N(euro)otje lost af

Eindelijk is het dan zover: we lossen een deel van de schuld op het huis af. Hierbij inbegrepen zat een verzekering aan dit deel gekoppeld die nu gaat uitkeren. We houden hier nog een leuk bedrag van over en zetten dat weg op de spaarrekening. Het bedrag dat we nu minder gaan betalen gaan we ook sparen. Het is de bedoeling in twee of drie jaar weer een boetevrije aflossing van 10 procent te doen op de hypotheek. Door af te lossen brengen we ons maandbedrag naar beneden en verkleinen we eventuele risico’s voor de toekomst waaronder dalende huizenprijzen. Op dit moment hoeven we ons nog geen zorgen te maken, ons huis is ruim anderhalf keer meer waard dan de hypotheek. We hebben het huis ruim onder de toenmalige waarde gekocht en nooit een tweede hypotheek afgesloten voor de noodzakelijke verbouwingen. We hebben geroeid met de riemen die we op dat moment hadden en gedaan wat kon, wanneer het kon. Dat kon in ons geval inhouden dat we bijvoorbeeld drie jaar zonder badkamer hebben gezeten maar ook dat is voorbij gegaan en we hebben nu een pracht van een low-budget-badkamer waar geen geleende cent aan te pas is gekomen. Daarbij betalen we de hypotheek al jaren bruto omdat we al lang geleden rekening hielden met ingrijpen in de hypotheekrente-aftrek. Ook hebben we meerdere malen een risicootje genomen door bij het aflopen van een rentevaste periode, de rente voor een jaar vast te laten zetten. Ook nu weer loopt er een deel voor weer slechts een jaar, in de hoop dat volgend jaar de rente gunstig genoeg is om het dan langer vast te zetten. Tot nog toe heeft dit goed uitgepakt en in verhouding met ons huidige inkomen kunnen we stellen dat we lage lasten hebben. We hebben levensverzekeringen voor het aflossingsvrije gedeelte maar aangezien die niet de hele lading zullen dekken, willen we aflossen.

Deze maand dus een primeur. Daar kan wel een gebakje af!

Advertenties

13 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Annelieya
  Jun 21, 2012 @ 07:10:13

  Fijn dat je een deel kan oplossen,ik hoop dat ik dat in de toekomst ook kan gaan doen.

  Beantwoorden

 2. kniepertie
  Jun 21, 2012 @ 07:37:45

  Gefeliciteerd, nu is iig de voordeur van jezelf en niet van de bank!
  groet

  Beantwoorden

 3. Bijdehand Micro Assistentie
  Jun 21, 2012 @ 07:44:22

  Aflossen is slim. Ik vind dat jullie erg goed bezig zijn.

  Je mag echter ook minder dan 10% boetevrij aflossen, dus voor een volgende aflossing hoef je niet te wachten tot je weer 10% bij elkaar gespaard hebt.
  Je kunt overwegen het dit jaar meteen af te lossen. Dan betaal je meteen weer minder rente.

  Beantwoorden

 4. Spaarcentje
  Jun 21, 2012 @ 08:10:40

  Fijn voor jullie! En inderdaad, je mag waarschijnlijk onbeperkt binnen die 10 % aflossen, zo storten wij nu maandelijks € 400. Bij ons stond dat in de voorwaarden.

  Beantwoorden

 5. WMT
  Jun 21, 2012 @ 09:13:15

  Geniet van je gebakje, welverdiend! Geweldig dat jullie zoveel hebben afgelost! Motiveert weer bij mijn eigen aflossingsplannen…!

  Beantwoorden

 6. Sabine
  Jun 21, 2012 @ 09:38:55

  Fijn gevoel is dat he?! Wij zijn ook al geruime tijd bezig met het voortijdig aflossen van de hypotheek – wij mogen 20% per jaar, alsof we dat redden ha ha ha – en het is heerlijk om het effect direct terug te zien op de bankrekening. Inderdaad, het bedrag dat je minder betaald meteen opzij zetten – en zo loopt het voordeel (en de mentale rust) snel op.

  Wij lossen overigens per maand iets af, mijn spaarrente is een stuk lager dan de hypotheekrente..

  Beantwoorden

 7. Siebrie
  Jun 21, 2012 @ 10:18:31

  Bij onze annuïteitenhypotheek mogen we de eerste keer in een kalenderjaar aflossen wat we willen; de tweede aflossing in een kalenderjaar moet minimaal 10% van de resterende hoofdsom zijn. En er geldt een ‘boete’ van 3 maand rente over het afgeloste bedrag. Ondanks dat, is het ook voor ons interessant om een beetje sneller af te lossen.

  Beantwoorden

 8. Margreet
  Jun 21, 2012 @ 13:46:01

  Goed bezig Neurootje! Gefeliciteerd. Fijn om het bedrag van je hypotheek naar beneden te zien gaan! En ook lekker dat je dan weer meer geld over kunt houden om weer af te lossen of voor de post “onvoorzien”….

  Beantwoorden

 9. huib
  Jun 21, 2012 @ 15:56:57

  Deze maand voor de laatste keer rente en spaarpremie betaald. Ons huis is nu van ons! Jaren geleden vertelde onze buurvrouw dat ze geen hypotheek had. Ik wist toen niet wat ik hoorde. Wat is er veel veranderd in korte tijd. Tegenwoordig hoor je dat veel mensen hier mee bezig zijn.Wat zielig die banken: “niet aflossen, dan mist u rente aftrek!”.

  Beantwoorden

 10. Monique65
  Jun 21, 2012 @ 17:33:41

  Hartelijk gefeliciteerd met je eerste aflossing. Als het goed is doen wij ook op het einde van dit jaar de eerste aflossing. Goed gevoel, maar tegelijkertijd een beetje akelig. Het geld is voorlopig ‘weg’.

  Beantwoorden

 11. Debby
  Jun 22, 2012 @ 10:28:59

  Laat het gebakje je heerlijk smaken.
  Wij hebben een hele lage maandelijkse draaglast van de hypotheek. Zelf heb ik al een bedrag dat ik opzij blijf zetten die voorheen naar mijn huurwoning ging. Door ons samenwonen hebben we al een enorme bezuiniging teweeg gebracht. De komst van onze dochter is weer een heerlijk klein kostenpostje …. dus al met al zijn ook wij goed bezig, maar nog niet zo goed als jullie . .. . wij zitten nog inde fase van halve klusjes en afgebroken badkamers … het geeft moed als ik jou blog lees

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: