N(euro)otjes stroomverbruik

Naar aanleiding van jullie reacties op het berichtje over het stroomverbruik van een paar dagen geleden, en in het besef dat de energieprijzen weer heftig gaan stijgen, zijn we hier toch weer, met z’n allen, ons verbruik nagegaan. En dit keer heel eerlijk, wattje voor wattje… Waar zitten de zwakke punten, waar het sluipverbruik, vergeten we iets, wat doen we fout?

Gevolg: het stroomverbruik in Huize Vrek is dalende. Fors dalende… Zoon gaf toe dat zijn machinepark wel (veel) meer dan tien uur per dag aanstond (vooral in  de weekends worden hier records gebroken) en dat dat wel zo’n 400 watt per uur kost… Dat is met zijn begrip en instemming, nu op rantsoen. Daarbij gebruiken we natuurlijk al drie maanden de vaatwasser niet meer want stuk en nog niet gerepareerd, én de waterkoker is in de ban gedaan. Die waterkoker is nogal een verhaal apart. Het is een half-liter-potje dat ook als theepot gebruikt kan worden. Maar zo’n halve liter water is niet genoeg om koffie en thee mee te zetten dus voor een koffie- en theeronde wordt -ie twee keer aan de kook gebracht. Tel daar de losse kopjes thee bij die N(euro)otje zo door de dag heen zet, en het wordt duidelijk waarom juist dit apparaatje zo veel stroom gebruikt. Het zit ‘m niet zozeer in het waterkokertje zelf maar meer in het aantal keren gebruik. Ook aan Ouders kant van het huis is het stroomverbruik tijdelijk even wat minder want ook daar wordt momenteel de vaatwasser  niet gebruikt.

Al met al vindt N(euro)otje het water koken in een fluitketel op een vlammetje best wel leuk en helemaal als je ziet wat voor effect dat heeft op het stroomverbruik. Daarbij heeft ze een goed gesprek gehad met Man en Zoon die allebei uit automatisme overal de lichten aan doen en ze vaak vergeten weer uit te doen. Afgelopen weekend hadden we logé’s, en in één van de slaapkamers, waar niemand sliep, ze hebben er alleen beddengoed gepakt, heeft de hele nacht licht gebrand… We hebben nogal vaak logé’s en we zullen hier beter op moeten letten. In de wc hebben we een raampje, toch zijn we, ook midden op de dag, gewend het licht aan te doen: gewoonte, die we alle drie af moeten leren. En in plaats van ’s morgens in de slaapkamer het licht aan te doen is het goedkoper om de gordijnen open te doen. Dit geldt ook en vooral voor Zoon, die zijn verduisteringsrol voor het dakraam nauwelijks open doet en hierdoor zelfs overdag altijd het licht aan doet. Nu we een paar dagen zo bezig zijn, hebben we het stroomverbruik met tien tot elf kilowatt zien zakken…  Waarmee we aan onszelf bewezen hebben dat het hoge stroomverbruik helemaal aan onszelf ligt en dat we hier nog heel veel op kunnen bezuinigen zonder tot extremen te vervallen.

Maar het water koken op het petroleumstel houden we erin, da’s gewoon leuk, het scheelt teveel, en het water dat in de ketel gekookt is, blijft langer heet dan het water uit het waterkokertje. En dat fluitje heeft ook wel iets nostalgisch…                                                       

Advertenties

16 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Siebrie
  Jun 06, 2012 @ 09:50:41

  Je zou ook het gekookte water in een goede thermoskan kunnen doen, eentje die je alleen voor heet water gebruikt. En als je een andere kan voor de koffie gebruikt, scheelt het toch weer wat. (Ik heb kleine kinderen in huis en vind het gevaarlijk om de hele tijd ergens heet water te hebben staan)

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Jun 07, 2012 @ 10:01:17

   @Siebrie: klopt, deed ik ook altijd maar Man pikte de thermos in voor zijn koffie en daarmee raakte ik een goede gewoonte kwijt. Dankjewel voor het opfrissen: ik heb de thermoskan weer terug. Vanmorgen zat er nog een beetje water in, was nog warm… Ook nu staat -ie weer vol, ik kan daar gemakkelijk de hele dag mee doen. Nu bespaar ik ook nog op lont, lucifers en olie 🙂

   Beantwoorden

 2. Lisette
  Jun 06, 2012 @ 10:03:52

  Wij hebben de laatste maanden het energieverbruik ook drastisch teruggebracht.
  Opladers gaan altijd na gebruik uit de stopcontacten, de afwasmachine wordt niet meer gebruikt en de was gaat buiten aan de waslijn.
  De laatste energiebesparende maatregel die ik heb genomen: mijn wasmachine centrifugeert standaard op 1800 toeren. Heel veel. Ik heb dit nu ingesteld op 900. De zon droogt het wasgoed immers toch wel. Wellicht is dit nog een tip?

  Beantwoorden

 3. petradepooh
  Jun 06, 2012 @ 11:59:20

  Behalve geen licht aan op de wc, kan je ook aanleren het niet aan te doen zolang t buiten licht is in de badkamer! Zelfs al zit er geen raam in de muren maar boven de deur dan kan het nog prima nl, is even wennen maar toch. Alles waar een accu in/aan zit laten we (bijna)geheel leeglopen. Daarna laden we op. Telefoons van nu kunnen ook prima bv 1x per week worden opgeladen.i.v.m weekendstroom doen wij dat in t weekend. Net als dat we dan alleen wassen. We luchten dingen die we niet lang aan hebben gehad en verder niet stinken of vies zijn en hangen ze weer in de kast. Scheelt ook weer was. We hangen de was te drogen ipv de droger, scheelt ook weer heel veel. Als je strijkt kan je ook de laatste 10 min de stekker er uit trekken, het ijzer is dan nog warm genoeg om t restant af te strijken maar kost zo niets!. Buitenlampjes zitten bewegingsmelders op,dus gaan alleen aan bij beweging en warmte va 35C. Dus bij mensen en niet een kat ofzo. In de tuin hebben we lampjes op zonne energie. Kost bijna niets meer tegenwoordig, laden zichzelf op en je hebt gratis licht in de avond! Eten hou je warm onder een dekbed, blijft zo zeker wel een uur warm hebben we getest op de camping.

  Beantwoorden

 4. Marion
  Jun 06, 2012 @ 12:12:40

  Wat zijn de kosten vanhet verbruik van petroleum vraag ik me af ?

  Beantwoorden

 5. Ann-Sofie
  Jun 06, 2012 @ 13:32:26

  Net als Marion vraag ik me ook af wat de kosten van het gebruik van een petroleumstel is, of is eigenlijk vraag ik me af als dat goedkoper is dan koken op gas?
  Ik heb een 3 pits petroleumstel gekregen van een klant van mij, ik heb haar wel daar 10 euro voor gegeven, al hoefde het niet, die wou ze aan een stichting geven. Een fles lampenolie kost 1,89 euro bij de kruidvat. 3 Nieuwe lonten gekocht voor 5 euro incl.verzendkosten.
  Nu maak ik vaak eigen buillon en dat moet wel 3 uur trekken, we houden ook erg van stoofschotels, ook 3 uur. En de eko rundervlees die ik koop is vaak van een oude dier en het vlees moet soms 5 uur sudderen.
  Weet jij het, wat nou eigenlijk goedkoper is??
  Vr.gr Ann-Sofie

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Jun 07, 2012 @ 09:58:22

   @Ann-Sofie en Marion: de kosten vallen erg mee. Tenminste, vergeleken met koken op inductie. Met koken op gas heb ik helemaal geen ervaring. Voor een liter lampolie betaal ik 1,79, voor de brede lonten betaal ik 90 cent per halve meter in een winkeltje hier in de buurt. Mijn schoonmoeder kookt alleen op de petroleumstellen, alleen het aanbraden van vlees doet ze op de kookplaat. Het garen dan weer op het stel. Nou kookt zij maar voor twee personen maar ze doet meer dan een week met een fles lampolie. Ik heb aan het begin van de week een liter olie in een tweepitter gedaan en daar steeds op gekookt, ook het water voor de koffie en de thee, en het reservoir zit nog half vol. Nav de reactie van Siebrie dacht ik ineens: stom, dat deed ik toch ook altijd, water in de thermoskan? Ik ben daar ineens mee gestopt omdat de kan door Man voor koffie werd gebruikt maar ik heb ‘m nu weer voor theewater teruggepakt… 🙂 Dat scheelt dan ook weer… Nogmaals, voor ons is het goedkoper.

   Beantwoorden

 6. betjesonnetje
  Jun 06, 2012 @ 18:00:37

  N(euro)otje, dit klinkt alsof je gaat besparen. 🙂

  Een paar puntjes.

  Afwassen: met de hand afwassen is niet per se energiezuiniger dan afwassen met de machine. Het hangt er maar van af, hoeveel warm water je bij het afwassen verbruikt. En hoe dat water verwarmd en/of warmgehouden is. En hoe energiezuinig je vaatwasser is. Je vindt hier http://www.energieverbruikers.nl/product/273701/Aeg/Favorit+54200+S bijvoorbeeld een vaatwasser die per afwasbeurt maar 0,63 kWh stroom gebruikt en 7 liter water.

  Je zult heel zuinig moeten afwassen om het van deze machine te winnen. Als je voorspoelt en/of wast met stromend warm water, verlies je het bijna zeker. Hier vind je een paar tips voor energiezuinig afwassen: http://www.milieucentraal.nl/themas/schoonmaaktips/vaatwasser-of-handafwas#Milieubelasting%20van%20afwassen

  Was centrifugeren en drogen: diep in de zuinige jaren ’50 leerde ik van mijn vader de volgende wijsheid, die nog altijd klopt. Als je stroom gebruikt om een motortje te laten draaien, dan kost dat niet veel energie. Als je stroom gebruikt om warmte op te wekken, dan kost dat wel veel energie.

  Daarom: als je een centrifuge en een droger gebruikt, centrifugeer dan met een zo hoog mogelijk toerental, want de centrifuge vraagt weinig energie en de wasdroger veel. Als je de was buiten droogt, ligt het misschien net even anders, hoewel … Als je de was binnenhaalt en je doet hem nog even in de droger omdat hij nog niet helemaal droog is, had je hem beter op een hoger toerental kunnen centrifugeren.

  Dit telt ook bij het binnenshuis ophangen van de was in de winter. Het drogen van de was maakt de lucht in huis vochtig. Vochtige lucht kost meer energie om te verwarmen dan droge lucht. Daarom goed centrifugeren en ook goed ventileren.

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Jun 07, 2012 @ 10:43:13

   @betjesonnetje: Het handmatig en machinaal afwassen heb ik in het verleden inderdaad al eens tegen het licht gehouden (ergens op het oude weblog). En onze machine is (als die het weer doet…) nog redelijk zuinig, hoewel natuurlijk lang niet zo zuinig als wat jij net meldt… Omdat we toch al drie maanden zitten te twijfelen, zullen we toch eens gaan informeren naar de AEG die jij noemde. Heb er nog geen prijs van kunnen vinden. Voorspoelen hebben we nooit gedaan en het afwassen op de hand doen we nu 1 keer er dag in een bak met over het algemeen heet water uit de ketel gemengd met koud water uit de kraan. Wat betreft de was, die drogen we al jaren aan de lijn; de lijnen hangen op de onverwarmde deel dus daar gelukkig geen energieverlies. Omdat de deel goed geventileerd is, is zelfs in de winter onze was altijd ruim binnen 24 uur droog, waarbij de spijkerbroeken de meeste tijd nodig hebben.

   Beantwoorden

   • betjesonnetje
    Jun 07, 2012 @ 14:13:20

    @Neurootje: dank je voor je reactie! Dat stuk over centrifugeren en drogen, had eigenlijk bij de reactie van Lisette moeten staan. Slordig van mij, sorry.

    Ik was ook af met de hand, gewoon omdat ik het prettiger vind, maar met de nieuwste machines begint afwassen met de hand een luxe te worden, vrees ik. Of je moet héél goed op je warmwatergebruik letten.

    Misschien heeft iemand hier nog wat aan: http://www.greenem.nl/columns/2011/12/861/wat-kost-een-vaatwasser-per-keer

   • Lisette
    Jun 07, 2012 @ 16:04:37

    Je hebt helemaal gelijk hoor, het is beter om zo veel mogelijk te centrifugeren als je de was niet of niet helemaal buiten laat drogen.
    Als je de was echter helemaal buiten kan laten drogen, dan is het zuiniger om minder te centrifugeren. Ik kijk voor ik ga wassen dan ook altijd even op de buienradar….

 7. Monique65
  Jun 06, 2012 @ 18:38:57

  Ik heb in februari een nieuwe heup gekregen en moest op krukken lopen. Daardoor kon ik mijn theeglas zelf niet dragen. Manlief zette voor mij met de waterkoker een liter water op en schonk dit in een thermoskan die wij alleen voor water gebruiken. Dit plaatste hij op tafel. Scheelt 4-5x het gebruik van de waterkoker.!!! op één morgen. ’s middags doe ik hetzelfde want ik drink heel veel thee. En ’s avonds nog een keer. Ja ik weet het heel veel thee en heel veel stroomverbruik.
  Sindsdien doe ik het zelf ook. Dus gebruik nog 3 of 4 keer op een dag de waterkoker ipv 15 – 20 keer. En dit is echt niet overdreven. Ik merk het zelfs aan het stroomverbruik.

  Beantwoorden

 8. gerrie
  Jun 06, 2012 @ 21:13:29

  Ik ben ook een theeleut. Ik zet van 1 éénkopszakje een hele pot thee. Vijf minuten laten trekken en dan gaat die thee in een thermosfles. Aan twee thermosflessen per dag heb ik wel voldoende. Zo heeft ieder zijn/haar gewoonte.

  Beantwoorden

 9. Annelieya
  Jun 07, 2012 @ 07:13:36

  Bedankt voor je berichtje ,ik ga er zeker naar kijken

  Beantwoorden

 10. Sabine
  Jun 07, 2012 @ 09:17:11

  Leuk om te lezen dat je iets met reacties doet 😉
  Ook leuk om te lezen dat je een compleet machinepark in je huis had staan – we zijn hier érrug alert op ‘aan moeten blijvende’ computers e.d. maar ook hier glipt er wel eens wat tussendoor.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: