N(euro)otje gaat nog even verder over smaakversterkers

Voornamelijk omdat ze een week flink beroerd is geweest en daar goed de dampen over in heeft. Er wordt namelijk door veel mensen nogal schouderophalend over gedaan. Ze denken dat ze er zelf geen last van hebben. Zij houden immers geen vocht vast? Maar er zijn zoveel symptomen van een allergie voor smaakversterkers. Hartklachten, hoofdpijn, gewichtstoename. Er wordt zelfs gezegd dat de epidemie van obesitas in Amerika is veroorzaakt door de smaakversterkers. Monosodiumglutamaat is bijvoorbeeld een eetlustopwekker, die ervoor zorgt dat je na twee chipjes niet kunt stoppen maar bijna de hele zak leeg eet. Wanneer men voor sommige onderzoeken dikke proefdieren nodig heeft, maakt men die dieren dik door ze MSG te geven. Maar buiten dat je er dik van wordt, is het stofje gewoon gevaarlijk. Als je wel eens vreemde klachten hebt, waarvan jezelf of de artsen niet snappen waar ze vandaan komen, probeer dan eens uit te vinden wat je daarvoor gegeten hebt. Misschien is het ook wel een reactie op de smaakversterkers, die overigens in sommige producten 90 procent van de smaak bepalen…

Nou dacht N(euro)otje alle smaakversterkers uit haar leven gebannen te hebben maar wat blijkt: het zit ook in sommige potgroenten. Bijvoorbeeld in de pot rode kool die in onze voorraadkast staat. Natuurlijk staat er niet op dat er MSG in zit of E621, nee, er zit, heel geniepig en o zo gewoon, aroma in. Het zat niet in de rode kool die ze hiervoor altijd bij de supermarkt kocht maar sinds er een nieuw huismerketiketje op is gekomen, dus wel. En dan glipt het er toch ineens doorheen… Aroma is één van de schuilnamen die de producenten tegenwoordig gebruiken. Steeds meer consumenten gaan op de etiketten letten en proberen de gevaarlijke E621 te vermijden dus noemen de producenten nu ‘aroma’ op hun etiket. Eén van de ingrediënten van aroma is monosodiumglutamaat. Maar…. ingrediënten van ingrediënten hoeven de producenten niet te vermelden. Dus je vindt een aromaatje uit waar je MSG in stopt en je hoeft alleen maar de term aroma te vermelden.  Hele volksstammen stinken erin. Ook N(euro)otje kocht deze pot… Altijd leest ze de etiketten maar de huismerk rode kool bij deze supermarkt kocht ze wel vaker en toen zat het er niet in. Juist omdat ze het al vaker had gekocht had ze deze keer niet op het etiket gekeken. Ze wist toch dat het goed zat? Niet dus.

Overigens lag N(euro)otje jaren geleden, pal na de verhuizing naar onze huidige woning, menige nacht met vreselijke hartkloppingen, hartritmestoornissen en hoofdpijnen in bed. Bijna in paniek want het was heel eng. Pas veel later legde ze de link tussen haar klachten en het eten van het Chinese restaurant waar we de hele verhuisploeg op getracteerd hadden en waar we in de eerste paar weken voor het gemak nog een paar keer wat gehaald hadden…

Ook heeft ze vaak last van hoofdpijn en erge hartkloppingen als ze ergens anders gegeten heeft, bijvoorbeeld bij vrienden of op het werk. En eens in de zoveel tijd barst de bom en hoopt het vocht zich op, soms wel met meer dan 8 kilo in een dag of twee, drie.

Ze heeft de afgelopen week heel wat knopen doorgehakt: ze eet niets meer waarvan ze niet weet of die rommel erin zit. Als dat inhoudt dat ze haar eigen eten overal mee naartoe moet slepen, dan moet dat maar. Ze zal moeten leren uit te leggen waarom ze bij vrienden niet mee kan eten. Menigmaal dacht ze dat het misschien niet uitmaakte en at mee maar een week ziek zijn hoeft toch niet de prijs voor een gezellige avond te zijn. Ook op het werk zal ze alleen nog haar eigen eten verorberen. Want die groenten die daar liggen vertrouwt ze ook niet meer. Daar kan het net zo goed in zitten. En ze heeft ook niet altijd zin in patat met niks…Wat ze de afgelopen week weer heeft meegemaakt, wil ze nooit meer meemaken. Ze heeft het er niet meer voor over.

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Jenny Green Teeth
  Apr 18, 2012 @ 20:42:35

  Wij zaten een keer lekker te eten bij de Chinees toen hubby alle verschijnselen van een hartaanval kreeg op z’n 23e! Dat is toch niet normaal!

  Beantwoorden

 2. breienmaar
  Apr 18, 2012 @ 22:12:11

  Dochterlief heeft al jaren last van dikke darmontsteking, we zijn er steeds meer achter dat dit met dit soort toevoegingen te maken hebben. Chinees eet ze dan ook helemaal niet meer, want ze is er standaard ziek van. Daarnaast de pakjes en zakjes, maar die mijden we ook al heel lang en inderdaad af en toe heel geniepig lijkt het alsof er niks in zit. Dochterlief heeft er al een paar keer mee in het ziekenhuis gelegen, 2 keer flinke ontsteking gehad.

  Beantwoorden

 3. mumzel
  Apr 18, 2012 @ 23:26:03

  Dan ook geen tomaten meer eten, die zitten ook vol met MSG.

  Lees ook dit stuk eens van de wageningen universiteit:
  http://www.food-info.net/nl/e/e621.htm
  Een betrouwbare bron over voeding en E-nrs.

  En ook sinaasappels laten staan dan:
  http://www.groenerekenkamer.nl/herp

  Beantwoorden

  • N(euro)otje
   Apr 19, 2012 @ 08:04:40

   @ Mumzel: Klopt. Het komt van nature wel voor in meerdere producten. Dit wordt altijd gebruikt om de problemen met MSG te bagatelliseren. Maar: “De FDA (Food and Drug Administration) vindt per definitie dat MSG een natuurlijk product is omdat het, zoals eerder genoemd, van nature voorkomt in bepaald voedsel. Waar men echter niet over praat is het verschil tussen ‘van nature’ en ‘in natuurlijke vorm’. De MSG dat gebruikt wordt in het voedsel is niet in natuurlijke vorm. De benaming ‘natuurlijk’ is daarom zeer bedrieglijk.” Dit citaat komt uit dit artikel: http://rudolfdewit.com
   Verder is het te opvallend dat steeds meer mensen beroerd worden van het eten waar MSG in verwerkt is.

   Beantwoorden

   • mumzel
    Apr 19, 2012 @ 09:22:31

    maar N(euro)otje, die Rudolf de Wit is een fysiotherapeut. Geen wetenschapper met een chemisch biologische achtergrond. Dan vind ik uitspraken van hem die door de wetenschap zijn weerlegd toch een stuk minder betrouwbaar.

    Het is net als jij en ik een hobbiest op voedingsgebied.

 4. izerina
  Apr 19, 2012 @ 08:27:29

  Wat erg,dat je zo heftig reageert.En inderdaad etiketten lezen en echt begrijpen wat er in zit,wordt steeds moeilijker. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 5. Spaarcentje
  Apr 19, 2012 @ 10:34:26

  vervelend voor je dat je zo reageert.
  Zo had ik gisteren een heftige reactie (knallende hoofdpijn en misselijk) waar ik me het hoofd nog over breek waar het door werd veroorzaakt…..

  Beantwoorden

 6. giséla
  Apr 19, 2012 @ 20:39:37

  Hopelijk ben je gauw weer opgeknapt van deze bagger. E 621 zit werkelijk overal in. Bij ons is blijtoe een natuurvoedings winkel. Daar haal ik veel dingen. De supermarkt links laten liggen is het beste als je dat qua geld tenminste kan. Ook hier hebben we te kampen met allergie e.d. Dan moet je toch een keuze maken. Ziek worden of meer geld uitgeven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: