N(euro)otjes energieverbruik

De laatste tijd is het stroomverbruik in Huize Vrek behoorlijk gedaald. De laatste twee weken lag het gebruik op 119 kWh per week maar andere weken lag het lager, net rond de 100 kWh. Als N(euro)otje die 119 als gemiddelde aanhoudt, zouden ze op jaarbasis ongeveer 6.300 kWh gebruiken. Het afgelopen jaar was het 7.600 kWh en dat was al zo’n 700 kWh minder dan het jaar daarvoor. Dat betreffende jaar was een zwarte bladzijde in de energieverbruikgeschiedenis van de Familie Vrek.  Ooit, in een ver verleden, zaten ze een jaar op 5.300 kWh in totaal voor de beide huishouden. Dit is helaas nooit meer voorgekomen. Dat was ook voordat Zoon aan zijn IT-opleiding begon en steeds meer computers het huis in sleepte.

N(euro)otje streeft ernaar om dit jaar weer rond de 6.000 tot 6.5000 kWh uit te komen. Per huishouden komt dat dan namelijk neer op een redelijk gemiddeld verbruik van ongeveer  3.000 tot 3.250 kWh.

Vooral sinds Zoon aan zijn opleiding begon, steeg het stroomverbruik heel erg. En sinds hij klaar is met zijn opleiding en een baan heeft van 40 uur per week, is het net zo hard weer aan het dalen. Bovendien ontdekte N(euro)otje een tijdje geleden dat er een eindversterker constant aan stond. En ze kunnen niet meer achterhalen hoe lang dat ding wel aan heeft gestaan. Nou let N(euro)otje altijd zo goed op maar ze heeft helaas de geluidsapparatuur die niet vaak gebruikt wordt en achter een deurtje staat, niet in de gaten gehad… Zo zonde. ’s Winters is het energiegebruik natuurlijk altijd hoger door de verlichting maar ’s zomers wordt er weer heel veel gemaaid. Het gras wordt gemaaid met een elektrische grasmaaier omdat het teveel is om met een handmaaiertje te doen.  Dat gebeurt toch wel vaak twee keer per week en ook worden de takken uit eigen tuin in een takkensnipperaar gepropt voor de hakselpaadjes. En er staat een leuk fonteintje in de vijver te spuiten. Kost allemaal stroom…

Al met al is N(euro)otje niet ontevreden. Binnenkort gaat de koelkast uit, die ze nu ook niet meer nodig heeft voor het kleine vriesgedeelte eronder. Dat compenseert dan hopelijk weer een beetje met de extra uren van verlichting die er weer aan zitten te komen. Natuurlijk blijft ze ook lekker pruttelen met de petroleumstelletjes. Dat heeft ze trouwens de afgelopen weken niet gedaan. Het was erg druk in Huize Vrek en dan is het toch wel makkelijk en snel om de potten en pannen gewoon op de inductieplaat te zetten. Dus het gebruik van de inductieplaat zit meegeteld in de 119 kWh van de laatste twee weken.

Daarbij las ze van de week ergens op een blog (ze weet alleen niet meer welke…) dat een inductieplaat als die niet gebruikt wordt iets van 70 watt stroom gebruikt. Oeps! Zoon had laatst van een vriend zo’n metertje te leen waarbij je van alle apparaten en lampen kunt zien wat die nu werkelijk gebruiken. De inductieplaat is niet gecheckt… Wel een grote staande lamp in de woonkamer met een dimmer. Die slurpte helemaal niets op de ‘uit’-stand. Maar het apparaatje haperde hier en daar en gaf bijvoorbeeld bij het meten van de vriezer van Ouders ‘nul’ aan. Klopt natuurlijk ook niet. Man gaat er nu zelf één halen. En die inductieplaat wordt dan ook meteen doorgemeten…

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. -10.000
  Aug 17, 2012 @ 09:14:02

  Oh ik ben benieuwd wat er bij jou gemeten wordt bij het inductieplaat? Laat je ons dat ook nog even weten?

  Beantwoorden

 2. izerina
  Aug 17, 2012 @ 10:03:36

  kook je wel eens op je oventje van bakstenen? Bij mij rookte het zo.IK moet ander hout zoeken.

  Beantwoorden

 3. Annelieya
  Aug 17, 2012 @ 10:47:55

  goed hoor, ik ga zelf van het weekend de meterstanden ook weer nakijken en kijken hoeveel ik deze week heb verbruikt.

  Beantwoorden

 4. mirjam
  Aug 17, 2012 @ 12:27:40

  Volgens mij klopt dat sluipverbruik niet. Wel verbruikt nog aardig wat vlak nadat er gekookt is maar dat is tijdelijk. Volgens mij kun je de energiemeter niet gebruiken omdat de inductieplaat op krachtstroom werkt.(dus 360 of 380V) Dan blaas je dat ding op toch?
  Was zelf van plan om eens alle stoppen eruit te gooien behalve die van de inductieplaat. Dan met de wattcher (apparaatje wat aangeeft hoeveel Watt je op dat ogenblik verbruikt) na te gaan hoe het zit met het sluipverbruik. Een andere manier zie ik niet, tenzij er energiemeters zijn voor krachtstroom.

  Beantwoorden

 5. betjesonnetje
  Aug 17, 2012 @ 14:22:59

  In de winter gebruik je wat meer energie voor verlichting. Als je spaarlampen of LEDlampen hebt, valt dat wel mee. Maar licht is niet het enige: de verwarmingsketel verbruikt ook flink wat stroom. Daar staat tegenover, dat je vriezers minder verbruiken als het kouder is. Als je ze tenminste op een koele plaats hebt staan, en dat denk ik wel.

  Beantwoorden

 6. betjesonnetje
  Aug 17, 2012 @ 15:22:49

  Ik heb trouwens nog even gekeken naar dat gemiddeld redelijke verbruik http://www.energieleveranciers.nl/energie/gemiddeld-energieverbruik. Volgens dat tabelletje zou een echtpaar bijna tweemaal zoveel stroom en gas nodig hebben als een alleenstaande. Ik vind dat een vreemd verhaal. Ik krijg visioenen van weduwen die na de dood van hun man de helft van de winter de verwarming uitzetten. En ze doen de koelkast of de vriezer de deur uit. Tegen het gras zeggen ze, dat het voortaan nog maar half zo snel mag groeien. Hoe kunnen ze anders hun energieverbruik halveren?

  Als je vader overlijdt, heeft je moeder dan ineens half zoveel gas en stroom nodig?

  Ik zou dus wel eens willen weten waar die cijfers op gebaseerd zijn.

  Beantwoorden

 7. Vlijtig met zuinigheid
  Aug 17, 2012 @ 17:58:04

  @Mirjam, dat klopt niet wat je schrijft.
  Ik was degene die dit op mijn blog heeft gezet.
  Onze inductieplaat gebruikt geen krachtstroom maar 2 groepen van 220, dus is gewoon meetbaar. Het enige dat je moet doen is beide groepen meten, verder helemaal niets.
  Van één groep was dit 0,14 ampère = 32 W
  Van de tweede groep was dit 0,17 ampère = 39 W
  Opgeteld dus 71 W per uur.

  Beantwoorden

 8. Potje Jan
  Aug 17, 2012 @ 18:07:37

  Mijn verbruik is deze week (gelukkig) weer naar beneden en zelfs met 25% … bijzonder want we deden hetzelfde als de vorige week op één dingetje na en dat zou dus best onze slurper kunnen zijn!

  Beantwoorden

 9. Rene
  Feb 05, 2014 @ 21:00:00

  Dit sluipverbruik lijkt mij een indianenverhaal. Volgens de EU-norm mogen elektrische apparaten vanaf 2013 nog maar een standby-verbruik hebben van 0,5 watt per uur (of 1 watt als er een klokje o.i.d. op zit).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: