N(euro)otje gooit ook nog wel eens wat weg…

In Zuidoost Groningen teelt een gemeente sinds twee maanden kroppen sla voor de voedselbank. Deze week zullen de eerste kroppen worden overhandigd. Door het groeiend aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbank kon men niet meer aan de vraag naar verse groenten voldoen.

N(euro)otje vindt het op zich een goed initiatief, beter dan de pakketten vol te stoppen met koekjes en chips. Maar waar blijven de overschotten van de boeren en de winkels toch? Ach, we weten het wel: in de vuilcontainer.

Hoewel er tegenwoordig wel oud(er) brood verkocht mag worden. Maar al met al wordt er door winkels, restaurants en particulieren veel, te veel voedsel weggegooid. Vaak prima voedsel waar nog heel veel mensen goed van zouden kunnen eten. Ook wij gooien wel eens wat weg maar dan meestal richting kippen en honden. Uiteindelijk belandt er niet veel in de kliko. Een interessante site over voedselverspilling: tastethewaste.nl

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Debby
  Jun 18, 2012 @ 08:30:49

  Goed van de voedselbank om het zelf te telen. Hier in het dorp kreeg de voedselbank laast een container brood van de bakker (vers maar ongesneden) maar die hebben ze geweigerd omdat het niet gesneden was, er is toen echt een “rel” geweest, wat ik kan begrijpen.

  Beantwoorden

 2. wil
  Jun 18, 2012 @ 09:43:00

  heb samen met zoon zelf een gehuurde grote moestuin en opperde al vaker.waarom de overgebleven stukken niet geven aan de voedselbanken om door mensen die daar komen maar zonder werk zitten onderling( met hulp van ervaren moestuinders) om zelf groenten,aardappelen en fruit te verbouwen.de kosten van zaden hoeven geen probleem te vormen.lijkt me beter dan geheel afhankelijk te zijn en ieder geval echt vers.
  een paar stukken kunnen veel mensen voorzien ook al is het hard werken en wachten tot de oogst klaar is.

  Beantwoorden

 3. Ipie
  Jun 18, 2012 @ 10:33:06

  Wij huren een tuin op een volkstuinencomplex en daar wordt op overgebleven stukken geteelt door vrijwilligers voor de voedselbank.

  Beantwoorden

 4. Margreet B
  Jun 18, 2012 @ 11:33:27

  Ik heb een tijdje bij een bank in Amsterdam-centrum gewerkt. Op zaterdag kregen wij broodjes van de baas. Veel broodjes want er was altijd over en deze werden weg gegooid. Ik vond dat zonde en vroeg waarom ze niet aan bijvoorbeeld het Leger de Heils werd gegeven. Het antwoord was dat het niet mocht. Het was langer dan zoveel tijd uit de koeling geweest dus niet meer veilig genoeg. Wat ze wel deden was alles in 1 van de plastic zakken en een doos doen. Deze doos werd voorzichtig bovenin de vuilcontainer gezet en uur later waren de broodjes weg.
  Ik denk dat veel bedrijven wel willen maar dat de regels ze tegen houden.

  Beantwoorden

 5. petradepooh
  Jun 18, 2012 @ 12:48:53

  tsja ze willen ook niet constant afprijzen dat kost ze ook geld. Maar dan krijg je er nog iets voor als winkelier. Misschien kunnen de voedselbanken beter op de vrijmarkt bv de chips enzo verkopen en met de opbrengst hiervan direct bij een boer groenten kopen? Soms moeten ze echt creativer denken, net als de eerder genoemde broodrel als je t niet gesneden is. De mensen willen het echt wel snijden hoor. Vlees is ook zoiets er moet een tht datum opstaan maar hoe vaak gebeurd het niet dat de slager het dan door de gehakt of de worst draait en t zo nog een paar dagen tot zeker een halve week langer mee kan? Ik zag laatst ook mensen met voedselpakket op tv mopperen dat het zo snel op moest om de THT datum en dat het vlees weg moest. Ze hadden wel een vriezertje staan. Waarom daar dan niet in vriezen en later een keer opeten denk ik dan? NB werden die kroppen niet geteeld door mensen met een uitkering ofzo?

  Beantwoorden

 6. De Besparingscoach (@DeBesparingscoa)
  Jun 18, 2012 @ 13:31:51

  Is het misschien een idee om de mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank ook gratis zaadjes van groenten te geven die je in je vensterbank en of huiskamer zou kunnen kweken , bv: thaise aubergines?..

  Beantwoorden

 7. Vlijtig Liesje
  Jun 19, 2012 @ 10:56:14

  Het zou misschien inderdaad goed zijn om eerst alle voedsel dat nu zo maar wordt weggegooid te gebruiken in plaats van nog meer te produceren.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: