N(euro)otjes groeiende weerzin tegen plastic

Eens in de zoveel tijd valt N(euro)otje in herhaling. Omdat het nodig is. Winkels blijven plastic tasjes meegeven of het niets is. Oké, in sommige landen, regio’s of steden doen winkels hun best door helemaal geen tasjes meer mee te geven of er een bijdrage voor te vragen maar in veel winkels is daar nog niet veel van te merken. Helaas…

Daarom vandaag weer een blogje over het gevaar van plastic voor het milieu. Het voordeel van al dat plastic voor de producenten is natuurlijk dat het zo goedkoop is, en zo stevig, en zo onverwoestbaar. Maar het produceren van plastic is belastend voor het milieu. Recyclen gebeurt niet echt: nieuwe tasjes produceren is vele malen goedkoper dan de oude recyclen. En wanneer het bij de vuilverbranding terecht komt komen er giftige stoffen vrij. Wanneer het plastic aan de haal gaat en los in het milieu terecht komt, vergaat het niet. Het breekt af in hele kleine stukjes giftig plastic die terecht komen in het water en in de grond. En zo wordt plastic een onderdeel van de voedselketen.

Nu speelt dat laatste op de lange termijn want zoiets als een wegwerpluier heeft, ondanks de composterende inhoud, toch nog 500 jaar nodig om ter ‘vergaan’. Wat het plastic in nog grotere stukken en flappen op zeer korte termijn al doet met dieren, is duidelijk gemaakt in het onderstaande filmpje. Let wel: het is niet leuk om naar te kijken.

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Apr 13, 2012 @ 08:09:07

  Niet alleen de tasjes. Maar bij een supermarkt zijn ook de bio-groenten verpakt in plastic. Helaas. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. spaarmoeder
  Apr 13, 2012 @ 09:05:06

  Gèk worden we er hier van. Inderdaad alles, alles alles zit in plastic. Of papier met plastic, of plastic met papier. Een heel gedoe om alles weer van elkaar de scheiden. En mensen kijken je raar aan als je zelf iets meeneemt of dat extra plastic ding niet wilt.

  Beantwoorden

 3. Momfever
  Apr 13, 2012 @ 09:24:54

  Ik krijg in winkels inderdaad standaard een tasje aangeboden. Gelukkig heb ik nu zo’n handig tasje wat je heel klein kunt opvouwen, en dat pak ik dan uit mijn grote tas.

  Beantwoorden

 4. letterdroom
  Apr 13, 2012 @ 11:40:04

  En wat dacht je van post die verpakt is in plastic? Voor de postbezorger met regen handig, maar als dat niet zo was, was er wel een andere oplossing.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: