N(euro)otjes vrekkentip: kippen houden

Onlangs stond er een enorme bak gekookte rijst in het kippennachthok. Het bleek dat de hoeveelheid rijst nog veel groter was geweest. Vader had een pakje paprijst in de kast gevonden met een houdbaarheidsdatum tot ergens begin 2002 en daar hij het zonde vond om het zomaar weg te gooien, kookte hij de rijst (niet tot pap) en gaf dat aan de kippen. Ze hebben er twee dagen van gesmuld en er geen nadelige gevolgen van ondervonden.

Zo gaat het ook met alle kliekjes in Huize Vrek. Restjes aardappelen, rijst, pasta, couscous, groenten, schillen en snijafval van groenten en fruit, de kippen lusten het bijna allemaal. N(euro)otje en familie verzamelen dagelijks al deze schillen en restanten om dat vervolgens voor 22 uitzinnige kippen en hanen uit te strooien.

Kippen kunnen zo een ontstellende berg eetbaar afval wegwerken. En ze betalen er nog voor ook, in de vorm van een bijna dagelijks eitje. Een Franse burgemeester heeft waarschijnlijk tijdens het eten van een eitje, het ei van Columbus uitgevonden en bedacht dat ze elk huishouden in haar 200 inwoners tellende dorp twee gratis kippen aan zou bieden. Dit zou niet alleen de plaatselijke Groenten-, Fruit- en Tuinafvalberg verkleinen maar ook een besparing op de vuilophaaldienst opleveren. En natuurlijk kunnen de nieuwe kippeneigenaren ook weer besparen, op het kopen van eieren…

Volgens het bericht kan elke kip jaarlijks 150 kilo vuil opeten en legt ongeveer 200 eieren per jaar.

N(euro)otje durft dit te beamen. Hoewel ze nog nooit gewogen heeft wat er naar de kippen verdwijnt, heeft ze wel met eigen ogen kunnen constateren dat elf leenkippen binnen twee dagen een ren van ongeveer 30 vierkante meter, waar het onkruid door langdurige leegstand heuphoog stond, volledig leeg wisten te vreten. Geen enkel groen sprietje stond er meer. Zelfs de brandnetels waren op…

Daarbij zijn het geen vegetariërs en springen hoog om laagvliegende muggen, vliegen, wespen en andere vliegende insecten te vangen. Maar ook wormen, torren en spinnen versmaden ze niet. En een paar weken geleden hoorde N(euro)otje in de ren een angstig gepiep en zag nog net hoe de kuikens een muisje te pakken hadden en er als leeuwen om vochten. Geen enkele levenslievende muis waagt zich nog in de ren sinds de kippenbevolkingsexplosie.

Voor wie de mogelijkheid heeft en al twijfelde over het wel of niet adopteren van een stel kippen, nog even de voordelen voor de kippenhouder op een rij:

 • ze eten alle voedselresten op
 • als iedereen 2 of 3 kippen zou hebben zou er fors kunnen worden bespaard op de vuilnisophaaldienst
 • in ruil leveren ze kakelverse eitjes
 • kippenhouders kunnen besparen op de aanschaf van vliegenmeppers en muggensprays
 • kippenhouders kunnen tevens besparen op de aanschaf van muizenvallen en/of -gif
 • voor iedereen die een overwoekerde tuin denkt te moeten schoon scheppen: neem of leen een paar kippen. Met twee dagen staat er niets meer. Bespaar hiermee op zware arbeid, aanschaf van tuingereedschap of het inhuren van iemand anders
 • zorg voor een haan bij de kippen en je bent verzekerd van vers vlees… (dit geldt natuurlijk alleen voor de niet-vegetariërs…)

🙂

Advertenties

13 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. kniepertie
  Jul 18, 2012 @ 07:13:19

  Heerlijk hè, zulke levende ‘afvalbakjes’, Ons nu ‘immer jagende’ hondje was ook gek op rijst- en pastamaaltijden. Alleen de overgeschoten aardappels liet ie liggen.
  groet

  Beantwoorden

 2. VeggieMo
  Jul 18, 2012 @ 08:08:07

  Dan heb jij makkelijke kippen. Het ging bij ons niet zoals gehoopt. Onze kippen waren erg zinnig met wat ze wilden eten en werden ook snel dik, legden slecht, waren eindeloos broeds en in de rui, hadden diverse ziektes, luizen, bloedluizen en gingen snel dood. Ze waren heel gezellig (als ze niet broeds waren) maar hebben verder handenvol geld gekost en het was heel naar als er weer een kipje doodging.

  Welk ras heb jij? Wij hebben barnevelders, australorps en new hampshires gehad. Die laatsten waren agressief en aten elkaars veren op en pikten elkaar tot bloedens toe terwijl het ras bekend staat als rustig en gemoedelijk. We hebben een ruim kippenhok met ruime ren en ze mochten vaak in onze grote tuin rondscharrelen. Daar kon het dus ook niet aan liggen.

  Groetjes, VeggieMo

  Beantwoorden

 3. inrustigvaarwater
  Jul 18, 2012 @ 08:22:44

  Een poosje geleden had ik dat stukje op televisie gezien over die gratis kippen van de burgemeester. De bewoners waren zeer tevreden. Zelf wist ik niet dat kippen van die alles eters waren, ideaal dat jullie kippen ook zo zijn.

  Beantwoorden

 4. izerina
  Jul 18, 2012 @ 08:41:09

  Helaas,onze tuin is niet groot genoeg. En ik ben bang,dat kippen een boutje voor onze jachthond zullen worden

  Beantwoorden

 5. Bijdehand Micro Assistentie
  Jul 18, 2012 @ 08:50:18

  Ik ga twee krielkippen nemen. Enig idee hoeveel afval ik aan krielkippen kwijt kan?

  Beantwoorden

 6. Linda
  Jul 18, 2012 @ 09:23:59

  Hier gaat ook alle restjes naar de kippen toe. Geen kliekjesdag meer. Hier vinden ze rul gebakken gehakt heerlijk. Of de bessen in de struiken. Zo komisch om te zien hoe ze springen. Ik wist niet dat ze ook muizen aten. Wel hele dikke pieren. Waarvan je echt zoiets hebt, die kan niet naar binnen. Maar ook die gaat naar binnen. Ook zo leuk om te zien hoe de haan de dames roept als er iets lekkers wordt gebracht. Hij laat eerst de dames eten (legt het zelfs voor hun neer) en pas dan gaat hij eten. Het is zo ontzettend leuk om zo’n kippengemeenschap te bekijken. Wij hebben overigens 6 krielhennen en 1 krielhaan. De dames leggen om de dag een ei. Het enige wat wel moeten doen is de zitstok en mestplank behandelen tegen bloedluis. Maar daar hebben we een biologisch middel voor.
  Kippen: ik kan het iedereen aanraden die er de ruimte voor heeft.

  Beantwoorden

 7. Marion
  Jul 18, 2012 @ 10:37:42

  Hoi

  Ik heb ook al een poosje 2 barnevelders, en eten kunnen ze!
  Beetje legkorrel en grit hebben ze wel nodig, verder allerlei restjes inderdaad, ze eten ook zevenblad (onkruid uit de tuin)
  ideaal

  Beantwoorden

 8. annelieya
  Jul 18, 2012 @ 12:41:19

  Ik ben dol op mijn kippen, ze leggen goed, zijn lief en eten inderdaad alles.
  Ik heb grote brahma’s

  Beantwoorden

 9. jenneke
  Jul 18, 2012 @ 12:56:48

  Manlief heeft mij ook over de streep getrokken en dus komt er in het voorjaar hier in de tuin een kippenhok.
  Manlief verdiept zich nu al in het soort hok, kippen en alles wat erbij hoort.
  Mijn eis is…geen haan, want wij hebben buren en een tweede eis…er worden geen eigen kippen geslacht en opgegeten.
  Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om de kippen op te eten, waar je al die tijd voor gezorgt hebt.

  Groetjes jenneke

  Beantwoorden

 10. stijlvolminimalisme
  Jul 18, 2012 @ 22:18:59

  Ik ben overtuigd! Ik wil ook kippen! Eerst maar even verhuizen en settlen maar daarna ga ik toch eens kijken naar wat kipjes. Bedankt voor de tips!

  Beantwoorden

 11. Marion
  Aug 30, 2012 @ 16:42:00

  Ik heb zoals jullie misschien wel weten 2 kippen (barnevelders) maar moet ze helaas weg doen, tijdgebrek en last van mijn rug zijn daar de oorzaak van, zijn er mensen die belangstelling hebben?
  Ze mogen gratis weg, enige voorwaarde is een goed huis (ren) dus niet voor consumptie, dat verdienen mijn chicks niet want ze leggen elke dag trouw hun eitje:)

  de kippen graag zelf ophalen, ik woon in Veenendaal
  graag mailen op Demmie19622@hotmail.com

  Beantwoorden

 12. Marion
  Aug 30, 2012 @ 16:42:43

  ps: als Neurootje ze wil hebben gaat ze natuurlijk voor;)

  Beantwoorden

 13. lila39
  Nov 21, 2012 @ 10:44:26

  na dit gelezen te hebben breng ik met veel plezier eetbare restjes naar de 16kipjes van de kinderboerderij.
  zij blij, ik blij!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: