N(euro)otjes pompoensoep

En dan hier het favoriete pompoensoeprecept van Huize Vrek. Dit recept is een eigen fabrieksel gebaseerd op recepten zoals je die wel vaker tegenkomt. Alleen wordt er in die recepten meestal gebruik gemaakt van bouillonblokjes. Die gebruiken we hier al een aantal jaren niet meer dus moeten we alle recepten altijd aanpassen. De pompoensoep zoals we die hier het liefst maken is een favoriet wintergerecht geworden.

  • Snij een pompoen of een stuk pompoen in blokjes, je hebt ongeveer 500 gram nodig.
  • Je hebt ook nog wat aardappelblokjes nodig. Een paar aardappelen of zoals we dat hier doen, ongeveer net zoveel blokjes aardappel als pompoen (wordt de soep lekker dik van)
  • 1 of 2 uien in stukjes gesneden
  • het hoeft allemaal niet zo precies gesneden te worden, de soep wordt toch gepureerd šŸ˜‰
  • voor de kruidige smaak: 1 ruime theelepel dinten, 1 ruime theelepel djahĆ© en 2 ruime theelepels ketoembar
  • wat zout en peper en sambal
  • een rode paprika
  • en een flinke winterpeen, in plakjes
  • olie om mee te beginnen, bijvoorbeeld olijfolie

Fruit de ui en de paprika een paar minuutjes zachtjes in de olie, voeg dan de djahƩ, djinten en ketoembar toe en een beetje zout, roer even goed door en voeg de pompoen- en aardappelblokjes en de plakjes wortel toe. Vul het aan met water, net niet onder want je wil geen waterig soepje. Als na het pureren de soep te dik blijkt kan er altijd nog een beetje bij.

Laten koken tot de pompoen en aardappel gaar zijn, d.i. een minuut of twintig.

Pureren. Op smaak maken met zout en peper en een beetje (zelf gemaakte) sambal. Lekker met Turks brood! En eventueel een klodder zure room in de kom.

Als je geen rode paprika hebt, kun je er natuurlijk ook een groene of gele doorheen doen, je proeft het verschil wel enigszins maar het is voornamelijk de kleur die anders is. Met een rode paprika is de kleur gewoon het mooist.

Advertenties

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. WilmaH
    Jan 15, 2012 @ 16:53:10

    Even een vraagje: gebruik je dinten, djahe en ketoembar altijd ipv het boullionblokje? Ik maak ook vaak verschillende soepen, met het bekende blokje maar daar wil ik zsm van af.

    Beantwoorden

    • N(euro)otje
      Jan 15, 2012 @ 17:30:37

      @WilmaH: inderdaad, de kruiden gebruik ik ipv een bouillonblokje. Je zult waarschijnlijk iets meer zout moeten toevoegen dan je wellicht gewend bent maar dat is dan altijd nog heel wat minder dan de hoeveelheid zout in een blokje.

      Beantwoorden

  2. 19ronald79
    Mrt 25, 2012 @ 19:19:20

    zit er een verschil tussen dinten en djinten ?
    want dat vind ik niet terug op internet

    Beantwoorden

  3. ellenmendelts
    Apr 29, 2012 @ 14:44:26

    Mjam, wat een goed idee, die soepje. Ik had nog wat pompoen in de vriezer liggen, de laatste van het seizoen. Het soepje staat nu op het fornuis zachtjes gaar te worden. Ik gebruik overigens ook bijna niks uit pakjes en zakjes en ben gewend om recepten aan te passen vanwege een soja-allergie. Voor mij geen probleem maar voor anderen (als ik kom eten) des te meer. Mensen schieten enorm in de stress als ik vertel waar allemaal soja in zit. Terwijl het echt niet zo’n punt is om sojavrij te koken, als je maar gewoon basisingrediĆ«nten gebruikt zoals boter, bloem, groenten, kruiden, peper en zout. Maar het lijkt wel of niemand nog kan koken zonder zakjes!

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: