N(euro)otje consumindert. Graag.

Nog even voortbordurend op het consuminderen, kwam N(euro)otje een filmpje tegen dat de ‘noodzaak’ (voor producenten) en de onzin (voor consumenten) van het alsmaar consumeren duidelijk neerzet. Producenten dreigen graag met een totale ineenstorting van de economie in het geval dat iedereen massaal zou stoppen met consumeren. N(euro)otje zelf is ervan overtuigd dat het consumeren zoals dat tegenwoordig gaat, kant noch wal meer raakt. Met het huidige consumeren houden we namelijk niet alleen een stuk werkgelegenheid in stand maar gebruiken we ook grondstoffen sneller dan de planeet aankan. Bovendien lijkt het consumeren op zich niet echt garant te staan voor een geluksgevoel. Consumeren zal op zich niet slecht zijn maar de consumptie van vandaag is doorgeslagen naar overconsumptie, ofwel verspilling. Moeten we echt meelopen met de laatste trends, mode en innovaties? N(euro)otje had vroeger buren die elke vijf jaar hun hele huis opnieuw inrichtten. Alles opnieuw in de verf, nieuw behang, nieuwe vloerbedekking, nieuwe meubels. Consumeren ten top. Het waren trouwens vreselijk chagrijnige mensen, die met iedereen ruzie hadden, maar dat terzijde. Alhoewel dat, wat N(euro)otje betreft, wel aangaf dat ze niet gelukkiger werden van al dat kopen en hebben.

Zou consuminderen nou echt alleen maar goed zijn voor de individuele consuminderaar maar slecht voor de economie als iedereen het gaat doen?

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Momfever
  Jun 01, 2012 @ 10:13:22

  Of er ontstaat daardoor een nieuw, gezonder systeem! Dat hoop ik.

  Beantwoorden

 2. izerina
  Jun 01, 2012 @ 10:55:27

  Ik denk hier wel eens over na. Hoe de maatschappij met voornamelijk tevreden mensen er uit zal zien.Toch vermoed ik,dat er een lange overgangsperiode nodig is naar dat totaal andere. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 3. petradepooh
  Jun 01, 2012 @ 15:35:22

  Tsja ik vrees wel dat het nodig is, zij beperkt…. Enige doorsstroom moet er toch zijn? Zolang ze er niet voor lenen en dan niet terug kunnen betalen. Ik ben liever gelukkig met weinig en zonder die zorgen dan “rijk”met nieuwe spullen en al die stress.

  Beantwoorden

 4. wil
  Jun 01, 2012 @ 16:54:14

  zoals het nu gaat wordt graag in stand gehouden door een aantal mensen die er baat bij hebben zoals de regering en zakenmensen.die willen dat we blijven overconsumeren daar het hen veel geld brengt,wij zijn de melkkoeien die domweg doen wat ze met veel bla bla brengen.kijk maar naar reklame’s en wat de kranten schrijven,vele(de meeste dus) van ons trappen erin
  .geven ze bv aan we moeten meer pinnen ipv contant betalen omdat zoiets beter zou zijn doen we dat braaf.maar nadenken wat de werkelijke reden isover wat ons verteld is doen we niet.
  raar te denken dat deze regering/zakenmensen en andere het beste met ons voor hebben terwijl ze vooral bezig zijn met zelfverrijking.
  hoe moeilijk ook het is hoog tijd om terug te stappen naar minderen ipv meer ,meer ,meer.zowel voor onze eigen rust alsmede een toekomst voor iedereen

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: