N(euro)otjes Zoon krijgt ook geen stagevergoeding

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren geen of weinig stagevergoeding krijgen. Het punt is dat het ook niet verplicht is. Zoon van 20 moet bijvoorbeeld volgend jaar als afsluiting van zijn IT-opleiding in een periode van 20 weken 740 uur stage lopen. Dat komt neer op 37 uur per week. Hierdoor kan hij zijn bijbaantje (in de IT) opzeggen want daar komt hij niet meer aan toe. Voor dat fulltime stage lopen/werken krijgt hij niets. Hij gaat er dus op achteruit. Maar hij heeft natuurlijk wel kosten. Zo dekt de zorgtoeslag niet het maandbedrag dat hij kwijt is aan zorgverzekering. Zijn voordeel is dat hij nog thuis woont en daardoor zijn kosten minimaal kan houden. Nog een voordeel is dat het bedrijf waar hij stage gaat lopen geen onbekende voor hem is. Hij heeft er al eerder een korte stage gelopen. En ze wilden ‘m graag weer hebben. Hij leert snel en werkt hard. Baas blij. Het bedrijf is op loopafstand dus geen reiskosten. Zoon ook blij. Toch zal het even vreemd zijn voor hem. Hij heeft vanaf zijn 15e een bijbaantje gehad. Eerst een aantal jaren bij de plaatselijke supermarkt, en daarna bij een ander IT-bedrijf waar hij ook een korte stage had gelopen en waar hij mocht blijven. Het wordt voor Zoon voor het eerst in 6 jaar (want bijna 21) dat hij geen geld verdient, hoe weinig dan ook. Maar misschien krijgt hij aan het einde van zijn stageperiode wel een extraatje. Dat gebeurde de vorige keer ook. En wanneer je nergens op rekent, zijn alle beetjes mooi meegenomen.

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. opnieuwbeginnen
  Dec 16, 2011 @ 21:58:35

  Op ons bedrijf zijn er tegenwoordig veel stagiaires. Ze werken hard en krijgen een paar honderd euro per maand. Daarbij werken de meesten toch nog. Vakkenvullen, of verkopen bij C&A.

  Er schijnt een website te zijn waar stagiairs hun ervaringen vertellen.

  Beantwoorden

 2. Nikki
  Dec 17, 2011 @ 08:06:35

  Slechte zaak. Ik werk op een juridische afdeling bij een gemeente en daar hebben we altijd een stagair(e) voor openbare orde en veiligheid en om het jaar een voor de juridische kant, meestal HBO SJ. Wij hebben hele goede ervaringen met deze stagaires, ze ondersteunen vaak een project voor ons en dat wordt enorm gewaardeerd. Gelukkig betaald onze gemeente wel een stage vergoeding. Vast geen vetpot maar het is in ieder geval iets. Ook krijgen ze het extraatje dat wij ook elk jaar krijgen in december. En zo hoort het ook.
  Groetjes Nikki

  Beantwoorden

 3. izerina
  Dec 17, 2011 @ 08:52:26

  Jongeren zijn tegenwoordig al blij,als ze een goede stageplek hebben kunnen vinden.Groeten Izerina

  Beantwoorden

 4. Spaarcentje
  Dec 17, 2011 @ 11:58:53

  Ik kreeg ook niets 20 jaar geleden toen ik een half jaar stage liep bij een uitgeverij. De beloning was de ervaring die ik opdeed en ik vond het op dat moment normaal dat ik niets kreeg. Ik woonde toen niet meer thuis en had wel gewoon de kosten voor het levensonderhoud. Daar heb ik voor gespaard. En het 1/2 jaar dat ik stage liep had ik geen geld nodig voor studieboeken en zo, dat scheelde.
  Ik hield er trouwens wel een baan aan over. Dus dat was heel waardevol….

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: