N(euro)otjes recept voor vegetarische gevulde courgettes

Het wonder is geschied: er staan twee vriezers bij in Huize Vrek en aan het stroomverbruik is het niet te merken. Heerlijk!

Ze zijn nog niet eens vol. Aankomend weekend is N(euro)otje van plan heel veel courgettebroden te gaan bakken en … in te vriezen. En een flinke pan macaroni in porties in de vriezer ziet ze ook wel zitten. Dat maakt het leven hopelijk wat gemakkelijker op werkdagen. Die courgettebroden maakt ze overigens omdat ze zoveel courgettes heeft. Ze worden op brood gedaan, gestoofd, gebakken, gesmoord, gepureerd, tot soep verwerkt, in gebak gestopt en gevuld.

Voor wie ook zoveel courgettes te verwerken heeft, hier nog een makkelijk recept voor vegetarische gevulde courgettes:

  • 4 courgettes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2-3 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 4 vleestomaten
  • 1 theelepel gedroogde thijm
  • 10 groene olijven zonder pit
  • 2 eetlepels fijngeknipte peterselie
  • 250 gram geraspte kaas
  • zout en peper
  • olijfolie

Courgettes wassen, doormidden snijden en uithollen. Het vruchtvlees in stukjes snijden. Olijven in stukjes snijden. Tomaten ontvellen, halveren en vocht en zaadjes verwijderen. Tomaten in stukjes snijden.

Ui in de olie glazig fruiten en de knoflook toevoegen. Courgette en thijm toevoegen en een paar minuutjes onder voortduren omscheppen meebakken. Pan van de warmtebron afhalen en de tomaten, olijven, peterselie, de helft van de kaas en peper en zout naar smaak erdoor roeren.

Deze vulling in de courgettehelften scheppen, de rest van de kaas erover strooien, alles in een ingevette ovenschaal doen en in ongeveer 30 minuten op 170 of 180 graden goudbruin laten worden.

Lekker met wat sla erbij.

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. wil
    Aug 15, 2012 @ 09:13:24

    geen zoet/zuur ervan? is superlekker

    Beantwoorden

  2. Inge
    Aug 15, 2012 @ 18:35:03

    Ik ga die gevulde courgettes zeker proberen ergens de komende dagen! Het zoetzuur recept dat ik ooit van je site heb geplukt is nog steeds in gebruik, echt superlekker! Dus in reactie op hierboven: neem aan dat je dat zelf ook al wel weer gemaakt hebt!?
    Vanwege mijn eveneens mega-courgette-oogst ben ik ook wel benieuwd naar je courgettebroden. Is dat brood met courgette erdoor of toch iets anders?
    Ben zelf ook gek op de courgette-aardappelgratin. In ovenschaal plakjes courgette en aardappel om en om, of laag op laag, rangschikken. Wat geraspte kaas er tussendoor en/of overheen. En vervolgens een mengsel maken van 1-2 teentjes knoflook, (ongeklopte) slagroom (100-200 ml afhankelijk van hoeveelheid aardappels/courgettes), zout, peper en aardig wat tijm. Dit over de aardappels/courgettes gieten en het geheel 30 min in de oven. Ik kook de aardappels meestal even voor en blancheer de courgettes. Als je dat niet doet zou ik de schotel iets langer in de oven laten staan. Heerlijk!

    Beantwoorden

    • N(euro)otje
      Aug 17, 2012 @ 11:56:54

      @Inge: ik was die avond vrij laat, moe en inspiratieloos, las jouw reactie en wist wat ik maken zou. Erg lekker! Gisteren had ik wat meer tijd en heb ik de gevulde courgettes gemaakt. Met gele, en een pannetje licht gekruide couscous erbij. 🙂

      Beantwoorden

  3. Inge
    Aug 17, 2012 @ 18:39:48

    Ha leuk 🙂 De gevulde courgettes hebben ook heerlijk gesmaakt!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: