N(euro)otjes vrekkentips

Sommige dingen doe je zo uit gewoonte, dat het je niet eens meer opvalt dat het een vorm van vrekkigheid is. Zo zit N(euro)otje regelmatig jeans van Zoon te herstellen. Slijtplekken worden keurig op de hand dichtgenaaid en Zoon kan er weer even mee toe. Op één of andere manier vindt Zoon dit ook de normaalste zaak van de wereld.

Dochter plakt wel eens met secondenlijm delen van haar schoenen weer aan elkaar. En N(euro)otje en Man zullen nooit de administratie in een blinkend nieuwe envelop naar de accountant brengen. We krijgen genoeg grote enveloppen binnen. Adres doorstrepen, onze bedrijfsnaam erop kalken en afleveren. En als we bijvoorbeeld boekjes gekocht hebben via MP, bewaren we de bubbelenveloppen. Die hergebruiken we als we eens iets te verkopen hebben. Een groot deel van de ringbanden die we in huis hebben staan, konden we ooit eens gratis meenemen. Kwestie van nieuwe stickertjes op de ruggen plakken.

N(euro)otjes tuinklompen, waar ze nu al bijna twaalf jaar op loopt, zijn inmiddels bijna versleten maar ze waren door de vorige bewoners in het huis achtergelaten. Een halve maat te groot dus ideaal om met dikke sokken erin te kunnen. De zooltjes zijn eraf maar dat maakt niet uit want de rest is toch van hout. Door het op de knieën werken in de tuin is wel de voorkant van de linkerklomp doorgesleten waardoor er nu grindsteentjes naar binnen kunnen en de tenen erg nat worden als ze door het gras loopt. Omdat het toch maar tuinklompen zijn, hoeven ze er niet netjes uit te zien. Een laagje van dat dikke grijze plakband eroverheen en voilá, de klomp is weer wind- en waterdicht!

Een grote bespaarder in elk huishouden zou het ondergewaardeerde thee-ei moeten zijn! Gaat jaren mee en te vullen met alle soorten, losse, thee die je maar lekker vindt. Veel praktischer en goedkoper dan theezakjes en bovendien beter voor het milieu want veel minder afval! Ook te gebruiken voor het meekoken van kruidnageltjes. Scheelt een hoop gezoek…

De tube-truc had N(euro)otje al eens gemeld maar vooruit, nog een keer: als een tube bijna leeg is, door midden knippen, de tube op de dop zetten en het afgeknipte gedeelte erin schuiven. Zo zit de boel toch dicht en  kun je makkelijk bij de laatste restjes. Probeer maar eens met tandpasta: je kunt er misschien nog wel een week mee toe!

Schaf een pannenlikker aan. Voor een paar centen te koop bij iedere huishoudzaak. We gebruiken ‘m voor het leegschrapen van flessen, potten en pakken. Zelfs van de boter blijft met dit stukje keukengereedschap niets achter. Voor diegenen die van die grote plastic flessen fritessaus en andere sauzen gebruiken: doorzagen met een goed kartelmes en ook leeg schrapen. Anders gooi je echt heel veel weg.

En ten slotte (want we kunnen nog wel even door blijven gaan): kaarsen en waxinelichtjes lijken nooit helemaal op te kunnen branden. In plaats van al die restjes kaarsvet weg te gooien, verzamelen we dat. Alles smelten in een oud pannetje en in bijvoorbeeld leuke glaasjes gieten. Lont erin hangen en op laten stijven. Zo kom je de winter wel weer door.

Advertenties

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Vlijtig Liesje
  Jun 26, 2012 @ 09:23:27

  Zuinigheid zit in kleine dingen! En jeans mogen tegenwoordig gerust gescheurd en versleten zijn. Dat vind ik dan wel weer handig aan de huidige mode.

  Beantwoorden

 2. petradepooh
  Jun 26, 2012 @ 10:13:54

  mmmmmmm goeie van de grote saus tubes dat deed ik nog niet….. de rest wel. Diie flessenlikker kocht ik nu een jaar of 5 terug voor 1 euro en 25 cent bij Appie. En die heeft zijn geld al wel 100x opgebracht idd. Hier legen we er ook de jam, chocopasta, en pindakaas e.d. potten mee idd. De boterbakjes worden hier weer hergebruikt als diepvriesbakjes trouwens. Mocht er een stuk gaan (en dat kan echt even duren kan ik je melden) dan heb je m ook zo weer vervangen. Het zijn ook mooie bakjes om kleine dingen in uit te sorteren, stukje behangtape erop met wat erin zit en stappelen maar in de kast.
  Mijn ding wat ik altijd zo mee neem en nog nooit aan gedacht heb als zijnde vrekkentip is als de kleding af is, alles nalopen en dingen als knopen afknippen, knoopsgat en normaal elastiek als t even kan ook eruit halen, ritsen enz. Ze nemen haast geen ruimte in en als je t nodig hebt scheelt het wellicht maar een paar cent maar toch. Ook schoenveters hergebruik ik vaak. Als ze nog goed zijn maar de schoen niet (soms gebeurd het je met noodschoenen van mindere kwaliteit). hier maak je handig lusjes van aan thee en keukendoeken, of handdoeken. We hebben een parkiet en die had eerst van dat speelgoed aan raffia maar dat had ie doorgeplukt,s tukje veter er aan in plaats van en klaar! Als ie dit weer stuk krijgt dan vervang ik het gewoon weer door een nieuw stukje.

  Beantwoorden

 3. betjesonnetje
  Jun 26, 2012 @ 14:13:52

  Wat eenn leuke tips zeg!

  Verstelde spijkerbroeken schijnen nogal hip te zijn. En het verstellen hoeft niet meer onzichtbaar te gebeuren, zoals vroeger. Maar ik leg een te verstellen spijkerbroek wel even onder de naaimachine. Zo dol ben ik niet op verstelwerk. Tip: broek eerst wassen, dan het te verstellen gedeelte strijken, en dan pas repareren. Werkt makkelijker, reparatie blijft langer heel.

  Wat ik ook met de machine doe: knopen aanzetten. Als je iets nieuws koopt, dan bungelen de knopen er soms al bij. En als er eenmaal een knoop af is, dan blijft het kledingstuk soms ongedragen liggen tot het seizoen voorbij, of het kind eruit gegroeid is. Daarom: meteen na aankoop alle knopen even opnieuw aanzetten met de machine. Daarvoor hoef je ze er niet eerst af te halen. De kleur van het garen hoeft ook niet helemaal precies te kloppen, als je ze toch allemaal doet. Knopenvoetje gebruiken als je dat hebt, transport op 0 zetten, zigzagbreedte afstemmen op de afstand tussen de gaatjes, uitproberen door een paar steken te maken terwijl je het wiel draait met de hand, en dan flink veel steken maken met de machine. Het is heel weinig werk op deze manier en de knopen vallen er nooit meer af.

  Knip je altijd knopen van oude kleren af? Dan heb je waarschijnlijk een goed gevulde knopendoos. Tip: saaie of ouderwetse kleren kun je opleuken door ze te versieren met allerlei knopen en knoopjes, bijvoorbeeld langs de hals, of op de revers.

  Beantwoorden

 4. betjesonnetje
  Jun 26, 2012 @ 14:55:53

  transport op 0 (nul) zetten

  Beantwoorden

 5. petradepooh
  Jun 27, 2012 @ 11:01:58

  Ja. Ik dacht altijd dat het een gekke gewoonte was tot ik me na t lezen van deze log realliseerde dat ik nog nooit een knoop heb gekocht in al die jaren…….. Was ik er een kwijt dan had ik de reserve nog of kon ik t vervangen door wat ik had. Alleen verkleurde knopen her gebruik ik niet

  Beantwoorden

 6. Karianne
  Nov 24, 2012 @ 16:51:26

  Die tip van het recyclen van kaarsvet is super, maar waar kun je (goedkoop!) kaarsenlonten kopen? Op internet is het wel te vinden, maar dat wordt relatief duur door de verzendkosten. Zijn er winkelketens die het verkopen, of kun je iets wat er officieel niet voor bedoeld is hiervoor gebruiken? (In dat laatste geval moet het niet te vlot opbranden.)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: