N(euro)otje vindt lelijke groenten gewoon… groenten!

Wist je dat er heel wat regelgeving bestaat rondom te verkopen groenten en fruit? De EU schrijft precies voor aan wat voor uiterlijke kenmerken groenten en fruit moeten voldoen om in de supermarkt verkocht te mogen worden. Zo moeten bananen bijvoorbeeld 27 millimeter dik en 14 centimeter lang zijn. Wijken ze hiervan af, mogen ze niet verkocht worden.  Door deze regelgeving komt 20 procent  van het fruit nooit in de winkel te liggen want afgekeurd op uiterlijk terwijl het aan de smaak niets verandert. Ook bovenstaande aardappel, die N(euro)otje ooit zelf vond, had niet verkocht mogen worden vanwege de hartvorm, maar ontsprong de dans en belandde via de supermarkt toch bij haar thuis …

Dat afkeuren van verder prima voedsel betekent dat er bij telers iedere week tonnen goed voedsel doorgedraaid worden. Worteltjes met vreemde uitgroeisels, kromme komkommers en samengegroeide tomaten, ze komen niet in de winkel omdat ze er niet uitzien.

Bron: Trouw.nl

Uit groeiende ergernis over deze verspilling wordt er nu in Limburg moeite  gedaan om deze lelijkerds toch te gebruiken. Meerdere restaurants hebben al aangegeven dat ze mee willen doen en ook een ziekenhuis heeft er wel oren naar. En waarom ook niet? Behalve dat de vorm niet aan de gestelde norm voldoet, is er verder niks mee. En als de groente verwerkt op het bord ligt, zie je er niets meer van.

Bovendien is het van de zotte dat in een wereld waar miljoenen mensen honger hebben en zelfs in Nederland mensen van de voedselbank afhankelijk zijn, tonnen aan prima voedsel weggegooid worden, alleen maar omdat ze dankzij die gekke regelgeving niet verkocht mogen worden.

N(euro)otje laat zich de lelijke groenten en fruit uit eigen tuin dan ook altijd goed smaken en is het helemaal eens met dit initiatief. Groenten zijn groenten, ook als ze er gek uitzien.

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Lidy
  Mrt 27, 2012 @ 09:37:05

  omdat op onze volkstuin alles onbespoten is krijg je ook wel “rare” groente b.v. een worteltje dat gesplitst is.Het smaakt echter prima.

  Beantwoorden

  • Inge
   Mrt 27, 2012 @ 21:33:10

   Nou, dat zijn geen rare groenten, dát zijn juist normale groenten, die in al hun vrijheid hebben kunnen groeien tot wat ze zijn geworden. Net zoals vroeger uit oma’s tuin!

   Beantwoorden

 2. ChoCho
  Mrt 27, 2012 @ 09:59:47

  Wat ik mij dan altijd afvraag – WAT was nu eigenlijk de réden dat ze ooit begonnen zijn met die (rare) regeltjes ? – je zou toch denken dat ze dat niet ‘zomaar’ hebben gedaan ? toen, ooit ? Of geef ik nu weer te hoog op van de regeltjes-makers ?

  Beantwoorden

 3. petradepooh
  Mrt 27, 2012 @ 12:02:30

  snap t ook niet……… ik vind het eerder schandalig dat het wordt wegegooit, denk dan wel eens geeft aan de voedselbank die mensen zijn er blij mee en op je bord zie de v ormen ook niet meer inderdaad

  Beantwoorden

 4. izerina
  Mrt 27, 2012 @ 12:35:28

  Schandalig,dat er zulke regels aan vormen gesteld worden. Laat de regering eens meer alert zijn op schadelijke toevoegingen aan levensmiddelen. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 5. Immie
  Mrt 27, 2012 @ 13:12:36

  En zo is het maar net. Ik had van de week de meest raar gevormde kiwi’s in mijn groentetas zitten, maar ze waren heel erg lekker! Ik vind het juist wel grappig al die ‘mislukte’ groenten en fruit. Ze hebben soms de meest bijzondere en leuke vormen. Nee hoor, het enige waar zulk soort groenten en fruit in verdwijnen is in mijn maag en niet in de vuilnisbak!

  Beantwoorden

 6. giséla
  Mrt 27, 2012 @ 19:24:14

  Ja te belachelijk voor woorden. Ooit heb ik eens gelezen dat de consument geen afwijkende groentes willen kopen. Je reinste onzin denk ik dan. Geloof ik helemaal niets van.

  Beantwoorden

 7. vrekdesiecle
  Mrt 28, 2012 @ 10:17:13

  Ik vind die aardappel er eigenlijk wel charmant uitzien! Ik geloof helemaal niet dat de consument dit niet zou willen eten..

  Beantwoorden

 8. Iris
  Mrt 28, 2012 @ 10:24:18

  Voor je het week komt er een plastisch chirurg voor groenten… Beetje botox om de rimpels weg te spuiten of een spalkje voor die kromme banaan?
  gr Iris

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: