N(euro)otjes autokosten

Een paar jaar geleden deden we een goede auto weg vanwege de almaar stijgende benzineprijzen en vervingen die door een dieseltje dat in de loop der tijd zoveel onderhoud nodig had dat we goedkoper uit waren geweest als we de benzineslurper hadden gehouden. Dus kochten we een andere, jongere diesel maar maakten met die aanschaf een nog grotere fout waar we bijzonder veel spijt van hebben gekregen. De betreffende auto stond binnen negen maanden na aankoop bij de sloop en heeft in de tijd dat wij ‘m hadden vanwege technische problemen meer dan de helft van de tijd niet kunnen rijden.

Uiteindelijk zijn we in de zomer van 2011 teruggekeerd naar waar we een paar jaar daarvoor al waren door een zelfde type auto terug te kopen als we toen weg deden. Weer een slurper dus en met de huidige, nog hogere brandstofprijzen niet de goedkoopste keuze om mee naar het werk te rijden maar… de auto is veilig, tip-top in orde en kost ons alleen het normale onderhoud, wat je nu eenmaal met iedere auto hebt. En omdat we nu weer meer geld kwijt zijn aan brandstof, hebben we moeten zoeken naar andere manieren om toch te besparen:

Omdat het een benzine-auto is, betalen we voor deze auto weer minder wegenbelasting dan voor de vorige diesel.

Omdat deze auto heel wat jaren ouder is dan de vorige, is de verzekering goedkoper.

Omdat N(euro)otje inmiddels vaak kan carpoolen waar ze met de vorige slurper altijd alleen reed, worden de reiskosten voor het werk verminderd.

Omdat de auto in betere conditie is, kost deze veel minder aan onderhoud.

Omdat we dicht bij de grens wonen en we net over de grens goedkoper kunnen tanken, besparen we weer op de benzinekosten (voor de diesels ging dit niet op, diesel is in Duitsland duurder dan in Nederland).

Als we één ding hebben geleerd de laatste jaren, is het wel dat er heel wat meer bij komt kijken om een goede rekensom te maken voor de autokosten, dan alleen maar soort brandstof in verhouding tot de te rijden kilometers. We rijden nu in een auto van 18 jaar oud, op benzine, die op z’n gunstigst 1:12 rijdt en we zijn toch goedkoper uit dan met de diesel van 10 jaar oud die (áls die reed…) 1:19 reed.

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Mrt 25, 2012 @ 15:53:59

  De autokosten hebben met zoveel faktoren te maken. Of je zelf reparaties kunt doen met slooponderdelen bv..En of je dieseltje wat plantaardige olie kan hebben. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. Janthe
  Mrt 25, 2012 @ 19:59:32

  Wij hebben jaren in `n V.W C.addy gereden op zonnebloemolie!! Mijn man had zelf een soort verwarmings-element (om de olie wat dunner te maken bij koud weer) geplaatst. We kochten de zonnebloemolie bij Lidl (eerst 59 en een jaar later 69 cent per liter) en bij de Jumbo (waar het op ’n gegeven moment in de aanbieding was voor 49 cent) Er is/ was een forum op het Net waar je alle informatie kan/ kon krijgen. Sommige mensen hadden een M.ercedes, veel mensen ’n V.W. (maar wel altijd ’n diesel natuurlijk)
  We hebben jaren met veel plezier en heel erg goedkoop gereden, Janthe

  Beantwoorden

 3. Margreet
  Mrt 25, 2012 @ 20:39:13

  Hier zijn we ook de laatste tijd aan het rekenen met onze auto’s en de kosten.
  We hebben er allebei 1, omdat we er met ons werk afhankelijk van zijn.
  De laatste tijd ga ik vaker op de elektrische fiets die ik van mijn moeder heb gekregen, omdat ze er zelf niet meer op kan fietsen. Husband kan nu ook vaker met de trein.
  Er moeten veel aspecten mee berekend worden en ook het weer kan een grote spelbreker zijn. We denken er nog fffies over….

  Beantwoorden

 4. gerrie
  Mrt 26, 2012 @ 08:40:36

  Wij “doen” al jaren vreselijk duur. We kopen nieuw en klein. We zijn AOWers, dus de achterbank gebruiken we maar zelden en kan helemaal plat als manlief gaat vissen en veel spullen mee wil nemen . Nu rijden we -hoe zot eigenlijk- wegenbelastingvrij en onze auto rijdt 1;19. Over korte stukjes, moeten we verder dan is het nog voordeliger. De eerste drie jaren hoef je niet naar de garage. En meestal kopen we iedere vier á vijf jaar nieuw. Schreef ik duur? Nee dus, maar ieder mag zijn eigen afweging maken.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  Beantwoorden

 5. Rinus
  Mei 30, 2014 @ 15:23:06

  De staat van de auto is inderdaad erg belangrijk, anders zit je helaas vaak met onvoorziene kosten aan onderhoud die soms hoog op kunnen lopen!

  Beantwoorden

 6. Jeff
  Dec 20, 2014 @ 22:18:49

  Ik heb 5 kinderen en daarom een Renault grand scenic .Jongens als je een Renault koopt neem dan gelijk een abonnement op de garage voor reparaties.Ik krijg heel weinig voor inruil omdat Renault bekend staat als onbetrouwbaar.Waarom zijn de Japanners beter in het maken van auto’s?Omdat ze in Europa als ze een auto maken niet meer gedacht wordt aan de eer/trots van een merk maar hoe kunnen we mensen zoveel mogelijk naaien.

  Beantwoorden

 7. Jeff
  Dec 20, 2014 @ 22:20:14

  Neurootje war voor merk auto rijdt jij

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: