N(euro)otje redt een Dutch Oven

Een tijd geleden kreeg N(euro)otje een Dutch Oven in handen van oudere kennissen die ‘m niet meer gebruikten. Een Dutch oven is een massief gietijzeren pan, niet geëmailleerd, en daarmee één van de beste pannen die je kunt hebben. Als je ze goed onderhoudt gaan ze generaties lang mee.

Die van ons is niet helemaal goed onderhouden en daardoor wat roestig geworden. Roest is echter geen probleem want prima te verwijderen en wanneer je de pan daarna weer de behandeling geeft die een nieuwe gietijzeren pan nodig heeft voor het eerste gebruik, is -ie ook echt weer zo goed als nieuw. Dit houdt in dat je de pan verwarmt, schoonmaakt en opnieuw in de plantaardige olie zet. Deze olie vormt een beschermlaag en voorkomt opnieuw roesten. Zo’n pan moet je ook nooit, nooit en nooit met afwasmiddel te lijf gaan. Gewoon schoonvegen na gebruik en opnieuw in de olie zetten.

Jaren geleden hadden wij zo’n hapjespan en een koekenpan met anti-aanbaklaag. Teflon. Je wil niet weten wat dat voor een rommel is. Bovendien gaat die teflonlaag snel stuk want zo veel kan het nou ook niet weer hebben. En teflon wil je echt niet binnen krijgen (van de meest gebruikte plaklaag voor teflon, perfluoroctaanzuur (PFOA),  zal de productie vanaf 2015 verboden worden. Kijk eens hier voor interessante informatie over de nadelen en gevaren van teflon). Wij hebben dus ook al weer heel wat jaren geleden de anti-aanbakpannen verbannen; ze komen er ook nooit meer in. Liever hebben we een paar veel duurzamere pannen die wat meer onderhoud vergen maar veel en veel langer meegaan en bovendien beter zijn voor onze gezondheid. In dezelfde periode waarin we nog volledig onbewust waren van de nadelen van de moderne pan, schaften we een inductieplaat aan. Nou is dat een flinke aanschaf geweest en je doet zo’n ding ook niet zomaar weer weg maar echt, als N(euro)otje de kans kreeg om inductieplaat, afzuigkap, koel/vries-combi en vaatwasser in te ruilen tegen een prachtig houtgestookt fornuis, zou ze geen moment hoeven nadenken. Maar dat terzijde. Ooit leefden we in ieder geval minder duurzaam dan nu maar sommige elementen uit de periode van toen hebben we nog steeds en we maken er het beste van. Gietijzeren pannen doen het namelijk prima op een inductieplaat! Maar ook op de kachel! Multifunctioneel dus, praktisch onverwoestbaar, gezond, wat wil je nog meer?

Dus die prachtige pan die ons zomaar werd toegespeeld, krijgt hier een tweede leven. En misschien wel een derde. Want weten wij veel hoe oud -ie is?

Advertenties

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Dec 01, 2011 @ 09:57:05

  Dat een een leuk koopje/krijgertje.. Want die fantastische pannen zijn erg duur. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. dutch margreet
  Dec 01, 2011 @ 13:15:14

  Als je er iets sterk ruikends in gebruikt hebt, kun je hem iets verwarmen en dan uitwrijven met keukenpapier (moeder gebruikte een verfrommelde krant) en zout, echt wel een eetlepel vol. Het zout neemt vet en geurtjes op, waar je anders afwasmiddel voor zou gebruiken. Dan verder naspoelen met heet water, afdrogen en je oliekuur toepassen. Roest hadden wij nooit, dagelijks gebruikt, maar dat schijn je weg te kunnen krijgen door in de pan aardappelschillen te koken. Je denkt toch niet dat ze daar vroeger de aardappel zelf voor gebruikten, dan was die niet meer eetbaar. Veel plezier met je nieuwe oude pan. Dutch oven sloeg op de oudste modellen, met inzinkend deksel, waar dan ook gloeiende kooltjes op gelegd konden worden. Overigens kun je in zo’n pan een poffert op het vuur (inductiekookplaat) maken, pan goed inolieën. Ik heb er zelf twee, een grote waar de snert heerlijk in kan trekken en de kleinere voor stoofvlees en bami/nassi.

  Beantwoorden

 3. jacqueline
  Dec 04, 2011 @ 12:32:48

  Hier iemand die hier nog nooit van heeft gehoord, maar wel een heel aantal anti-aanbakpannen bezit. Hmmm, iets om over na te denken. Bedankt dus voor dit stukje!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: