N(euro)otje koopt ook graag niets

De Internationale Niet-Winkeldag werd in 1992 bedacht door de Canadees Ted Dave en is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende happening. Mensen worden opgeroepen om een hele dag niets te kopen. Hoewel N(euro)otje het initiatief wel weet te waarderen, verbaast ze zich er ook over. Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze in Huize Vrek meer dagen van de maand niets kopen dan iets. Wel snapt ze dat zo’n dag voor heel veel mensen een manier is om zich bewust te worden van hun koopgedrag of van de druk die de consumptiemaatschappij hen oplegt. En natuurlijk is het een fijn idee te merken dat je niet alleen staat in je keuze om te consuminderen.

N(euro)otjes tips om je los te maken van de drang tot kopen:

 • Kijk niet langer naar reclame. Plak bijvoorbeeld een Nee/Nee-sticker op de brievenbus.
 • Ga maar één keer in de week of één keer in de veertien dagen boodschappen doen. Als je minder winkels ziet, is er ook minder verleiding tot impulsaankopen, iets waar een groot deel van de verkooptechnieken in winkels op gebaseerd is.
 • Stel een budget op.
 • Betaal contant. Wanneer je geen pasjes bij je hebt, kun je niet over je budget heen.
 • Probeer na te gaan waar de behoefte om iets te willen kopen vandaan komt. Reclame? Druk van anderen om mee te doen? Kortom, stel jezelf de eerlijke vraag: is het echt nodig?
 • Probeer eens de winkel uit te lopen zonder het te kopen. Ga naar huis en laat het bezinken. Slaap er een nachtje over. Slaap er desnoods meerdere nachtjes over. De behoefte ebt waarschijnlijk vanzelf weg. En dan ben je blij dat je het geld nog in je zak hebt zitten.

Voor diegenen die even lekker willen oefenen op het niets kopen, heeft N(euro)otje een leuke site gevonden:  nietskopen.nl. En als je het graag in het echt wil oefenen, zul je even moeten wachten tot de volgende Internationale Niet-Winkeldag, die is namelijk pas op zaterdag 24 november 2012.

Veel plezier!

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. gerrie
  Aug 01, 2012 @ 07:35:53

  Koop niet wat je niet nodig bent.
  Nee, beter is; koop alleen de artikelen waar je niet zonder kunt.
  Zelfs alles met pin betalen werkt dit voor mij toch nog steeds.
  Heb het goed
  Gerrie

  Beantwoorden

 2. betjesonnetje
  Aug 01, 2012 @ 07:52:57

  Goeie tips, N(euro)otje. Zo waar. Nog eentje van mij:

  Waarom kopen we dingen die we eigenlijk niet nodig hebben? Omdat we hopen dat we er gelukkig van zullen worden. Koop Coca-Cola en voel je gezellig. Koop cosmetica en voel je waardevol. Koop merkwasmiddel en voel je een goede huisvrouw. Maar die gevoelens kun je ook bij jezelf opwekken zonder spullen te kopen.

  Wil je je gezellig voelen? Denk aan gezellige momenten nu, vroeger en in de toekomst. Dan komt het gezellige gevoel vanzelf. Drink er lekker een kopje spotgoedkope zelfgezette thee bij. Ook nog veel beter voor je tanden.

  Wil je je waardevol voelen? Denk aan momenten waarop je je waardevol voelde en bedenk hoe je je nu en in de toekomst waardevol kunt voelen. Door het milieu te sparen bijvoorbeeld.

  Wil je je een goede huisvrouw voelen? Bedenk wat een goede huisvrouw je bent door binnen je budget te blijven, dankzij goedkoop wasmiddel.

  Beantwoorden

 3. Nina
  Aug 01, 2012 @ 12:03:20

  Ik ben net aan het consuminderen geslagen en ben erg blij met al deze tips!

  Beantwoorden

 4. mathilde
  Aug 01, 2012 @ 13:42:54

  bedankt voor de tip naar de site. Leuk!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: