N(euro)otjes brievenbus

Onze huidige brievenbus heeft zojuist zijn derde oud en nieuw overleefd. Zijn twee voorgangers waren van respectievelijk groen plastic en rood aluminium en werden ieder jaar door de lokale jeugd na een paar glaasjes op het nieuwe jaar verwijderd en elders gedumpt of opgeblazen. Dit is niets vreemds hier, het is de plaatselijke hobby die slechts eenmaal per jaar tot uitbarsting komt. Geen probleem mits je goed voorbereid bent. Onze eerste jaarwisseling hier waren we ons nog van geen kwaad bewust en dus konden we op de eerste januari op strooptocht door het dorp.  Wij vonden wel eigendommen van andere dorpsbewoners terug maar niet onze brievenbus. Die werd enkele dagen later door een licht geërgerde postbode aan de deur afgeleverd. Geërgerd omdat wij in de tussentijd verzuimd hadden een bakje voor de post aan de stoep te zetten…

Vanaf dat eerste jaar zag Vader het als zijn persoonlijke uitdaging om de brievenbus het nieuwe jaar in te slepen. Dat leek makkelijk: hij haalde gewoon de bus in zijn geheel van het paaltje af. De dag daarna was het paaltje weg. Die lag een paar tuinen verder tussen de struiken van het gemeenteplantsoen. In de lantaarnpaal prijkte een stoel uit iemands voortuin, ongeschonden maar hoog. Ons paaltje was ook ongeschonden en stond, inclusief brievenbus, weer snel op zijn plek. Het jaar daarop bleek het paaltje onvindbaar. We zijn er altijd maar vanuit gegaan dat het op de een of andere brandstapel terecht is gekomen. Nieuw paaltje, nieuwe kansen zou je denken. Vader pakte het echter groots aan en zocht en vond een enorme dukdalf om de brievenbus aan te bevestigen. Een paar flinke schroeven door de achterkant van de bus heen en speciaal voor oud en nieuw een paar schroeven om de deksel vast te maken moesten voorkomen dat er vuurwerk in de bus gestopt kon worden. Het was te mooi om waar te zijn. De deksel werd opengewrikt en de bus werd gevuld met rotjes die daardoor ernstig verminkt werd. Vader herstelde de bus met behulp van alle plakmiddelen die hij in de schuur kon vinden en een elastiek en bevestigde de bus aan de andere kant van de paal. Voor het gemak van de postbode had die namelijk altijd aan de stoepkant gehangen maar met deze verhuizing hoopte Vader dat ze de bus gewoon niet zouden zien in het donker en dus schroefde hij de volgende jaarwisseling de aan elkaar gelijmde deksel weer met schroeven vast. Hierbij hield hij helaas geen rekening met de vindingrijkheid van de plaatselijke jeugd die juist door al die schroeven, elastiekjes en houtjes onze brievenbus tot hún persoonlijke uitdaging haden gebombardeerd. En dat bombarderen mag je vrij letterlijk opvatten. Het zware vuurwerk van dat jaar blies de bus op en de honderden stukken die tot in de tuin van de buren lagen waren niet meer aan elkaar te plakken.

De volgende brievenbus hadden we al klaar staan. We hadden ‘m gespot op een rommelmarkt en met een vooruitziende blik was die bij ons in de schuur beland. De postbode was dat jaar erg blij met ons. Hij heeft geen meter extra hoeven lopen om ons onze post te bezorgen.

Helaas heeft deze bus zijn eerste jaarwisseling al niet overleefd. De plaatselijke jeugd, ook niet achterlijk en daarbij net zo vastbesloten om de strijd te winnen als Vader, was blijkbaar voorbereid. De brievenbus werd opengepeuterd en gevuld met vuurwerk. De knal deed het ergste vermoeden. Maar ondanks dat een en ander ernstig ontwricht was, kon de bus nog wel redelijk functioneren. Helaas was -ie nu niet meer waterdicht en moesten we toch naar een opvolger op zoek.

Een kennis die hoorde van onze brievenbustragedie bood aan om een nieuwe te maken. Van dik hout, waterdicht en gegarandeerd hufterproof. Gisteren werden voor de derde keer de schroeven in de deksel bevestigd. De bus zit namelijk met zulke enorme bouten aan de even enorme dukdalf vast dat die niet meer los te krijgen is. Hij is weer in één stuk het nieuwe jaar ingegaan. Het is nu officieel: de strijd is in ons voordeel beslist. Dat of de jeugd is inmiddels geen jeugd meer maar heeft zich bij de nieuwe lichting volwassenen gevoegd.  Hoe dan ook, onze brievenbus hangt nog. En alle andere brievenbussen in het dorp ook. Het is nog even wennen. Maar de postbode kan gerust zijn.

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Een trouw lezeres van je blog!
  Jan 01, 2012 @ 23:09:48

  Haha wát een leuk blogje,ik zit te gniffelen op de bank…

  Een heel fijn 2012!!

  Beantwoorden

 2. izerina
  Jan 02, 2012 @ 18:49:23

  Ik denk,dat die groep jongeren volwassen zijn geworden. Ben benieuwd,wat zij doen,als later hetzelfde “spel”met hun spullen gespeeld wordt. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 3. Anna
  Jan 02, 2012 @ 19:51:59

  Haha, Ik had mijn brievenbus voor de zekerheid maar binnengehaald. In het dorp waar ik ben opgegroeid (en mijn ouders nu nog steeds wonen) is het ook een traditie om met oud en nieuw te gaan slepen met van alles en nog wat. 1 Voordeel is dat ze alles ongeschonden voor de kerk neerzetten. Als je iets kwijt bent weet je dus waar je het op kan halen. Dit jaar stond er onder andere een groot tuinhek, diverse tuinmeubelen, een droogmolen en nog wat andere spulletjes. Geen brievenbussen gezien, die had iedereen denk ik al naar binnen gehaald 😉 Ach ja, tis maar 1 keer per jaar en zolang ze de boel niet vernielen kan ik er de humor nog wel van inzien. Maar als ik elk jaar een nieuwe brievenbus nodig had zou ik er niet meer zo om kunnen lachen denk ik.
  Anna

  Beantwoorden

 4. Margreet
  Jan 02, 2012 @ 19:53:17

  haha… kun je druk mee zijn…. als het niet erger is dan dit…. maar ook wel weer balen, het zijn toch niet je eigen spullen die je vernield met het vuurwerk!

  Hoop op eenzelfde goede afloop voor komend oud-nieuw voor jullie!

  groetjes Margreet

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: