nu vraag ik me af of bonen malen voor de koffie nu echt goedkoper is dan gemalen koffie. Het ruikt wel heerlijk natuurlijk.

  Groetjes Joke

  Beantwoorden

 5. jenny
  Aug 23, 2012 @ 16:27:32

  amen,
  ik hanteer de regel voor elke 10 euro die ik uitgeef moet ik 1 uur werken.
  gr jenny

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Aug 23, 2012 @ 19:54:05

  Goed bezig hoor Neurootje! Zelf zou ik het op die manier niet kunnen/willen. Bovendien krijg ik voor heel veel dingen mijn man niet enthousiast.
  Hij sleepte eerst heel enthousiast met emmers water van het douchen of gieters van onder de regenpijp…. tot hij door had dat het niet veel geld spaarde, maar wel ten koste ging van zijn energie. Toch doet hij dit nog wel, omdat ik het belangrijk vind om geen water te verspillen.

  Beantwoorden

 7. Henriëtte
  Aug 23, 2012 @ 21:11:57

  Het is iedere keer weer leuk om je stukjes te lezen en bovendien knap hoe je/jullie dingen doen. En daarnaast geeft het stof tot nadenken en is het aan een ieder wat die er mee doet. Als wij s’winters in Roemenië zijn hebben we houtkachels en in de keuken een houtfornuis annex kachel en dat geeft een heerlijke warmte . Veel mensen in onze omgeving vinden dat maar primitief en armoedig , maar generaties lang was dit heel normaal. Het voordeel is van de manier waarop jullie leven en anderen ook , je weet je ten allen tijde zelf te redden .

  Beantwoorden

 8. astridreindersastrid
  Aug 24, 2012 @ 11:57:02

  Leuk om te lezen en over na te denken maar helaas niet altijd haalbaar of misschien wel haalbaar maar wat mij betreft echt een brug te ver. In een huishouden met elf mensen vind ik een koelkast een must en koken op dat prachtige buitenoventje niet zo werkbaar. Snap je dat of heb je goede argumenten om het toch te proberen?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: