N(euro)otje en (de afschaffing van) de hypotheekrente-aftrek

Net in het nieuws: nieuwe plannen voor de hypotheken en de hra.

Jaren geleden was de hypotheekrente-aftrek nog een heilig huisje. Daar mocht niet aan getornd worden. Elke Nederlander moest de kans krijgen om een eigen huis te bezitten. En dus kocht een groot deel van de Nederlanders een eigen huis, dankzij de hypotheekrente-aftrek. Er wordt inmiddels al jaren over gesteggeld. In het begin werd het woord voorzichtig en op fluistertoon uitgesproken en werd door anderen met een bezwerend vingertje geroepen dat dit NIET BESPREEKBAAR was. We zijn een aantal jaartjes verder en we zagen het natuurlijk al langer aankomen: de hypotheekrente-aftrek gaat (zeer waarschijnlijk) toch echt op de schop.

Eerst kregen we nog de indruk dat bezitters van een hypotheek oude versie, op de oude voet door konden gaan en de hra konden behouden en dat de plannen alleen voor de nog af te sluiten hypotheken golden. Later werd er gemeld dat het toch wel prettig zou zijn dat ook voor oudere hypotheken afgelost zou gaan worden maar starters moesten in ieder geval verplicht gaan aflossen met behulp van een annuïteitenhypotheek.

Nu is het idee gelanceerd dat aflossen de norm moet worden. Ook voor oudere hypotheken. Dit om scheefgroei te voorkomen. Want starters op de huizenmarkt moeten vanaf volgend jaar hun hypotheek in 30 jaar aflossen. Terwijl de huizenbezitters van nu hypotheekrente mogen blijven aftrekken zonder ooit één cent af te lossen. En dat zou niet eerlijk zijn… Dus, huizenbezitters die hun hypotheek niet alsnog gaan aflossen, raken hun rentevoordeel kwijt. Zo luiden althans de plannen.

Het hoge woord is er dus uit. Wat tot een paar jaar geleden nog onbespreekbaar en ondenkbaar was, is nu hardop gezegd. En het zal wel doorgezet worden ook.

De Rabobank vindt het een interessant voorstel. De Vereniging Eigen Huis meldt daarop terecht dat de banken zelf de aflossingsvrije hypotheek ontwikkeld en zelfs gepromoot hebben. Dus, hoezo interessant?

N(euro)otje en de anderen in Huize Vrek zagen het al aankomen en besloten al een jaar of acht, negen geleden de hra slechts éénmaal per jaar te laten uitbetalen. Ze betalen de hypotheek dus al jaren bruto, zoals dat heet. En zonder problemen, gelukkig. Aflossen willen we ook wel. Maar de dwang die uit de huidige plannen spreekt, voelt niet prettig. Bestaande hypotheken zouden namelijk in een annuïteitenhypotheek moeten worden omgezet. Onze hypotheek loopt nog 15 jaar. Dan wordt het grootste deel afgelost door een levensverzekering. De rest proberen we voor die tijd zelf afgelost te hebben. Hopelijk wordt er niet aan onze constructie getornd. Want het zal vast niet in ons voordeel uitpakken.

Denken jullie dat de hra-aftrek echt helemaal zal verdwijnen en dat onze huidige hypotheken omgezet zullen moeten worden?

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. breienmaar
  Jul 14, 2012 @ 10:53:19

  Op zich is het goed dat er ook voor de bestaande hypotheken iets gebeurd, het kan gewoon niet langer zo. Net als jullie betalen wij de hypotheek gewoon bruto. Jarenlang niet hoor, maar ook wij zijn wakker geworden;) En dat gaat dus prima en we kunnen ieder jaar wat aflossen zo. De dwang voelt echter voor mij ook niet lekker. De banken hebben hier zelf uiteindelijk ook voor gekozen en verbazingwekkende dingen gedaan voor de crisis. Voorbeeld? Mijn ouders namen tot mijn verbijstering een volledig aflossingsvrije hypotheek volledig gepromoot door de abn amro met als mededeling van de bank; jullie kunnen de hypotheek makkelijk betalen want je krijgt genoeg rente over je spaargeld… we weten allemaal hoe dat verder is gegaan, de rente is niet meer zoals het is. Triest. Nog een voorbeeld? mijn zus heeft een volledig aflossingsvrije hypotheek, weet niet hoe rond te komen(ik kan praten als brugman, maar ja het kan niet anders volgens hen, wantje moet toch echt ieder jaar op vakantie, uit eten etc.) en heeft dus over een flink aantal jaren een enorme schuld… En nu “moet”het anders want dat komt de hoge heren beter uit. Dat het anders moet vind ik ook,het kan gewoon niet langer zo, tijden veranderen en we zullen mee moeten veranderen, maar er zitten haken en ogen aan. Als blijkt dat het allemaal naar anuiteiten hypotheek moet, moet dan ook de spaarhyptotheek worden omgezet? Of alleen het aflosssingsvrije deel? En hoeveel schieten wij als consument hier bij in? We zien wel, tot die tijd lossen wij gewoon lekker af op ons kleine aflossingsvrije deel zodat dat steeds minder een issue wordt.
  Overigens denk ik wel dat voor veel mensen die kennelijk niet aflossen op hun aflossingsvrije deel wel goed is dat het niet anders meer kan dan een annuiteiten hypotheek, dan blijven ze in ieder geval niet zitten met een schuld… Moeilijk dus.

  Beantwoorden

 2. mathilde
  Jul 14, 2012 @ 11:03:19

  ik denk dat jullie goed bezig zijn. Als je je hra een keer per jaar laat uitbetalen, zijn jullie blijkbaar niet afhankelijk van dat extra inkomen. Met die hra kun je elk jaar een deel van je hypotheek afbetalen. Op die manier hebben jullie vrijwillig je eigen lineaire of annuiteitenhypotheek gemaakt.
  Ik zelf doe dat ook: ik heb een aflossingsvrije hypotheek, en zorg zelf dat ik elk jaar ongeveer een dertigste van het totaalbedrag afbetaal. Ik mag boetevrij elk jaar een kwart van het oorspronkelijke bedrag afbetalen, nou dat lukt me lang niet. Dus ik heb zelf een vrijwillige lineaire hypotheek bedacht, met als voordeel dat als het even tegenzit, ik het afbetalen even op kan schuiven.
  Ik denk dat de hra inderdaad op den duur helemaal wordt afgeschaft. En dat iedereen met een aflossingsvrije hypotheek dus nu al vrijwillig maatregelen moet nemen, zoals jij en ik al doen. Maar het zal wel heeeel mondjesmaat gaan: eerst de tophypotheken van de miljoenenhuizen die door alle belastingbetalers zwaar gesubsidieerd worden door die hra. Want hoe hoger het inkomen, des te meer subsdie. En dat is niet eerlijk, zoals je direct merkt als je inkomen omlaag kukelt: de hypotheek blijft dan hetzelfde, maar je hra kukelt mee!

  Beantwoorden

 3. Monique65
  Jul 14, 2012 @ 11:06:43

  Ik denk wel dat als mensen zoals breienmaar hierboven beschrijft, de hypotheek moeten omzetten naar annuïteitenhypotheek, ze de maandlasten dan niet meer kunnen betalen of nagenoeg niet meer. Alles is toen door de banken berekend op basis van maximum lasten t.o.v. hra. Ik vraag mij af hoeveel mensen wel niet in de problemen zullen komen.

  Beantwoorden

  • breienmaar
   Jul 14, 2012 @ 11:16:05

   Daar ben ik ook bang voor, ik ben dan ook heel benieuwd hoe “meneer”zalm dit dan wil zien. Ik houd het dan ook liever in eigen hand, maar aan de andere kant zullen er mensen zijn die het zelf niet doen en dan jaren later voor de problemen komen te staan als er niks gebeurd. Ik ben het met je eens dat het allemaal heel veel problemen op gaat leveren zo.

   Beantwoorden

 4. kniepertie
  Jul 14, 2012 @ 12:09:33

  Toen die meneer zalm nog mini-ster van financiën was, wilde hij vooral niet tornen aan de hra, Als commissaris, eerst bij dsb en nu bij de bank van die van belastinggeld overeind is gehouden (en beide banken waren heul genereus in het verstrekken van aflossingsvrije hypotheken), heeft meneer duidelijk een andere pet op en laat ie de ware aard van ’t beestje zien.
  Ik snap overigens best dat er iets moet veranderen maar nu de woningmarkt toch al zo zwaar op slot zit moet je geen losse kreten de wereld inslingeren maar met goed uitgewerkte plannen komen. Zelf heb ‘k zo’n plan ook niet zomaar paraat maar ‘k zal dan ook geen losse flodders wereldkundig maken.
  groet

  Beantwoorden

 5. izerina
  Jul 14, 2012 @ 13:26:09

  ik vermoed,dat in het begin kleine hypotheken met rust gelaten worden. En dat de afschaf van hun aftrek langzaam opgebouwd wordt.Het betekent natuurlijk wel,dat consumenten nog minder overhouden om de economie aan te jagen,zoals de regering wil

  Beantwoorden

 6. Steven
  Jul 14, 2012 @ 19:19:30

  Nou ze doen maar lekker!
  Ze kunnen net zo goed het hele Nederlands kapitaal alvast aan buitenlanden uitdelen.
  Dat staat toch al te gebeuren. Ze geven heel veel geld aan allerlei buitenlanden en ontwikkelingshulp, gastarbeiders komen hier werken en nemen het geld mee
  terug. Daarbij komt dat alles hier veel duurder is geworden en zal worden
  en steeds meer mensen steeds meer in het buitenland kopen, nog meer geld weg.

  Deze economie is toch niet meer te redden. als ik m’n hypotheek niet meer kan betalen omdat ze de spelregels veranderen, en plotselinh in torenhoge schulden terecht kom ga dan 3 jaar in de schuldsanering.
  Daarna wordt de rest van de schuld toch kwijt gescholden… Makkelijk zat.
  Het kost ze hoe dan ook geld. Zo werkt dat in Nederland.
  eerlijke burgers betalen zich groen en geel en criminelen en schuldenaars hebben de goodlife.

  Beantwoorden

 7. VeggieMo
  Jul 15, 2012 @ 12:10:52

  Onze spaarhypotheek mag best omgezet worden naar een annuïteitenhypotheek, maar dan moet er wel een verrekening komen omdat je de eerste jaren alleen maar kosten betaalt en geen spaarvermogen opbouwd. Als dat niet gebeurt dan betekent het omzetten van spaarhypotheek naar annuïteitenhypotheek niets anders dan diefstal door de bank.

  Beantwoorden

 8. Siebrie
  Jul 16, 2012 @ 09:57:44

  Wij wonen en hebben een huis gekocht in België, en omdat het mij niet helemaal duidelijk was of en hoeveel we van de belastingdienst terug zouden krijgen, hebben we alleen gekeken naar de bruto-maandaflossing van de annuïteitenhypotheek; van dat bedrag ben je altijd zeker, de rest is flexibel.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: