N(euro)otjes tandartskosten

Onze tandarts zit over de grens. Jaren geleden vroeg onze in Nederland werkende tandarts of we niet van zorgverzekering wilden veranderen. Wij en nog twee of drie anderen waren bij een zorgverzekering aangesloten waar ze geen contract mee had. Om haar ter wille te zijn gingen we inderdaad informeren. Het bleek dat als we overstapten, we enkele tientallen euro’s  per maand duurder uit zouden zijn aan verzekeringskosten. En dat alleen omdat onze tandarts vond dat ze tandarts was en geen secretaresse en het te veel moeite vond om een extra formulier in te vullen. Daarop besloten we toch over te stappen. Niet op een andere verzekering maar op een andere tandarts. Er was geen enkele praktijk in de regio die nog nieuwe patiënten aannam, en al helemaal geen gezin van vier personen. Het was misschien nog mogelijk geweest als we ons gezin opgedeeld hadden over drie verschillende praktijken, allemaal minimaal 15 kilometer van huis en in verschillende richtingen, maar daar hadden we geen zin in. De enige praktijk waar we als gezin terecht konden, bevond zich in Duitsland.En daar komen we nu nog. Tot grote tevredenheid. Zijn praktijk ligt midden in het dorp waar we bijna wekelijks, en toch minstens tweewekelijks komen voor boodschapjes en onderweg komen we langs ons favoriete tankstation waar we altijd de auto volgooien tegen lagere, Duitse benzineprijzen.

Nu de tandartstarieven in Nederland zijn vrijgegeven, is het hek zo’n beetje van de dam. Maar niet bij ons. Onze tandarts woont en werkt onder de Duitse wet en hanteert Duitse tarieven. En die zijn niet meegestegen met de Nederlandse prijzen. Wij blij. En de zorgverzekering nog blijer 🙂

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. zuinigaan
  Mrt 12, 2012 @ 23:05:40

  Handige tip voor mensen die vlak bij de grens wonen!

  Beantwoorden

 2. petradepooh
  Mrt 13, 2012 @ 12:04:20

  Valt mij wel meer op. Ik ken mensen die hun sportkeuringen laten doen daar bv dat scheelt ze behalve 2 dagen (want niet alle testen kunnen hier kennelijk op 1 dag) in ziekenhuizen (waarom alleen daar?)ook een berg aan kost die ze meestal zelf moeten ophoesten. In Duitsland maak je dan een afspraak, je komt en 2 uur later sta je gekeurd en wel weer buiten en echt tientallen euro’s goedkoper. Het is dat ik ruim 3 kwartier via de A7 in Duitsland ben en ik vaak heen moet naar een tandarts (zeg maar 4x zeker wel in een jaar) anders was ik daar ook wel heen gegaan. Nu een in eigen dorp daar kan ik met de fiets heen. Maar onderhand zijn de reiskosten die ik zo bespaar bijna net zo hoog als dat ik nu moet bijbetalen. Te dol en t wordt tijd dat de overheid ook eens gaat kijken waarom t daar zo goedkoop kan en hier niet…. Laatst zag ik ergens op tv trouwens ook de kosten van diverse veel gemaakte operaties. Verschil Duitsland-nederland liep in honderden euro’s!

  Beantwoorden

 3. Lidia
  Mrt 13, 2012 @ 20:33:38

  Ehm, misschien een domme vraag maar hoe kom je aan die Duitse tandarts? Heb je die zomaar van internet geplukt?

  Beantwoorden

 4. Hans Braaksma
  Nov 05, 2012 @ 12:04:03

  Zijn praktijk ligt midden in het dorp.

  Welk dorp en hoe heet deze tandarts?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: