N(euro)otje bij de dierenarts (voor de honden, niet voor zichzelf…)

Als het zou besparen zou ze het misschien nog overwegen 😉  maar voorlopig lijkt het erop dat de huisdierenzorg een heel stuk duurder is dan de mensenzorg. Vier honden een prikje om af en toe eens een hotelovernachting te mogen beleven: bijna 220 euro. Kassa! Daar zaten dan wel de (niet zo hoge) kosten bij inbegrepen voor de behandeling van een huidprobleem van één van de honden die altijd wel ergens een vlooi onderdak geeft terwijl ze daar stikallergisch voor is… De laatste restanten van het gebit van onze oudste hond, gelijkend op stalagtieten zoals N(euro)otje die nog wel eens bewonderd heeft in buitenlandse grotten, zouden volgens de dierenarts echt nog schoongemaakt moeten worden. Onder narcose wel te verstaan. We hebben maar niet eens gevraagd wat het kost, we moeten volgende week eerst zelf naar de mensentandarts… Bovendien gaat meneer ook al een keer of vier, vijf per jaar naar de kapper waar zijn gebit ook altijd meegenomen wordt in de behandeling. Ondanks al die zorg versteent zijn overgebleven maalgerei in rapper tempo dan wij hem naar de kapper kunnen brengen.

Lichtpunt van het bezoek: zijn oren zijn brandschoon, en zijn algehele gezondheid is ondanks zijn gevorderde leeftijd, prima te noemen. Twee van de drie dames zijn eveneens kerngezond en hebben prima gebitten. Alleen ons kleine vlooienmagneetje heeft wat extra zorg nodig in de vorm van een zalfje. Bovendien werden er een paar bultjes in haar buik gevoeld. Het hoeft niets te zijn maar het kan wel wat zijn natuurlijk. Even in de gaten  houden.

Wij hebben nooit een huisdierenverzekering afgesloten, we hebben het nooit nodig gevonden en het is ook nooit nodig geweest. De enige kosten die we de laatste 12 jaar hebben gehad zijn een knie-operatie voor oudste geweest, kostte wel bijna 400 euro, en één van de honden heeft 6 jaar geleden 9 pups gekregen. Die moesten natuurlijk ingeënt en ontwormd worden. Dit bedrag is betaald door de nieuwe baasjes van de pups dus dat hebben we alleen voor moeten schieten. O, en af en toe een prik natuurlijk. We hebben ze ook een paar jaar helemaal niet laten inenten maar sinds Dochter in België woont moeten de honden zo af en toe eens uit logeren in een kennel zodat we daar makkelijker heen kunnen.

Voor zover wij weten zijn dit soort zaken ook helemaal niet of niet helemaal gedekt door een huisdierenverzekering en bovendien is de dekking niet voor alle behandelingen 100%. Over het algemeen gesproken vinden wij een huisdierverzekering een overbodige onkostenpost. Nu hollen wij ook niet met alles naar de dierenarts toe. Als er al wat is regelen we het zelf wel. Zo hebben wij een poepschep en die lag altijd in een emmertje met water. Toen onze kruising bordercollie goed ziek werd, kwamen we erachter dat ze regelmatig uit die emmer dronk. We hebben haar weer op de been gekregen door haar gekookte kip en rijst te eten te geven en haar het afgekoelde kookvocht van de kip te drinken te geven. Ze is er helemaal bovenop gekomen zonder tussenkomst van een dierenarts met bijbehorende dure behandeling.

Hebben jullie een verzekering voor je huisdier(en)? En zo ja, komt het uit, of denk je nu: Hé, hier kan ik nog een besparing halen, opzeggen die boel!

16 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Micro Assistentie
  Feb 06, 2012 @ 06:58:18

  Nee, wij hebben geen dierenartsverzekering.

  Toen ik verantwoordelijkheid nam voor Boeddha-de-poes, heb ik gekeken naar de maandpremies van dierenartsverzekeringen. Toen heb ik een spaarrekening geopend en de premie maandelijks op die rekening gezet. Hierbij was de gedachte dat een oude kat meer zorg nodig heeft dan een jonge kat en tegen de tijd dat hij oud zou zijn, zou er (als nodig) genoeg gespaard zijn om in de behoefte te voorzien.
  Boeddha-de-poes was een erg wild beest en hij ging steeds meer risico nemen. Uiteindelijk, toen hij 4 was, nam hij een fataal risico.
  Wij hebben zijn leven gevierd door van zijn verzekeringsgeld uit eten te gaan.

  Beantwoorden

 2. tholenresidence
  Feb 06, 2012 @ 08:18:43

  Ook wij hebben beesten: 2 katten en een hond. Een dierenverzekering vinden we grote nonsens en doen we dus ook niet. Verzekering voor de mens heeft zich bij ons de afgelopen jaren wel terugverdiend, als je er zo naar kunt kijken tenminste.

  Wij gaan nog een stapje verder. We zijn tegen inentingen voor mensen (onze kids krijgen dus ook geen prikjes) en ook tegen de inentingen voor de beesten. Onze hond kregen we toen ze drie was, dus die heeft van de vorige eigenaar de nodige entingen gehad, maar wij doen het niet meer. Poesjes hebben we nu zo’n negen jaar en hebben nooit een prik gehad.
  Poesjes zijn wel “geholpen”, een eenmalige kostenpost die vooral heel veel rust gaf. 2 krolse dames in huis is geen pretje, en een kattenpil is niet te vertrouwen en bovendien schijnt deze kankerverwekkend te zijn.
  Poesjes worden op t moment wel kaal… Maar goed zoek maar uit hoe dat komt. Zijn ze na 9 jaar allebei plotseling allergisch voor het voer? Is het stress omdat we ineens een grote loebas hond rond hebben lopen? ZIjn het vlooien? Is voor onszelf niet echt uit te zoeken dus komende week staat voor ons ook een dierenartsbezoekje gepland.
  Onze hondin is niet geholpen en dat laten we zo. Die twee keer per jaar loopt ze netjes met een luiertje om en we houden dr uit de buurt van hitsige reutjes. Daar speelt trouwens een andere gedachte mee. Geholpen honden worden vaak heel fors, en de onze is al een ‘kalf’ van een beest. We houden dr liever nog even gestroomlijnd….

  Succes met jouw hondebeesten!

  Beantwoorden

 3. izerina
  Feb 06, 2012 @ 08:29:42

  Nee,ik heb zelfs nooit aan een verzekering gedacht. En altijd vrij gezonde honden gehad. Als ze iets mankeren probeer ik het eerst met homeopatische middelen. Ook niet goedkoop,maar de dierenarts kost meer.Groeten Izerina

  Beantwoorden

 4. Sandra
  Feb 06, 2012 @ 08:49:23

  Nee, ik heb een potje waarin ik een bedrag spaar voor onvoorziene uitgaven. De honden trimmen doe ik zelf.

  Beantwoorden

 5. Spaarcentje
  Feb 06, 2012 @ 10:25:04

  nee hoor, geen verzekering. Wel zet ik maandelijks een bedrag op zij om de jaarlijkse enting en de wormenkuren van onze 2 katers te betalen. Ik ben dus mijn eigen verzekeraar.
  En vette pech kan altijd gebeuren. Onze kater smoes onderging een dure operatie in december. Dat werd uit de buffer betaald. Dat voelt beter dan maandelijks veel geld ophoesten omdat je bang bent risico te lopen,.
  Een beest zal altijd iets krijgen in zijn leven, gewoon zorgen dat je zelf geld achter de hand hebt, werkt ook prima.

  Beantwoorden

 6. Vlijtig Liesje
  Feb 06, 2012 @ 11:23:11

  Poeh, dat zijn flinke bedragen. Wij hebben (nog) geen huisdier, maar ik schrik van de kosten.

  Beantwoorden

 7. Ineke
  Feb 06, 2012 @ 14:50:19

  Dochter in België ? Vraag eens wat het kost bij de dierenarts aldaar ! Net als wij,zul je raar staan te kijken! Zeker de helft goedkoper! Voor een spoedgeval gaat dat natuurlijk niet,maar voor de entingen!? Veel Nederlandersdie hier(BELGISCHE EIFEL) op vakantie komen plannen een dierenartsbezoek ! ;-)))

  Beantwoorden

 8. Deysi
  Feb 06, 2012 @ 15:29:17

  Wij hebben ook geen verzekering maar zetten 10,- p.d(ier) opzij per maand.
  Onze katten zijn vroeger weleens ingeent en ontwormt maar doen het nu prima op heel veel liefde en aandacht.
  Sinds een jaar hebben we ook een hond en met deze hond kwam ook een soort blije doos met allerlei folders en kortingen voor verzekeringen. We hebben het overwogen maar doen het niet. In het begin is de verzekering relatief laag, maar de beestjes mankeren dan (hopelijk) niet veel. Hoe ouder hoe duurder de verzekering en hoe meer kwalen. Nee, wij betalen een prikje wel uit het eigen potje, net als voor onszelf trouwens (wel weer uit een ander potje).

  Beantwoorden

 9. jenny
  Feb 06, 2012 @ 15:59:08

  misschien een tip,
  maar wij hebben een hond die ook allergies is voor vlooien,
  ook het vlooienmiddel vindt ik vreselijk stinken en duur.
  sinds ik knoflooktabletjes (gewoon kruidvat) geef heeft ze nooit meer een vlo gehad.
  ook voor de blaasontsteking geef ik cranberrietabletten helpt ook erg goed.
  gr jenny

  Beantwoorden

 10. zapnimf
  Feb 06, 2012 @ 19:46:35

  Wie dit leest is blijkbaar alles behalve een hondenvrek.

  Beantwoorden

 11. Margreet
  Feb 06, 2012 @ 20:42:26

  Hier een perzische kater en een norfolk terrier, eerder hadden we ook 2 perzen. Maar nooit een verzekering; kost veel en vergoed nog niet alles.
  De jaarlijkse enting krijgen de kat en de hond en ze zijn beiden “geholpen”.
  We zetten maandelijks wat opzij om de kosten voor als er eens wat is te kunnen betalen.

  Beantwoorden

 12. giséla
  Feb 06, 2012 @ 20:42:31

  Nee hoor ook wij hebben geen verzekering voor de honden. We leggen gewoon elke keer wat geld opzij. Voor evt. extra uitgaven hebben we altijd wat geld achter de hand. Maar dat geld opzij zetten is voor veel mensen een probleem. Je moet toch rekening houden dat er iets onverwachts kan gebeuren, en dat kan behoorlijk wat kosten.

  Beantwoorden

 13. betjesonnetje
  Feb 07, 2012 @ 09:48:42

  Hier ook geen huisdierverzekering. Alles altijd betaald uit het potje voor onvoorziene uitgaven. Hoef ik ook niet af te wachten of de zorg die ik kies, wel verzekerd is. Voor mij is autonomie belangrijker dan zekerheid. Gewoon zorgen dat er altijd genoeg in het spaarpotje zit.

  Beantwoorden

 14. geldover
  Feb 07, 2012 @ 18:53:37

  Ik heb zelf alleen kippen en vissen en daar heb ik geen verzekering voor. Weet wel van een tante dat zij naar een andere dierenarts heeft gebeld e dat hetzlefde prikje haar nu meer dan 50 euro scheelt. Kijk daar wil ze best even 15 km voor rijden…Wellicht heeft het bij jou ook zin aangezienje meerdere honden hent om eens rond te bellen en prijzen op te vragen??

  Beantwoorden

 15. Ineke
  Feb 07, 2012 @ 19:41:44

  Ik spaar ook voor mijn dieren ipv verzekering. Ben er alleen nog niet uit of ik ongelimiteerd door moet sparen (heb drie oude katten) of gewoon een minimum van bv €1000 moet hanteren. Kom ik eronder dan bijsparen.
  Inenten doe ik weinig, alleen één keer per drie jaar kattenziekte omdat ik zelf in een asiel werk en die ziekte bijna altijd dodelijk is. Een niesziekte is met een kuurtje ook prima op te lossen maar al jaren niet hoeven halen. Nu komen mijn katten niet buiten dus dat scheelt.

  Beantwoorden

  • betjesonnetje
   Feb 07, 2012 @ 21:09:05

   Ik hanteer het systeem van een vast bedrag in het potje en als er wat uit is gegaan, terugsparen. Als er wat gebeurt, leen je uit je spaarpotje. Dat is een stuk voordeliger dan lenen bij de bank.

   Het zou interessant zijn om deze vraag ook eens te stellen met betrekking tot een begrafenisverzekering voor jezelf.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: