N(euro)otje doet het graag rustig aan

N(euro)otje en Man hebben gemerkt dat het leven een rustiger tempo aanneemt zodra je wat kleine veranderingen aanbrengt en desnoods wat stapjes terug doet. Zo hebben ze besloten wat vaker een spelletje te doen. Ook tijdens de warmte van het afgelopen weekeinde zaten ze nog tot laat bij kaarslicht buiten een kaartje te leggen. Terwijl ze dachten dat het al minstens bijna middernacht moest zijn, bleek het nog geen eens tien uur te zijn. Normaal gesproken, als je een hele avond televisie zit te kijken, is het andersom. ‘Oeps, is het al zo laat?!’

Als het heel warm is, lijkt het makkelijker en natuurlijker om wat rustiger aan te doen als je thuis bent. De warmte dwingt je er bijna toe. Het is de kunst om dit vol te houden ook als straks de herfststormen het land weer geselen. Vroeger woonde N(euro)otje in een hyperactief gedeelte van  het land waar op de standaard vraag ‘Hoe is ‘t? ‘ het standaard antwoord tijdens het voorbij rennen altijd ‘Druk,druk,druk!’ luidde.  Ook N(euro)otje en Man zaten vast in een leven dat door de agenda bepaald werd, Man werkte 50 tot 60 uur per week, N(euro)otje zat vier keer week in het zwembad voor zwemles van de kinderen, hielp op school en liet zich tussendoor voor allerlei karretjes van anderen spannen.  N(euro)otje en Man hadden daar geen zin meer in, krasten overbodige verplichtingen uit hun overvolle agenda’s, planden niet meer elk weekend vol met visite, zetten de tv eens wat vaker uit, probeerden af en toe eens een spelletje te spelen of wat te lezen en gingen ‘Nee’ leren zeggen. Dat laatste gaat de een wat makkelijker af dan de ander. Het heeft N(euro)otje jaren en een burn-out gekost maar nu gaat het dan ook redelijk. Ook wat geld betreft zijn ze heel simpel: ze werken voor het geld dat ze nodig hebben. Niet voor geld voor onnodige luxe. Niet voor een dure auto en niet voor een vakantie. N(euro)otje zou gerust nog een paar uur meer kunnen gaan werken maar dat doet ze niet. Het is niet nodig en ze spendeert die tijd liever thuis. Ze hebben de stelregel dat als er ergens in het huishoudboekje een bedrag omhoog gaat, er ergens anders in dat huishoudboekje weer wat van af moet. In de loop der jaren is het totaalbedrag van de maandlasten structureel gedaald. Iedere keer een beetje, soms ineens een heleboel, maar altijd naar beneden. Ze kunnen nu met minder geld toe dan tien, vijftien jaar geleden. Dat geeft de broodnodige rust.  Verder halen ze hun rust uit het huis zo opgeruimd mogelijk houden en het bijhouden van de papieren rompslomp. N(euro)otje kan er niet zo goed tegen als post door het halve huis zwerft. Wordt ze heel nerveus van. Want je raakt misschien wat kwijt. Dus daar zijn vaste plekken voor. Ligt daar niks, is er ook niks. Ook wanneer je een drukke baan hebt, is het prettig om thuis rust te creëeren. Of  je dat nu doet door de tv een avond uit te zetten, een weekend helemaal vrij te houden voor jezelf en je gezin of lekker rustig te koken en te eten zonder het gevoel dat je op tijd klaar moet zijn voordat dat leuke programma begint, het sleutelwoord is rust. En dat heb je in ieder geval thuis voor een groot deel zelf in de hand.

Vanavond bijvoorbeeld: N(euro)otje was rond zes uur thuis, heeft wat makkelijks te eten gemaakt, de administratie van Man gedaan terwijl Man de afwas deed en daarna hebben ze weer heerlijk een spelletje gedaan. De huidige verslaving heet skipbo en die zal nog wel een poosje duren. ’s Winters leggen ze graag een puzzel van een paar duizend stukjes. Op een grote plank die op een tafel in de woonkamer neergelegd wordt en waar iedereen elke dag even aan meepuzzelt. Lekker rustig kneuteren. N(euro)otje kan het iedereen van harte aanbevelen.

Advertenties

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Vlijtig met zuinigheid
  Aug 21, 2012 @ 22:47:26

  Ben je soms ook maagd? Je kon wel over mij geschreven hebben. Lieve groetjes van Monique

  Beantwoorden

 2. marion anderson
  Aug 22, 2012 @ 08:17:02

  dat woordje kneuteren word hier ook regelmatig toegepast, heerlijk he?. wij mogen graag yathzee,en. na het eten of in het weekend gewoon lekker s’middags. ook bubbelen in de whirlpool buiten doen we heel graag om daarna bij onze buitenkachel te zitten, tijd? we hebben beiden geen horloge en dat gaat prima zo. geniet ervan, liefs marion

  Beantwoorden

 3. -10.000
  Aug 22, 2012 @ 09:05:39

  Oh dat vind ik wel een hele goede van je : die stelregel dat als er ergens in het huishoudboekje een bedrag omhoog gaat, er ergens anders in dat huishoudboekje weer wat van af moet. Die ga ik op mijn prikbord hangen!! Mag ik nooit meer vergeten en wil ik ook zeker aan gaan werken. Zie je zo leer ik steeds meer bij.

  Beantwoorden

 4. Vlijtig Liesje
  Aug 22, 2012 @ 12:22:34

  Een rustig bestaan! Daar verlang ik ook naar!

  Beantwoorden

 5. izerina
  Aug 22, 2012 @ 18:39:16

  Wat klinkt dat goed! Je hebt gelijk. met dat soort leven niet wachten tot je met pensioen bent.

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Aug 22, 2012 @ 20:34:40

  Knap als dat zo lukt. Heb zelf ook een burnout gehad (jaren geleden)en sindsdien lukt het me beter om rust/ of een activiteit voor mijzelf in te plannen. Alleen in de vakantie lukt het me om heel veel boeken te lezen, dat lukt me nooit als ik werk/sport ed. Heb ook veel dingen die ik leuk vind om te doen.

  Beantwoorden

 7. Annelieya
  Aug 22, 2012 @ 21:40:28

  Wij kijken ook veel minder televisie en de avonden/dagen worden dan inderdaad langer ( en lekker relaxt) en je doet ongemerkt veel meer , met de hond lang wandelen, lezen,opruimen, alvast dingen voorbereiden voor de volgende dag ( hoef je niet te haasten )e.d.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: