N(euro)otje rijdt gelukkig schuldvrij

Laatst zagen we een kentekenplaatsticker: “Lach maar, deze is betaald”. Leuk vonden we, misschien moesten we die ook maar eens onder onze kentekenplaat plakken. Vroeger had N(euro)otje een chef die zo’n sticker op de achterruit van zijn auto had. En hij lachte zelfs de directie met hun dure leasebakken uit.

Toch is het aantal auto’s in Nederland waar nog aan afbetaald moet worden, stijgende. Het CBS meldt dat er op dit moment zo’n 149.000 leningen voor auto’s lopen met een totale waarde aan schuld van een kleine 1,3 miljard dollar. Gemiddeld genomen betekent dat dat er op iedere auto nog zo’n 9.000 euro schuld zit.

Men vermoedt dat de stijging te wijten is aan de nieuwe verkoopstrategieën van de verkopers waarbij het vaak mogelijk is om de, vaak niet al te hoge, aanschafwaarde in twee termijnen te voldoen. Er worden geen grote problemen verwacht met deze constructie omdat de leners wel getoetst worden bij het BKR.

Maar er kan natuurlijk altijd wat mis gaan in de soms twee jaren tussen de betalingen. Je kunt je baan kwijt raken bijvoorbeeld. En dan moet toch dat bedrag opgehoest worden. Of je leent het alsnog…

N(euro)otje is in elk geval blij dat ze leningvrij zijn. Ook de auto is contant betaald. We rijden in een zesdehands auto die we ons kunnen veroorloven, niet in een auto die we volgens de algemene opinie zouden moeten hebben. Oké, hij is bijna 19 jaar oud. Maar hij is wel betaald. Enige kanttekening die we bij het autoverhaal van de Familie Vrek kunnen maken is deze: verreweg het meeste onderhoud doen we zelf. Of man helpt de monteur. Man zoekt zelf alle onderdelen bij elkaar en  als er eens een motorblok vervangen moet worden, draaien de Mannen hier in huis hun hand daar (bijna) niet voor om. Als je niet zelf kunt sleutelen aan een oude auto is het misschien niet eens zo heel handig om zo oud te rijden. Maar ook dan geldt dat er jongere tweedehands auto’s te koop zijn, waar misschien minder aan gesleuteld hoeft te worden, die je toch in een redelijke periode bij elkaar gespaard kan krijgen. Zoon rijdt ook auto zonder een lening. En als hij ook maar enigszins de neiging vertoont om een jongere auto aan te schaffen met behulp van geleend geld, prikken we graag razendsnel zijn dromerige zeepbel door. Hard? Misschien. Effectief? Tot nog toe wel… 🙂

Advertenties

10 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Doekoedinges
  Jul 09, 2012 @ 21:58:04

  Wow, 19 jaar, respect! De mijne is pas 13 en de vorige heeft de 17 net aan gehaald. Wel met 460.000 km op de teller.

  Beantwoorden

 2. Ditje-Datje
  Jul 09, 2012 @ 23:26:17

  Ook wij rijden in een auto zonder lening. We zijn alleen niet zo handig in het klussen aan de auto en we willen veel zekerheid dat de auto rijdt. Daarom rijden we altijd in een nieuwe auto. Dat is welliswaar niet de goedkoopste keuze maar het stelt ons gerust om te weten dat de auto het altijd doet.

  Voor aanschaf van de auto hebben we ook eerst gespaard. Ik moet nog lachen om het gezicht van de verkoper toen we die vertelde dat we geen lening wilde maar contant gingen betalen. Die man was een kwartier bezig met het tellen want we betaalden met biljetten van 10, 20 en 50 euro. Haha

  Beantwoorden

 3. jenneke
  Jul 10, 2012 @ 08:43:43

  Hier het zelfde verhaal…wij rijden een auto van 16 jaar oud en manlief roept altijd…wij rijden hem helemaal op.
  Jaren geleden (35 jaar) hebben we een nieuwe auto gekocht met een lening en dat is ons zo slecht bevallen dat we daarna alleen maar een auto kochten als we er geld voor hadden.
  Toen de kinderen klein waren hebben we 11 jaar geen auto gehad omdat domweg het geld ervoor ontbrak.

  Groetjes jenneke

  Beantwoorden

 4. Siebrie
  Jul 10, 2012 @ 09:52:43

  Wij hebben een 12 jaar oude Seat, compleet afbetaald. De helft hadden we zelf, de andere helft hebben we bij mijn ouders geleend en in 3 maanden terugbetaald. Daarnaast hebben we ook nog een spiksplinternieuwe Renault, met een lening. Vanwege onze verhuizing hadden we een tweede auto nodig, en we wilden graag eentje die zuinig rijdt, en waar veel bagage in kan. Bij dat type auto’s was (in België) het prijsverschil tussen tweedehands en nieuw zo gering dat we voor nieuw zijn gegaan. We hebben nu een diesel die 1:23 rijdt, een aantal jaar garantie heeft en waarvoor we regelmatig een uitnodiging krijgen voor gratis controle of oliewissel.

  Beantwoorden

 5. Ellen1979
  Jul 10, 2012 @ 09:53:53

  Hier ook een vrekkenbak. We zijn niet super sleutelaars maar we kunnen in deze oudere auto in ieder geval wel zelf het lampje vervangen. Dit weekeinde zag ik ook wat goedkopere gloednieuwe kleinere gevalletjes rijden (hadden we ook contant kunnen betalen) en de ene naar de andere had de koplamp kapot en daarmee moet je dan toch echt weer naar de garage. Uren sleutelwerk. Doe ons nog maar jaren een oud bakkie (en dan het liefst natuurlijk die we nu al rijden).

  Beantwoorden

 6. anoniem, maar naam volgt nog omdat ik ook eerdaags ga bloggen
  Jul 10, 2012 @ 11:13:02

  wij hebben een heel oude cabrio (’89) en genieten heel enorm van. en ook helemaal van onszelf, dit bedrag á € 1400,- konden we ons veroorloven, dus wij rijden met mooi weer zonder dakje in ons *cabriootje*. En ja met mooi weer kom je tegenwoordig nog al wat cabrio’s tegen he. als we dan weer zo’n supernieuwe cabrio zien rijden, grappen we altijd tegen elkaar:”ja, jouw cabrio is mooier dan de onze, maar die van ons is betaald, dus dubbel plezier!”…(:

  Beantwoorden

 7. Chaoot
  Jul 10, 2012 @ 11:27:19

  Onze auto is inmiddels 13 jaar oud en heeft nog net geen 60.000 km op de teller. Eigenlijk is-ie dus nog nieuw 😉 We zijn de tweede eigenaar. Het is de bedoeling dat hij nog jaren meegaat, want ik ben best gehecht aan het ding. Niet al te veel rare, electrische snufjes, hij doet wat je van een auto mag verwachten en ziet er nog netjes uit. Het enige nadeel is dat de afstandsbediening voor het opendoen van de deuren het niet meer doet, maar dat vergeef ik hem. En inderdaad, gewoon gelijk betaald.

  Beantwoorden

 8. petradepooh
  Jul 10, 2012 @ 14:26:12

  wij hebben er een van nu 8 jaar. Kochten m 3 jaar geleden omdat de voorganger overleden was helaas….. Wel nog zo kunnen draaien dat we geld kregen voor de onderdelen van het oude bakje…….. En nee wel zo dat we ook geen lening nodig hadden gekocht. Zo’n sticker? Prima plan! Helemaal voor die hoog van de toren blazende types die alles zeggen te hebben gekocht zonder lening maar waar de waarheid ietsje anders ligt…….

  Beantwoorden

 9. Ikke
  Jul 10, 2012 @ 17:15:45

  Die van ons is slechts 6 jaar oud, had maar 41000 km op de teller toen we hem vorig jaar mei kochten (nu 90.000+; we rijden veel! Eigen bedrijf).
  We konden hem behoorlijk goedkoop kopen, want het is een auto die ‘niemand’ wil; een Dacia Logan, oude stijl (beetje vierkantige auto).
  Een deel werd betaald doordat we inruil hadden van onze oude Opel. Een deel werd direct contant betaald (gepind, van 2 passen, want je kunt max maar 2500 euro oid per dag, per pas pinnen) en zo’n 1000 euro kwam van een doorlopend krediet die manlief nog had. Dat krediet heb ik binnen een half jaar afgelost.

  Al onze vrienden lachten erom, niemand wil in die auto gezien worden. Maar ónze Dacia is volledig afbetaald en kost weinig in de wegenbelasting. Terwijl de ene zijn lease-auto nog lang niet is afbetaald, iemand anders zijn dure 2 jaar oude Vw golf een enorm versnellingsbak probleem kreeg met duizenden euros reparatiekosten en geen garantie (particulier gekocht) en weer een ander nog jaren aan een lening vast zit. Wie is hier nou gek?

  Beantwoorden

 10. bespaarmama
  Jul 10, 2012 @ 21:18:17

  Haha, zo’n sticker wil ik ook wel (en ja wil er ook best wel een paar euro voor kwijt)!
  Hier een 16 jaar oude Renault Twingo, ideale auto en heeft me nog nooit laten staan! Kids + grote wandelwagen passen er zelfs in, de Twingo gaat pas weg als hij klaar is voor de sloop!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: