N(euro)otje bereidt zich voor op de koude

En toen werd het toch nog winter… Vanmorgen waren we buiten bezig onder een strak blauwe hemel en een prachtige zon. Fris, ja, dat wel. Maar halverwege de ochtend trok de bewolking binnen vanuit het noordoosten en voelden we het kouder worden. Althans, het leek kouder te voelen; logisch natuurlijk, in de zon of uit de zon maakt nogal een verschil… In ieder geval zijn de verwachtingen voor de komende week behoorlijk winters. Matige tot strenge vorst krijgen we nu.

Als de wind uit het oosten gaat waaien, wordt dat voor ons een dure periode. We wonen in een oude boerderij, met veel nissen en holletjes en kleine en grote kieren. We wapenen ons tegen de kou die door het huis gaat tochten met behulp van tochtrollen voor de deuren, veel dikke gordijnen voor kleine en grote ramen en deuren en een bonte verzameling plaids en dekens over de bankleuningen of binnen grijpafstand van de banken. Daarbij natuurlijk warme fleecetruien, Noorse sokken, vesten en thermoleggings. N(euro)otje heeft eergisteren in Duitsland nog een paar nieuwe superwarme sloffen op de kop getikt. De kruik voor in bed ligt klaar in de badkamer, het bed is gedekt met flanellen beddengoed en er ligt een enorme lading dekens en spreien overheen. Misschien moet ze er even bij vertellen dat onze slaapkamer op het noorden ligt, in dit seizoen geen sprankje zon krijgt en verstoken is van een radiator… Weet daarbij dat de overige slaapkamers zich boven bevinden en dat de trap daarnaartoe op de deel staat, die geheel onverwarmd is omdat die niet warm te krijgen is door de grote ruimte waar je naar de nok van het dak kunt kijken. We hebben wel winters meegemaakt dat het zo hard vroor dat het water in de bakken van de honden, die daar slapen, bevroor. Nou, door deze ruimte dus moeten we heen om naar de slaapkamers te gaan, de was op te hangen etcetera. Gemiddelde temperatuur tijdens een flinke vorstperiode op de deel is 2 graden boven nul. Dat is de temperatuur die je voor de kiezen krijgt als je ’s morgens in je pyamaatje de slaapkamerdeur open zwaait en de galerij op stapt. We stoppen opgevouwen kranten in de kieren bij de deeldeuren en in het oude sleutelgat en hebben stukken vloerbedekking tegen de onderkant van diezelfde deuren aangespijkerd. Alles om zoveel mogelijk overtollige kou buiten te houden. (Het gekke is trouwens dat de was daar ook in de kou toch altijd prima droogt.)

De eerste winter dat we hier woonden, we zijn verhuisd in december, kregen we binnen 14 dagen te maken met nachtvorst van -23 graden. De oude CV-ketel trok het niet en we hebben het koud gehad. Heel koud! Inmiddels zijn we afgehard en stappen moeiteloos de koude deel op. N(euro)otje stapt ook als het vriest rustig ’s morgens vroeg met de honden naar buiten, gekleed in pyama met badstoffen peignoir eroverheen en op haar sloffen.

Maar hoe je ook went aan kou, je kunt er wel last van hebben. Vorig jaar bevroren meerdere malen onze waterleidingen van de douche en ook de leiding naar de buitenkraan toe, die over de deel loopt is al een keer geknapt. Daar heb je niets aan. Ergens in de herfst heeft Man de leidingen naar de douche toe extra geïsoleerd en wat betreft de waterleiding op de deel, daarvan hebben we ons verzekerd dat die echt helemaal leeg is. Ook daar kan nu niets meer misgaan.

Nu het toch winter wordt mag het van ons ook wel lekker gaan sneeuwen. Zo’n laagje op het dak  isoleert en dat scheelt misschien toch weer in de stookkosten… 😉

Advertenties

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Jan 28, 2012 @ 16:37:14

  Ik dacht nog aan je,toen ik de weersverwachtingen hoorde. Dat is wel koud,dan valt mijn 4 gr boven reuze mee. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. VeggieMo
  Jan 28, 2012 @ 16:40:40

  Probleem met sneeuw is dat wanneer je een heldere nacht krijgt, dat het dan nog eens extra hard gaat vriezen. Een jaar of wat geleden hebben we daardoor -25 gehad hier in de Noordoostpolder.
  Sterkte met die kou bij jullie.
  Wij hebben ook al onze voorbereidingen getroffen zoals jullie doen. Begin volgende week haal ik nog wat extra boodschappen, want voor mij is het verplicht binnenblijven als het overdag hard vriest.
  Ik houd helemaal niet van die kou, maar tis wel lekker om genoeg breiwerk, mooie boeken en laptop bij de hand te hebben. Het wordt hier een rustig (en duur door het gas) weekje.
  Toen manlief en ik bijna 25 jaar geleden trouwden in februari was het ook steenkoud. Iets van -10 op de dag. Het was elfstedentochtweer dat jaar. Het ijs was verkeerd aan elkaar gegroeid, maar was dik zat.
  En ook al ben ik een Fries van mij hoeft het dus niet 😉

  Beantwoorden

 3. Eurominderen
  Jan 28, 2012 @ 19:25:24

  Wij woonden 10 jaar terug ook in zo’n koud huis, zodra de kou in viel spande we plastic zeilen voor de ramen (doorzichtig) dat was een behoorlijk goede isolatie bij grote ramen, en inderdd overal dikke gordijnen en tocht banden-strippen ect
  Hebben jullie honden geen last van de kou?

  Heel veel sterkte met de koude dagen en ik duim dat het voorjaar snel aan mag breken.

  Beantwoorden

 4. Margreet
  Jan 28, 2012 @ 21:12:04

  Hier een slaapkamer op het westen, ook koud. Al krijgt hij in de namiddag even wat zon (als hij schijnt) Ik heb de keuken op het noorden en geen vloerverwarming erin zoals in ons vorige huis… Elke winter krijgt ik de neiging om de moker te pakken en de vloer eruit te slopen … Ik heb eigenlijk nog nooit gekeken hoe koud het wordt in onze slaapkamer, er zit wel een radiator maar die is nooit aan. Als het te koud wordt moet hij wel op anti-vriesstand…
  Ach, verder hou ik best van winterkou en sneeuw en dan nog de zon erbij…prachtig!
  Goed dat je al zo voorbereid bent, maar dat moet ook wel als het bijna vriest in je huis!

  Beantwoorden

 5. Saar
  Jan 29, 2012 @ 09:08:55

  Als ik je stukje zo lees ben ik extra blij met mijn tussenwoning die goed geisoleerd is. Hoewel we de slaapkamer niet verwarmen, wordt het daar zelden te koud. Ik ben een kouwkleum en als ik opsta is het dankzij de ingestelde hermostaat 20 graden. Overdag als we naar het werk/school zijn wordt het op hele koude dagen niet kouder dan 18 graden. De kosten voor stoken vallen dus reuze mee, gelukkig, Sterkte alvast met de kou brrr.
  Groetjes Saar

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: