N(euro)otje gebruikt graag kruiden

Als tiener kocht ze haar eerste kruidenboek. Ze las het als een roman en verbaasde zich erover dat veel van de kennis over kruiden al duizenden jaren oud is en in vergetelheid is geraakt door de opkomst van de moderne maatschappij. Veel natuurlijke smaken in het geprefabriceerde voedsel van tegenwoordig zijn voor het gemak en de goedkoopte vervangen door chemische stoffen. Die stoffen worden samengevat in een E-nummerlijst, waarop, eerlijk is eerlijk, ook wel een paar natuurlijke ingrediënten voorkomen, maar niet veel. En je kunt er vanuit gaan dat er een chemische vervanging voor gezocht zal worden als men denkt dat dat makkelijker en/of goedkoper is.

Dat eerste kruidenboek stond aan de basis van haar huidige kruidentuin. Het is heerlijk om je eigen kruiden te kunnen plukken en je hebt er niet eens zoveel ruimte voor nodig. Ook een balkon kan een prachtige kruidentuin worden. En als je geen balkon hebt, kun je zelfs een vensterbank vol zetten met kruiden in potten. Is de vensterbank te klein, kun je je kruiden nog in potten voor het raam hangen.

N(euro)otje stopte jaren geleden met het gebruiken van pakjes en zakjes bij het koken. Al het eten wordt hier op smaak gebracht met verse of gedroogde kruiden. De meeste van die gedroogde kruiden (en specerijen) koopt ze in een klein gespecialiseerd kruidenwinkeltje, meestal per 150 gram. Sommige droogt ze zelf. In totaal heeft ze bijna 60 verschillende kruiden en specerijen in de kast staan. Daarmee kan heerlijk gemixt worden en heb je echt geen kant en klaar mixjes meer nodig.  Onlangs las N(euro)otje een artikel over de heilzame werking van keukenkruiden. Sommige kruiden werken ontstekingsremmend, kalmerend, bestrijden schimmels en bacteriën, ontgiften, ontsmetten en de meeste zijn in ieder geval heerlijke smaakmakers.

Het beste advies is eigenlijk gewoon het simpelste: stap af van zakjes en pakjes en ga lekker zelf aan de gang met verse en gedroogde kruiden. Dan krijg je al dat gezonds vanzelf en regelmatig naar binnen.

Advertenties

7 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Immie
  Jan 21, 2012 @ 21:42:53

  Nou das toevallig. Ik ben vandaag bezig geweest met een kruidenrekje. Ik probeer sinds kort ook zonder pakjes en zakjes te koken, maar ik moet het nog even allemaal uitproberen met die kruiden. Komt wel goed. En 60 kruiden? Wow! Ik vond dat ik er nu al veel had… Hahahaha.

  Beantwoorden

 2. Mira
  Jan 22, 2012 @ 09:02:33

  Ik heb een paar kruiden op mijn terras maar wil er van de zomer graag meer gaan planten 🙂 Heerlijk die verse kruiden!

  Beantwoorden

 3. izerina
  Jan 22, 2012 @ 09:08:19

  Zoveel kruiden als jij heb ik niet. Maar inderdaad het is een luxe om verse kruiden te kunnen plukken. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 4. VeggieMo
  Jan 22, 2012 @ 09:57:04

  Toen ik net begon met het koken zonder pakjes/zakjes enzo vond ik het best moeilijk om er een goede ‘basissmaak’ aan te geven. Dat heb ik opgelost door meer verse knoflook te gebruiken. Ook in de soep. Als je dat een poos meekookt proef je geen sterke knoflooksmaak maar een zachte en pikante achtergrondsmaak.

  Groetjes, VeggieMo

  Beantwoorden

 5. vlasje
  Jan 22, 2012 @ 10:26:03

  Heerlijk he, en inderdaad ze zijn vrijwel allemaal ook geneeskrachtig. Als je ergens last van hebt, kun je bijdragen aan verlichting/genezing door hier bij het koken rekening mee te houden. Ik kocht mijn eerste kruidenboek toen ik 6 was…. de fascinatie is nooit gestopt.

  Beantwoorden

 6. giséla
  Jan 22, 2012 @ 18:55:31

  Lekker hoor verse kruiden door de sla of een vers kopje munt thee.
  De tuin is niet zo groot maar ik stop overal gewoon wat tussen de andere planten
  gaat vanzelf goed.

  Beantwoorden

 7. Margreet
  Jan 22, 2012 @ 20:45:06

  Hier ook veel kruiden in de kast en in de tuin.
  Liefst gebruik ik het vers in het eten.
  Hier ook eten zonder pakjes en/of zakjes en dan blijft mijn eczeem ook weg!
  Kun je nagaan wat eten met je doet/kan doen…
  Helaas de laatste jaren niet zo heel veel tijd meer om leuke (andere)dingen met kruiden te doen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: