N(euro)otje leest over de crisis

De Nationale Ombudsman meldt dat veel mensen die aankloppen bij de schuldhulpverlening zich niet serieus genomen voelen. Schuldenaren klagen dat er bij deze instanties teveel van wordt uitgegaan dat mensen door hun eigen schuld in de financiële problemen zijn gekomen. Terwijl dat natuurlijk niet altijd het geval is. Daar komt nog bij dat veel mensen bij meerdere instanties op een wachtlijst staan waardoor veel vertraging ontstaat, en schulden vaak nog meer oplopen.

Vorige week las N(euro)otje nog in een krant dat zo’n 70 procent van de Nederlanders meerdere schulden heeft. Zo’n 700.000 Nederlanders zit echt serieus in de financiële problemen. Meer dan een kwart van alle Nederlanders heeft een betalingsachterstand. Zo’n 80 procent van de mensen met geldproblemen staat echter niet geregistreerd bij het BKR en probeert nog het hoofd boven water te houden door het ene gat met het andere te vullen.

In mei meldde het BKR dat inmiddels meer werkenden hun toevlucht zochten bij de schuldhulpverlening dan mensen met een uitkering.

En dan las N(euro)otje ook nog dat steeds meer mensen hun auto, caravan of boot verpanden om een acute schuld af te lossen. Zij belenen dan hun voertuig, en krijgen hiervoor een lening ter waarde van 70 procent van de dagwaarde. De voertuigen kunnen binnen een maand tegen 15 procent rentevergoeding weer teruggekocht worden. Lukt dit niet, kost de verlenging van de beleningsperiode telkens 15 procent per maand. Wanneer men helemaal niet in staat is het bezit terug te kopen, vervalt het eigendom aan de inkoper.

Deze nieuwe vorm van lenen, wanneer men niet meer bij een bank terecht kan, wordt een crisisverschijnsel genoemd en neemt snel toe.

N(euro)otje had hier nog niet van gehoord. Jullie wel?

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. nu maar even niet..
  Jun 30, 2012 @ 09:53:01

  Ja, dat je bij schuldhulpverlening niet al te respectvol behandeld wordt, heb ik zo’n 12 jaar geleden ervaren. Wij hadden een bedrijf beeindigd en daar een niet direct opeisbare schuld aan overgehouden (een doorlopend krediet) terwijl we een huurhuis hadden). We moesten bij zo’n buro eerst een formulier invullen waarop we onze schulden moesten melden. Dat waren alleen het DK en de studieschuld. Dat kon niet, vond de medewerker, hoe zat het met N.eckermann en W.ehkamp? Dat rijtje moesten we ook invullen. Maar daar hadden we geen schulden, want daar kochten we nooit. Nou dat bestond niet en we konden het maar beter eerlijk vertellen.
  En waarom zaten we niet in het ziekenfonds? Nou, omdat we een eigen bedrijf hadden gehad en dan was je dus particulier verzekerd. Hadden ze nog nooit van gehoord.
  We zijn daar weggegaan en hebben het op eigen kracht opgelost.

  Beantwoorden

 2. izerina
  Jun 30, 2012 @ 11:16:01

  Wat een zorgen en verdriet zitten er achter die cijfers.

  Beantwoorden

 3. Inge
  Jun 30, 2012 @ 12:23:55

  Het is inderdaad vaak niet de schuld van mensen zelf, maar er zijn ook een heleboel mensen die zichzelf eens flink achter de oren moeten krabben, en hun wintersportvakantie maar moeten schrappen, en al die dingen die voor de buitenwereld geweldig zijn…Want dat is ook een probleem voor veel mensen, ze willen niet voor de omgeving toegeven, dat ze een stap(je) terug moeten doen. En allemaal een laptop, allemaal een iPhone (die krijg je écht niet gratis), het liefst ook nog een tablet (p.p.), we blijven rustig allemaal met onze k**t in de auto zitten, en noem nog maar een lijstje op…ik heb niet zoveel medelijden met onze medemens meer (sommigen wel, maar die kunnen het écht niet meer bolwerken). Wij proberen onze kinderen wel zoveel mee te geven, dat ze goed weten, dat niet alles zomaar kan.

  Een fijn weekend voor iedereen, geniet van de zon, want die is voor iedereen nog voor niets!

  Beantwoorden

 4. wil
  Jun 30, 2012 @ 14:26:23

  misschien zouden we eens beter moeten nadenken ipv klakkeloos alles over te nemen wat de media /banken /zakenlui en regering ons aangeven.nu komen de banken weer met het dringende advies te sparen(terecht wel) maar dan niet bij de banken zou ik zeggen.wij de spaarders krijgen een aalmoes en zijzelf verdienen grof met en aan ons( geld.)
  niemand die er niet zelf beter van zal worden zal met advies komen waar ze niets aan verdienen.dus al die “goedbedoelde”adviezen zijn voornamelijk voor eigen gewin. kan zo zachtjes aan het woord EN DAAROM KOMEN WIJ MET…..zelf gaan nadenken ,
  dus niet elk seisoen maar nieuwe kleding of de nieuwste snufjes kopen.op vakantie gaan terwijl dat eigelijk niet kan, maar blij zijn met wat je hebt en er zuinig mee zijn,gelukkiger worden we zeker niet van al dat gekoop.wel als je rustig aan doet en geen schulden en dus (teveel) zorgen hebt.
  helaas zal het voor erg veel mensen eerder slechter gaan worden ipv beter.en ja ik weet niet iedereen heeft het op zijn/haar eigen geweten hoe ze nu zitten,maar heel vaak ook wel.
  tijd voor verandering misschien?zelf nadenken maar dan vooral er na handelen

  Beantwoorden

 5. petradepooh
  Jun 30, 2012 @ 14:39:24

  De meesten kopen om de buren de ogen uit de steken (denken ze). Wat de een heeft moet de ander dan ook (wij niet dan maar goed).Belenen is niet iets waar ik nooit van gehoord had wel voro een voertuig……. schandalig want ook vaak zijn deze al aanegschaft met leinig nl

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Jun 30, 2012 @ 20:20:29

  In Amerika gebeurd dit belenen heel vaak, er zijn zelfs programma’s over… Schrijnend! Sommige mensen kopen te makkelijk en komen dan in de problemen. Anderen hebben tegenslag op tegenslag en komen daardoor in de problemen.
  Dat vind ik toch wat anders.
  Zelf zijn we zuinig en leven niet “voor de vuist weg” maar als 1 van ons ontslagen zou worden…. zal de ander fulltime moeten gaan werken of moeten we ons huis verkopen. En dit laatste gaat nu niet zo makkelijk meer.
  We wachten het maar af en doen zuinig aan. We genieten van wat er wel is en van wat we wel kunnen doen!

  Beantwoorden

 7. Ingrid
  Jun 30, 2012 @ 21:23:08

  Volgens mij bestond dat altijd al. Vroeger ging men naar de lommerd / pandjeshuis / stadsbank van lening omdat men bij de banken niet terrecht kon. Eigenlijk is het weer terug van weg geweest.

  Beantwoorden

 8. Thea
  Jun 30, 2012 @ 22:14:15

  Belenen gebeurt al eeuwen. Omdat de laatste tientallen jaren het geld goedkoop was gebeurde het veel minder maar de laatste jaren heeft elke grote plaats wel weer ’n zogeheten ‘lommerd’ of bank-van-lening genaamd. Als de spullen niet op tijd worden ingelost worden ze geveild. Op die manier kan iemand anders weer voordelig aan de nodige spullen komen.

  Beantwoorden

 9. alicia
  Jun 30, 2012 @ 22:37:26

  Vergeet ook niet dat er flink bezuinigd wordt op shv. Hierdoor worden ook de wachtlijsten langer en de werkdruk wordt nog hoger. Ik ben zelf ook shv’er en merk dat het pittiger wordt, zeker met die nieuwe wet die morgen in werking treedt.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: