N(euro)otje over de nieuwe incassoregels

De incassoregels zijn per 1 juli gewijzigd. Vanaf die datum gelden er nieuwe regels waar incassobureau’s zich aan moeten houden. De consumentenbond is nu bang dat veel mensen daardoor duurder uit zullen zijn dan in de oude situatie. Vanaf nu kunnen bedrijven, als ze twee weken eerder een aanmaning hebben gestuurd met daarin de aankondiging van een incasso, incassokosten doorberekenen aan de klant. Betaal je binnen die twee weken, mogen de incassokosten niet doorberekend worden.

De kosten bedragen 15 procent van het openstaande bedrag, voor vorderingen tot 2500 euro, met een minimum van 40 euro. Dus betaal je een nota van slechts 10 euro te laat, kan daar 40 euro bovenop komen.

Voor crediteuren wordt het nu natuurlijk aanlokkelijk om zo snel mogelijk na de nota, de twee herinneringen en de aanmaning te sturen, want betaalt een klant na die aanmaning niet binnen twee weken, kan er minimaal 40 euro extra berekend worden.

Moraal van het verhaal: probeer alles altijd op tijd te betalen (even afgezien van mensen die echt in zwaar weer zitten en niet weten hoe ze de energierekening volgende maand moeten betalen, betreffen veel incasso’s rekeningen die vergeten zijn…,) en als het een aankoop betreft: koop alleen wat je nodig hebt, alleen als je het kunt betalen, betaal het liefst direct (boter bij de vis), en als je een rekening krijgt, niet laten liggen! Die 40 euro extra, is doodzonde!

Advertenties

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Jul 03, 2012 @ 08:42:43

  mijn eerste gedachte was,dat je moet zorgen geen openstaande rekeningen te hebben als je wat langer op vakantie gaat. Want er is maar één maand voor de boete komt.

  Beantwoorden

 2. VeggieMo
  Jul 03, 2012 @ 08:53:11

  Wat ook zo leuk is (not) is dat je een rekening krijgt met de datum van een week geleden en dat je wel binnen twee weken van de factuurdatum moet betalen.

  Beantwoorden

 3. Lot
  Jul 03, 2012 @ 09:42:27

  Met internetbankieren is het tegenwordig zo makkelijk de rekeningen te betalen met latere datum. Als rekening binnenkomt voer ik het meteen in op een datum 2 dagen voor de uiterste betaaldatum.
  Maar er gaat zoveel automatisch dat ik nog maar heel weinig rekeningen ontvang.

  Werkt natuurlijk allemaal alleen als je je zaakjes op orde hebt en niet als het door roodstand op de betaaldatum niet afgeschreven wordt. En dat is bij velen helaas nog steeds het probleem.

  Beantwoorden

 4. inrustigvaarwater
  Jul 04, 2012 @ 00:42:12

  Als je al zeker weet dat je de rekening echt, maar dan ook echt niet op tijd kan betalen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je crediteur. Vaak kan je in overleg een regeling treffen dat je hem iets later ga betalen, of in delen. Dit scheelt weer incassokosten!

  Beantwoorden

 5. monica
  Jul 06, 2012 @ 23:32:25

  Als je de tijd hebt om te betalen moet je het zeker doen.
  Maar wat als je het origineel nooit hebt gekregen? (heb ik eens bij de hand gehad)
  Je kunt het niet bewijzen en je bent dus wel extra geld kwijt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: