N(euro)otje koopt niet snel

Vandaag las N(euro)otje op internet dat een kwart van de Nederlanders wel eens spullen koopt terwijl ze daar eigenlijk geen geld voor hebben. Dat is vervelend want daardoor komen mensen in de schulden.  Het onderzoek werd uitgevoerd door het Nibud en er bleek uit dat de meeste mensen achteraf ook spijt hebben van hun aankoop. Maar dan is het kwaad al geschied. Enkele tips om spijtaankopen te voorkomen:

 1. Heb je het nodig? Als je iets heel graag denkt te willen hebben, laat het dan eerst een poosje rusten. Ga naar huis zonder het te kopen. Laat het een week bezinken. Grote kans dat je na die bezinningsperiode beseft prima zonder te kunnen en geen behoefte meer hebt om het te willen kopen.
 2. Heb je het geld ervoor? Als je na die bedenktijd er nog steeds van overtuigd bent dat je het artikel echt nodig hebt, ga dan eens serieus  zitten rekenen of je het je echt wel kunt veroorloven. Stel jezelf een doel om het geld bij elkaar te sparen. Grote kans dat je, wanneer je het geld bij elkaar hebt, beseft prima zonder te kunnen en geen  behoefte meer hebt om het te willen kopen.
 3. Hoe sta je ervoor? Zorg altijd voor een goed inzicht in je financiën. Zorg dat je elke maand opnieuw precies weet hoeveel geld er over is na het betalen van alle rekeningen. Bepaal hoeveel geld je daarvan  over hebt voor ‘diversen’. Pas, zodra je tegen iets aantrekkelijks aanloopt, direct regel 1 toe.
 4. Als impulsaankopen een terugkerend probleem zijn: ga met contant geld de deur uit en laat je pasje thuis. En voor de supermarkt geldt natuurlijk dat je je houdt aan een budget en een boodschappenlijstje.

En bedenk altijd: het bezit van een zaak is het einde van het vermaak!

 

 

Advertenties

2 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Lege zakken vrouw
  Dec 19, 2011 @ 07:19:58

  Bij punt 1 heb ik nogal moeite wanneer het in de aanbieding is.

  Beantwoorden

 2. zapnimf
  Dec 20, 2011 @ 23:53:38

  Mooie tips, maar bij mensen met een gat in hun hand verdwijnt daar ook de goeie raad in, hup de grond op.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: