N(euro)otje houdt het warm

Volgens meerdere weersites wordt het aankomen weekeinde wat kouder. Daarna kan het weer wat warmer worden en dáárna weer wat kouder.

N(euro)otje en Man riepen het al, bij de aankoop van de echte winterbanden: “Moet je opletten, wordt het weer een ouderwetse kwakkelwinter!” Tot zover hebben zijn we op onze wenken bediend……. Dus die invallende kou, nou ja, het zal wel. Toch zijn niet alle weersverwachtingen betreffende deze winter onwaar gebleken. De schreeuwende titels van al die berichten uit oktober en november bevatten namelijk wel een kern van waarheid. Want voor echte winterliefhebbers is het een ware horrorwinter: nog geen droge vlok sneeuw gehad, veel te veel regen en veel te warm.

Maar als we er even van uitgaan dat het dan toch een keer wat kouder gaat worden, hier weer een paar tips om binnen lekker warm te blijven zitten:

Draag warme kleding, warme sokken en heb dekens en plaids bij de hand. Bij ons gaat de thermostaat ’s avonds rond half negen op nachtstand, dat is 15 graden. Op werkdagen merken we daar weinig van omdat we dan ook vroeg naar bed gaan. Op avonden dat we niet zo nodig vroeg in ons bed hoeven te liggen hangen we op de bank in flanellen pyama met ochtendjas eroverheen en een dekentje over de voeten. Tegen de tijd dat dat niet meer helpt, is het dus echt bedtijd.

Als het, zoals de afgelopen weken, hard waait, en als je, zoals wij, in een oud huis woont, loont het om te investeren in een paar forse tochtrollen. Kun je ook zelf maken natuurlijk.

En hang veel gordijnen in huis: voor alle ramen en deuren. Dat zijn koudefronten.

Als je in het bezit bent van een houtkachel, kun je je daar heerlijk warmen. Vroeger had men grote openhaarden waar je zowat in kon zitten. Hoe dichter bij het vuur, hoe beter. Dan was de rest van het huis waarschijnlijk wel steenkoud… Wij hebben twee aangename stoeltjes bij de houtkachel staan en een voetenbankje. ’s Winters draaien we de stoelen naar de kachel toe, vlijen de voeten op het voetenbankje en genieten dat de stukken eraf vliegen. Helemaal leuk als je het hout gratis verkregen hebt!

Steek wat kaarsje en waxinelichtjes aan. Buiten dat het warmer lijkt, geeft het ook echt een beetje warmte af…

Drink iets warms: koffie, thee, chocolademelk, gluhwein, bouillon, maakt niet uit. Als het maar warm is.

En als het echt koud wordt, deze winter is dat dus nog niet aan de orde geweest, nemen we een warme kruik mee naar bed. Als je geen kruik hebt, kun je waarschijnlijk wel aan een 1,5 liter PET-fles komen. Heet water (niet kokend…) erin, handdoekje eromheen en lekker tegen de voetjes aanleggen. In een koude winter staat of valt alles met de voeten. Heb je koude voeten, ben je helemaal koud.

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. bespaarmama
  Jan 12, 2012 @ 10:24:04

  Wat een idee met die PET-fles! Zo simpel dat ik er zelf niet op was gekomen 🙂
  Dochter wou graag een kruik mee in bed, alleen de kruik was lek.. Volgende keer doen we een PET-fles mee in bed (natuurlijk met de dop er goed op en in ’n handdoekje of hydrofiele luier)! Bedankt voor de tip!

  Beantwoorden

 2. Breienmaar
  Jan 12, 2012 @ 11:38:39

  Vanwege de koude voeten kreeg ik het verder ook niet meer warm. Ondanks dikke trui, sjaal etc. Ik heb dan ook afgelopen weekend schapenwollen inlegzooltjes gekocht en in mijn vervilte sloffen gedaan. Zeer warme voeten en verder ook niet meer zo koud. Die pet fles is een goed idee, dan heb ik ’s nachts ook niet meer zulke koude voeten.

  Beantwoorden

 3. izerina
  Jan 12, 2012 @ 11:42:18

  Weet je wat ook lekker i?. s’avonds je pijama en ’s ochtends je kleren bij de warme kachel hangen. Zodat je ze warm aantrekt. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 4. bezigbijtje
  Jan 12, 2012 @ 12:50:32

  Ik neem idd ook geregeld een warme kruik mee naar bed (moet wel want ivm ziekte zijn mijn benen/voeten echt steenkoud)

  Verder heb ik ’s avonds een omslagdoek van fleece. Dit heb ik in november voor mijn verjaardag gekregen en ik geniet daar elke dag van.. het is zo lekker warm om de schouders.

  Hier staat de kachel overdag op 17/18 graden. Tenzij het hard regent en de kinderen dan door en door koud uit school komen, dan zorg ik dat de kachel een kwartier voor die tijd op 19 graden staat.

  de klok van de CV staat zo geprogrammeerd dat het om 22.00 uur hier weer 15 graden is… dus idd vanaf een uurtje of 7 slaat de kachel niet meer aan, tenzij wij hem zelf een zwengel geven 😉

  Beantwoorden

 5. Theodora
  Jan 12, 2012 @ 13:51:38

  Een kruik is mijn liefste bezit. Alleen als het heel warm is ga ik zonder kruik naar bed.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: