N(euro)otje en het simpele leven

Onze levensstijl wordt gekenmerkt door eenvoud. Niet dat we op sinaasappelkistjes zitten, hoewel je daar best leuke meubeltjes van kunt maken, maar we hoeven niet zo nodig nieuw en duur of steeds wat anders.

De meeste spullen in ons huis zijn gekregen, gevonden of tweedehands gekocht. De paar items die we zelf nieuw gekocht hebben gaan al bijna ons hele huwelijk mee en zullen nog wel langer meegaan ook. We hebben geen last van behoefte aan vervanging. Wanneer we anderen horen praten over het willen vervangen van spullen die nog helemaal prima zijn, alleen maar omdat ze zin hebben in wat anders,  trekken wij in verbazing onze wenkbrauwen op.

Onze bank begint te wiebelen. Kwestie van de poten eens beter vastzetten of vervangen. Nog geen reden om naar een ander, nieuw of zelfs maar een tweedehands bankstel te gaan uitkijken. We repareren liever eerst. Zelfs de matrassen waar we op liggen, kregen we van familie, van een logeerbed of zo. We slapen er al jaren prima op. Kast in de woonkamer: gekregen. Glazenkastje: gekregen. Van Opa die het bij het grofvuil vond… Buffetkast in de keuken: gekregen. Het grote kleed bij de banken werd weggegooid door Schoonouders en wij zagen er nog wel wat in. Dus het ligt nu bij ons, 90 jaar oud of zo, compleet met allercharmantste slijtplekken, tegenwoordig ‘doorleefd’ genoemd en dus erg in trek. Het ligt prachtig voor onze tweedehands houtkachel. Ook het kleed in de keuken, onder de eettafel, hebben we van Schoonouders. En ook nog een kleed in de bijkeuken en één boven op de overloop. Zelfs het grootste deel van de gordijnen hebben we niet nieuw gekocht. Die in de slaapkamer zijn al een kleine 25 of 30 jaar oud en hingen vroeger in de slaapkamer van Ouders. De vitrage in de woonkamer: idem dito. Gordijn in de gang: gekregen. Gordijnen in het kantoor: gekregen. Vitrage in hetzelfde kantoor: hing er al; nog een erfenis van de vorige eigenaren… We hebben nog twee tassen vol met gordijnen. Als we iets ‘nieuws’ nodig hebben, duiken we eerst daarin. Trouwens, nu we het over de vorige eigenaren hebben, we gebruiken zelfs nog een koekenpan die zij achterlieten… Eén van de beste pannen die we ooit gehad hebben… 🙂 Ook een deel van de dakramen die onze boerderij rijk is, hebben we gekregen. Het heeft alleen wat tijd, moeite en brandstof gekost.

We hebben drie jaar zonder douche gezeten omdat de 50 of 60 jaar oude badkamer volledig versleten en onbruikbaar was geworden en we op dat moment geen geld hadden om de boel te vervangen. We hebben ons drie jaar lang in de keuken aan het aanrecht gewassen. Net zoals onze opa’s en oma’s dat ongetwijfeld hebben moeten doen omdat de luxe van een badkamer nog niet doorgedrongen was. We hebben het geaccepteerd. Soms is het zoals het is.

De laatste keer dat wij een nieuwe auto kochten is bijna 20 jaar geleden (we zijn niet altijd vrek geweest. Ooit, maar gelukkig niet zo heel lang, holden ook wij mee in de ratrace…). Toen die, nieuw aangeschafte heilige koe het na drie jaar onverwacht begaf, zetten wij onze eerste, onzekere stappen op het pad van de occasions. Over het algemeen hebben we het goed gedaan. Die eerste occasion ging 11 jaar mee. Recent hebben we twee keer, kort achter elkaar, mis gekleund maar we rijden inmiddels alweer een paar maanden tot volle tevredenheid rond in een 18 jaar oude nieuwe auto. Eigenlijk gaan we steeds ouder rijden. En het bevalt prima. We rijden leningvrij.  Eerlijkheidshalve moeten we dan wel toegeven veel zelf te doen aan de auto. Vooral Zoon is een autoriteit aan het worden op auto-onderhoud. Een tijdje geleden schreef N(euro)otje ook al over hem, toen hij eigenhandig, met hulp van zijn vader en zijn zwager, het motorblok van zijn auto verving. Het scheelt natuurlijk aanmerkelijk als je niet voor van alles naar de garage moet.

Over het algemeen geven we echt weinig uit. We betalen onze rekeningen, we halen onze boodschappen, we tanken de auto’s vol. En dat was het wel zo’n beetje. We hebben een dak boven ons hoofd, hebben elke dag te eten en hoeven niet bloot rond te lopen. Voedsel, kleding, onderdak. De basisbehoeften. Als extra zitten we er niet alleen droog maar zelfs gezellig bij. Vinden wij zelf. En de meeste visite. Of ze moeten allemaal jokken…

Ook op het gebied van de persoonlijke verzorging geven we niet veel uit. Kleding en schoenen kopen we niet veel en aan cosmetica geven we ook niet veel uit. We hebben uiteraard altijd zeep in huis, dat wil zeggen, gewone zeep, geen pompjes met bewegingssensor. Shampoo wordt alleen mondjesmaat gebruikt door Man en Zoon omdat zij weigeren te geloven in het belang van het haren wassen met zuiveringszout. En gel gebruiken ze allebei. En tandpasta. En dat was het dan.  N(euro)otje gebruikt geen cosmetica behalve mascara. Dus geen dagcrème, geen nachtcrème, geen foundation, rouges, oogschaduw, lipstick, nagellak of wat dan  ook. N(euro)otje houdt van naturel. Scheelt ook heel veel… Ook haar tanden poetst ze steeds regelmatiger met zuiveringszout. Kwestie van wennen. Waar ze de grens trekt: grijze haren. Ze kan naar eer en geweten zeggen dat ze zelfs geprobeerd heeft de haarverf uit te bannen. Een paar jaar geleden dacht ze wel te kunnen stoppen met het haar verven maar het grijs was te erg en ze greep naar een milieuvriendelijker oplossing, de henna. Dat bevalt nog immer prima en N(euro)otje gaat nog steeds vrolijk gekleurd door het leven. Iedereen heeft zijn grenzen, bij N(euro)otje is dat grijs haar.

Voor nu de indruk wordt gewekt dat je, als je ons ontmoet, in één oogopslag ziet dat we ‘anders’ zijn, nog even dit: als je het bovenstaande niet zou weten zou je ons waarschijnlijk voor redelijk normaal verslijten. Met de nadruk op redelijk. Dat dan weer wel…:-)

Advertenties

8 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Loes
  Okt 19, 2011 @ 08:23:22

  Leuk om te lezen, bij ons gaat het er net zo aan toe.
  Al tijden volg ik je op de voet.Groet, Loes

  Beantwoorden

 2. vasili
  Okt 19, 2011 @ 08:43:58

  leuk artikel maar nu wil ik graag een foto van jullie zien in jullie huiskamer natuurlijk! 😀

  Beantwoorden

 3. Monica
  Okt 19, 2011 @ 09:35:00

  Hier ook veel gekregen spullen of dingen die we al meer dan 20 jaar geleden hebben gekocht.
  Ik verbaas me de laatste tijd vaak over de trend van huisinrichting. Het zal wel mode zijn, maar ik vind het een kale bedoening.
  Verder heb ik liever oude spullen omdat ik ze vaak mooier vindt en omdat de kwaliteit gewoon een stuk beter is. Tegenwoordig worden veel spullen gemaakt op een manier waarbij het de bedoeling is dat ze kort meegaan. Kun je weer nieuwe kopen…
  Ik denk dat wij als gezin redelijk alternatief overkomen. We doen niet mee aan mode, eten vegetarisch/veganistisch, wonen in een goedkoper huis dan mensen verwachten als je kijkt naar baan van manlief en nog zowat dingen.

  Beantwoorden

 4. Vlijtig Liesje
  Okt 19, 2011 @ 09:44:24

  Ik vind dit mooi om te lezen, en lees ook veel rust in jouw manier van in het leven staan! Daar verlang ik ook naar. Ik vraag me ook steeds vaker af waar het verlangen naar ‘iets anders’ eigenlijk vandaan komt, en besef dat het een bodemloze put is. Want als je dat ‘andere’ hebt gekocht, ebt het effect na een tijdje weg, en moet je weer ‘iets anders’.

  Mag ik vragen of jij inderdaad heel rustig in het leven staat?

  Beantwoorden

 5. Lauren
  Okt 19, 2011 @ 12:25:18

  Voor diegenen die niet nieuw willen of hoeven is het wel handig natuurlijk dat er veel mensen zijn die het wel willen. Zo komt er voor ons veel beschikbaar en hebben we ook keus, dat is wel een voordeel.
  Hier ook bijna alles gekregen, marktplaats of kringloop. Wat een zegen zijn de laatste 2. Aan kleding heb ik ook voorraad voor jaren en tegenwoordig koop ik nog wel wat bij af en toe maar alleen echt goede spullen die weer jaren gebruikt kunnen worden. In het verleden was ik te weinig critisch en kocht maar raak in de kringloop, ik heb er dan ook 6 op korte afstand.
  Laatst vroeg iemand waar ik het meest aan gehecht was in de huiskamer en wat ik zou meenemen als ik ga verhuizen. Dat blijken alleen de Farstrup stoelen te zijn omdat ik die voor lichamelijke problemen echt nodig heb en 3 lampen waarvan er 1 van 43 jaar oud is en 2 die ik gewoon heel mooi en praktisch vind.
  .

  Beantwoorden

 6. Besparen maar!
  Okt 19, 2011 @ 13:52:26

  @Vlijtig Liesje,

  Dit heeft alles te maken met het jaagsysteem wat in onze hersenen zit. Van oudsher moesten we jagen, voedsel, maar ook huiden etc. hadden we nodig, maar je kon er niet anders aankomen dan jagen. Nu worden we overspoeld met van alles wat ons jaagsysteem nog steeds triggert. Als je dat eenmaal doorhebt en je afvraagt van binnen bij kooplust wat je werkelijk voelt. Ben je onrustig, verdrietig etc. dan ga je niet meer in op die kooplust, maar geef je even aandacht aan wat je voelt, dan wordt het jaagsysteem veel minder getriggert en zul je er ook minder last van hebben, door het te onderkennen dat je hier last van hebt en niet persee op je verlangen in te gaan koop je dus al veel minder;)
  Dit is even een biologisch stukje zoals het ongeveer werkt in onze hersenen. Een bioloog of psycholoog zal het beter kunnen uitleggen;) maar bij mij werkt het dus enorm goed.

  Beantwoorden

 7. gerrie
  Okt 19, 2011 @ 21:59:05

  Wij kopen ook alleen de dingen die nodig zijn. De velours overgordijnen heb ik na dertig jaren verleden jaar wel vervangen. Stomen kan niet en ze waren gewoon vuil. En iets wat vuil is daar kan ik nu net niet tegen.
  En wat grijze haren betreft; iedere haar heb ik verdiend met leven. Zo ook met de erg weinige rimpels. Ik loop ook altijd met een “blote billen” gezicht.
  Verleden week hebben we wel een nieuwe relaxstoel besteld in Vriescheloo.
  Liever kwaliteit en voor meubels, bruingoed en witgoed houd ik niet van de kringloop of vintage. Daar merk je vaak niet dat er misschien een rookgeur aan zit.
  Zo werkt het ook voor een auto. Nieuw, zodat ik zeker weet dat er nooit in gerookt is. Je begrijpt het al, ik gedraag me als een verwende aap.
  Hartelijke groet en tot laters
  Gerrie

  Beantwoorden

 8. Lege zakken vrouw
  Okt 20, 2011 @ 09:29:39

  Hier is het ook niet anders. Wij slapen onder gekregen dekbedden en hoezen. In de huiskamer staan zegge en schrijve twee dingen, die we zelf hebben aangeschaft. Dat is een poolbiljart en een eethoek. De rest hebben we gekregen, geërfd of bij de kringloopwinkel gekocht. Wij richten ons huis in met krijgertjes. Ook de tv’s zijn krijgertjes. Wij doen er jaren mee, maar een ander wil graag een nieuwere plattere televisie. Iedereen vindt het bij ons gezellig, want we hebben niet zo’n kale lege huiskamer, die tegenwoordig helemaal hip schijnt te zijn.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: