N(euro)otjes voorbeeld-boodschappenlijstje

Het wordt haar regelmatig gevraagd, hoe ze boodschappen doet met zo’n laag budget. Het is vrij eenvoudig. Ten eerste kopen wij niks kant en klaar. Iedere voorbewerking kost immers geld. Een zakje geraspte kaas van 200 gram voor EUR 1,29 komt er hier niet in. We kopen de kaas per kilo en we hebben een rasp. Als de kaas EUR 4,- per kilo kost en we moeten 200 gram geraspte kaas hebben kost dat wanneer je het zelf doet maar 80 cent. De 49 cent die je meer betaalt voor kant en klare geraspte kaas spaar je hiermee direct uit. Hetzelfde principe gaat op voor kant en klare kruidenmixen, pannenkoek- en poffertjesmixen, zakken voorgesneden en voorgewassen groenten, bakjes met voorgesneden en geschilde stukjes fruit en kant en klare cakes die je zo met verpakking en al in de magnetron schijnt te kunnen zetten.

Verder hebben we een strak boodschappenlijstjes-systeem. We hebben een (wel kant en klaar šŸ™‚ ) boodschappenlijstje. Dit gebruiken we als voorbeeld voor het daadwerkelijke lijstje en heeft de volgende indeling:

 1. fruit
 2. groenten
 3. kaas: gewone kaas, feta, mozarella, smeerkaas, roomkaas, franse kaas, Parmezaanse, etc.
 4. vleeswaren
 5. vlees / vega
 6. vis
 7. brood: brood, beschuit, crackers, ontbijtkoek, chocobroodjes, krentenbrood etc.
 8. broodbeleg: zoet zoals jam, pindakaas, hagelslag etc.
 9. melkprodukten: melk, smeer- en bakboter, yoghurt, koffiemelk, chocomel, zure room, crĆØme fraĆ®che, slagroom, roomboter, etc.
 10. huishoudelijk: wc-papier, keukenrollen, afwasmiddel, huishoudhandschoenen, wasmiddel, schuursponsjes, soda, groene zeep, schoonmaakazijn, lampolie, lucifers, etc.
 11. houdbare etenswaren: soorten olie zoals zonnebloem- en olijfolie, azijn, brinta, bloem, mosterd, rozijnen, bakbenodigdheden, blikken groenten, blikken fruit, tomaten (gezeefd,gepeld,puree in blik/pak) peulvruchten, koffie, thee, rijst, pasta’s, appelmoes, vermicelli, suiker, zout, etc.
 12. drinken
 13. persoonlijke verzorging: tandenborstel, zeep, floss, maandverband, shampoo, tandpasta (of in ons geval zuiveringszout ter vervanging van die twee), etc.
 14. snaai: koekjes, zoutjes
 15. (gedroogde) kruiden
 16. kippenvoer, hondenvoer en -snacks
 17. diversen

Dis is dus een voorbeeld-basislijst. We beginnen altijd met de verse groenten en fruit omdat daar het hele weekmenu op gebaseerd wordt. We kijken wat we op de tuin hebben staan en wat er verder in het seizoen en in de aanbieding is. Hetzelfde geldt voor vlees, vis en vega. Wat is er in de aanbieding? Vervolgens gaan we de voorraadkast in om te zien wat er van de andere items aangevuld moet worden. Het kan zijn dat iets op is of dat iets onder het minimum wat wij in huis willen hebben, is gekomen. We zorgen dus met iedere boodschappenronde dat er voorraad aangevuld wordt.

Wanneer je met zo’n lijst begint (en nogmaals, dit is een voorbeeldlijstje van jaren geleden maar we kunnen ons voorstellen dat je zelf hele andere dingen erop zou zetten), is het misschien handig om je boodschappenbudget te verdelen over de verschillende categorieĆ«n. Dus: zoveel euro voor vers, zoveel voor brood, vis, vlees, zoveel voor houdbaar en persoonlijke verzorging en aan het einde van het lijstje zie je vanzelf of je nog wat overhoudt voor snaai en diversen. Als je niet uitkomt met je budget zul je ergens in moeten snijden. Dan kun je misschien het beste snijden in de afdeling snaai en een extra pak bloem van dertig cent kopen zodat je zelf kunt bakken.

En natuurlijk tijdens het uiteindelijke boodschappen doen: geen merken kopen dus goed in de onderste schappen kijken, goed letten op aanbiedingsstickers bij de afdeling vers en je niet laten verleiden door prachtige stuntaanbiedingen die speciaal met dat doel door de hele winkel heen zijn gezet. Probeer verder zo min mogelijk naar de winkels te gaan, eet voordat je vertrekt en controleer je kassabon goed.

Succes verzekerd!

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Monique65
  Mei 16, 2012 @ 10:33:36

  Jouw lijstje heb ik Ć©Ć©n of 2 jaar geleden al eens overgenomen en daarmee ingekocht. Nog steeds doe ik het zo maar het ‘lijstje’ zit nu in mijn hoofd.
  Heb net ook je blog gelezen over je moeilijke financiƫle periode. Mooi verhaal geworden en fijn dat jullie samen uitgekomen zijn.

  Beantwoorden

 2. izerina
  Mei 16, 2012 @ 11:05:25

  Hoewel biologisch voedsel een stuk duurder is,kijk ik altijd als eerste naar de aanbiedingen. Zijn dat produkten,die ik normaal ook koop,pas ik daar het weekmenu bij aan.Of sla een voorraad in.Nu komt de tijd van de karretjes met groenten in de polder weer.Ook voordelig. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 3. M@@ike
  Mei 16, 2012 @ 11:50:23

  Hier houd ik ook goed de aanbiedingen in de gaten en als je veel biologisch en e-nummer vrij wilt kopen is het wel duurder, maar kan het best goed te doen zijn. Grote voorraden van houdbare spullen inslaan.

  Beantwoorden

 4. Thea
  Mei 16, 2012 @ 22:04:33

  Het is alleen jammer dat op de onderste schappen nooit biologische produkten staan!!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: