N(euro)otjes pleidooi voor de wintertijdDit weekend gaat de klok weer een uur achteruit. Lekker, zul je denken, kan ik een uurtje langer blijven liggen zondag.

Maar is dat wel zo lekker?

De periode van vijf maanden die nu ‘wintertijd’ heet, is eigenlijk de ‘gewone’ tijd. Het onderscheid tussen zomer- en wintertijd is in 1977 opnieuw ingevoerd vanwege de oliecrisis. De redenatie was dat als het ’s avonds langer licht zou zijn, dit energie zou schelen. Eerder al hadden we in Nederland tussen 1916 en 1945 een zomertijd.

Het voordeel van de zomertijd zou zijn dat de daglichtperiode meer overeenkomt met de tijden dat de meeste mensen wakker zijn. Het blijft dan ’s morgens langer donker en ’s avonds langer licht. Als de klok in het voorjaar niet een uur naar voren gezet zou worden, is het ’s morgens rond 4 uur al licht. En het wordt donker terwijl de meeste mensen  nog niet naar bed gaan waardoor er meer energie gebruikt zou worden.

Als in de wintertijd de klok weer een uur terug gezet wordt, is het ’s morgens juist weer eerder licht, en ’s avonds weer eerder donker. Als de klok niet terug gezet zou worden, zou het in de winter pas rond 9 uur ’s morgens licht worden.Het voordeel van al dat gefrunnik met de tijd ontgaat N(euro)otje enigszins, het enige wat zij altijd merkt van de wintertijd is dat ze een groot deel van die periode in het donker naar het werk gaat en in het donker weer terug naar huis gaat. Dus zitten we twee maal met de lampjes aan…Eventuele energiebesparingen behaald tijdens de zomertijdperiode lijken hiermee teniet gedaan te worden. Er is trouwens erg veel kritiek op de zogenaamde energiebesparing. Mensen die het weten kunnen, zeggen dat er helemaal niet bespaard wordt.

Bovendien hebben veel mensen erg veel last van het wisselen van de tijd. Vooral het ingaan van de zomertijd vergt veel van de menselijke biologische klok. Deze ingebouwde ‘klok’ werkt op licht en niet met wijzertjes. Doordat het licht en donker worden in de natuur door het hele jaar heen langzaam verschuift, past onze biologische klok zich hier steeds automatisch op aan. Wanneer dan bij het ingaan van de zomertijd in één klap een heel uur ingeleverd wordt, raakt de biologische klok van slag. Dit kan een paar dagen duren alhoewel sommige mensen beweren er wekenlang mee te tobben. Vooral kinderen, die nog niet zo op de klok leven als volwassenen, hebben hier last van. En wat te denken van de dieren. Vertel als veeboer je koeien maar dat ze nu een uurtje eerder gemolken moeten gaan worden. Snappen ze niet…

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen chagrijnig worden, gestrest en oververmoeid raken en dat het schadelijk is voor onze gezondheid. Onze organen en ons immuunsysteem worden namelijk zeer precies door de biologische klok aangestuurd. Zweeds onderzoek heeft aangetoond dat er na het weekend waarin de zomertijd in is gegaan, meer hartinfarcten voorkomen en dan vooral bij vrouwen.

Het goede nieuws is dat na het ingaan van de wintertijd onze biologische klok weer in het gewone ritme komt en het aantal hartinfarcten weer afneemt, en dan vooral bij mannen…….

(Misschien een idee: gewoon de tijd de tijd laten, dus stoppen met die uurtjes eraf en erbij en onze werktijden aanpassen….?)

En o ja, voor wie helemaal van slag is door het bovenstaande: de klok gaat vannacht dus een uur ACHTERuit.

(Je mag dat trouwens ook al doen als je naar bed gaat, dus om 12 uur…11 uur….)

🙂

Advertenties

9 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Okt 29, 2011 @ 08:37:32

  Voor mij is die wisselzondag in de herfst een beetje bijzonder. Als ochtendmens ben ik dan heel vroeg wakker en heb het gevoel van een lange dag. Maar helaas ’s avonds krijg ik al vroeg slaap. Dat duur wel een week,voor ik aangepast ben. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. daantje
  Okt 29, 2011 @ 08:49:24

  ik vind de wintertijd nooit zo erg, maar als het zomer tijd wordt, en je dus een uur eerder wakkeer moet worden (voor je gevoel), dan moet ik daar echt een week van bijkomen.

  Beantwoorden

 3. Iris Wortman (@ooitopreis)
  Okt 29, 2011 @ 09:44:53

  Inderdaad, de tijd de tijd laten, puur natuur

  Beantwoorden

 4. Monica
  Okt 29, 2011 @ 10:47:57

  Ik kan makkelijker aan de wintertijd wennen dan aan de overgang naar de zomertijd. Wel vind ik de zomertijd fijner ivm langer licht ’s avonds.
  Het hele jaar zomertijd lijkt me wel zo fijn.
  Of desnoods de wintertijd. Maar die wisselingen vind ik nog steeds vervelend.

  Beantwoorden

 5. Pecunia
  Okt 29, 2011 @ 14:03:13

  Nu is het inderdaad fijn om een uur langer weekend te hebben. Wel zal het weer wennen zijn dat het ineens weer een uur eerder donker wordt, aan de andere kant wordt het nu weer wel een uur eerder licht.

  Het liefs zou ik ook het hele jaar dezelfde tijd hebben. Iedere keer is het toch omschakelen, en iedere keer nadenken van gaat de klok nu een uur vooruit of een uur achteruit?

  Beantwoorden

 6. Margreet
  Okt 29, 2011 @ 20:40:47

  Pecunia hier is een ezelsbruggetje voor je: in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.
  Zelf moet ik altijd een week wennen voordat ik weer “op tijd” loop. Word altijd voor de wekker wakker en krijg “honger” wanneer het tijd daarvoor is. Volgens mij heb ik een lijf wat erg op ritme gesteld is. De zomertijd vind ik wel heerlijk ivm de lange avonden, maar ik ben blij dat ik nu eindelijk weer mijn uur terugkrijg!

  groetjes Margreet

  Beantwoorden

 7. gerrie
  Okt 30, 2011 @ 22:14:17

  We hebben hier al lang geen “gewone” tijd meer. In de oorlog hebben onze oosterburen ons al een andere tijd “gegeven”. Drie kwartier. Du wil ons bioritme echt werken dan hadden we nu de klok 100 minuten terug moeten zetten.
  Maar we zullen het in ons door Brussel geregeerd Europa wel aan die wisselingen moeten houden. Voor de zoveelste keer balen.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  Beantwoorden

 8. Pecunia
  Okt 30, 2011 @ 22:20:50

  @ Margreet, bedankt voor het ezelsbruggetje. Voorjaar is inderdaad de klok vooruit.

  Vannacht heb ik bewust de overgang van de zomertijd naar de wintertijd meegemaakt. Rond drie uur was ik wakker, en als ik wakker ben rond het hele uur luister ik vaak even het nieuws op de radio. De nieuwslezer riep zo van het is voor de tweede keer twee uur!

  Vandaag heb ik toch een kleine blunder gemaakt, ik had een reisje gepland, en ik was een halfuur te laat. Terwijl ik naar mijn gevoel een trein ‘te vroeg’ had gepakt. Schaamrood op mijn kaken…

  Het is wel weer even wennen dat het vroeger donker is. Maar morgenochtend als mijn wekker om zes uur afloopt, is het naar mijn gevoel al zeven uur. Dus ik heb het gevoel om even extra uit te kunnen slapen…Maar na een week voelt zes uur in de ochtend ook wel weer echt als zes uur…

  Beantwoorden

 9. Blog Zonder Naam
  Okt 22, 2013 @ 14:52:09

  Dit is op Blog Zonder Naam herblogd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: