N(euro)otje en de energienota

Vorige week hoorde N(euro)otje op het nieuws dat er plannen zijn veranderingen aan te brengen in het systeem van de energiebetalingen. Nu betalen we in Nederland elke maand een vast bedrag. Eén keer per jaar wordt ons verbruik voor het hele komende jaar geschat, gebaseerd op een gemiddelde van de voorgaande jaren, en wordt er een voorschotbedrag vastgesteld. Het resultaat is dat je dus elke maand een gelijk bedrag betaalt.

De Europese Commissie heeft nu voorgesteld om de voorschotbedragen te verbieden. Het is de bedoeling dat consumenten elke maand een rekening gaan krijgen waardoor ze alleen betalen wat ze die maand daadwerkelijk hebben verbruikt. Hierdoor zou de consument meer inzicht krijgen in zijn verbruik en gestimuleerd worden energie te gaan besparen.

Dat klinkt aanlokkelijk. Misschien. Want zoals Energie-Nederland waarschijnlijk terecht opmerkt, zouden veel mensen in Nederland (en andere landen natuurlijk…) in de winter in de problemen kunnen komen. Hoeveel mensen zouden er inderdaad zijn die de discipline kunnen opbrengen om gedurende de zomermaanden waarin ze misschien een paar tientjes moeten betalen, geld opzij te zetten voor de veel hogere energienota’s in de winter?

Een andere optie is het opnieuw invoeren van de muntjesmeter. Je krijgt dan pas gas of stroom nadat je een muntje in de meter hebt gestopt. Ook een systeem waarbij je vooraf betaalt. Begin 2009 waren er al plannen om de muntjesmeter in Almere in te voeren voor wanbetalers. De voordelen van zo’n systeem zijn onder andere dat er geen schuld kan worden opgebouwd en je niet te maken kunt krijgen met boetes en incassokosten. Het voorstel zou diezelfde maand besproken worden maar N(euro)otje heeft er op internet niets meer over terug kunnen vinden. Overigens schijnt het dat zo’n muntjesmeter in Engeland heel normaal is. Zo’n 20% van de consumenten heeft er één.

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Vlijtig Liesje
  Okt 11, 2011 @ 08:33:44

  Het klinkt mij wel duidelijk in de oren! Maar het vraagt inderdaad wel verantwoordelijkheid en planning van de burger.

  Beantwoorden

 2. Daantje
  Okt 11, 2011 @ 08:47:45

  Ik ben bang dat dit niet gaat werken. Ik werk zelf bij een energieleverancier en ik merk constant dat mensen zich totaal niet bewust zijn van wat ze verbruiken. Mensen controleren de standen op hun jaarnota niet eens! En komen dan soms jaren later er pas achter dat ze nooit standen hebben doorgegeven, waardoor er een schatting is gemaakt. Dus ik geloof er niet in; eens per jaar standen doorgeven is al te moeilijk, laat staan elke maand.

  Die ‘muntjesmeters’ bestaan wel, alleen dan in een andere vorm, namelijk de prepaid meter. Dit is een slimme meter, die op afstand uit te schakelen is. De deelnemer koopt dan tegoed en krijgt een smsje als hij bijna geen saldo meer heeft. Hij kan dan opwaarderen. Als dat niet gebeurt, wordt de meter op afstand uitgezet.

  Beantwoorden

 3. izerina
  Okt 11, 2011 @ 10:06:12

  Ik denk net als jij,dat mensen,die moeilijk rond kunnen komen en vaak in een slecht geisoleerd huurhuis wonen dan hun rekening niet kunnen betalen? Wat dan? Gaat men bij -6gr echt mensen afsluiten en in de kou zetten? Groeten Izerina

  Beantwoorden

 4. Anna
  Okt 11, 2011 @ 10:50:46

  Ik vind het systeem zoals het nu is juist handig. Iedere maand hetzelfde bedrag. Het prepaid systeem of muntjessysteem lijkt me ook wel wat. Ik denk dat mensen daardoor wel zuiniger gaan worden met energie. Maar met het systeem van iedere maand een rekening denk ik dat veel mensen in de zomer duurder uit zijn. Ze zien dan hoe weinig ze maar hoeven te betalen en denken er dan misschien niet aan dat de winteer veel duurder zal zijn. Bovendien gaan de administratie kosten een stuk omhoog lijkt mij. Het is misschien wel een idee om de schattingen te verbieden. Zodat mensen geen schuld op kunnen bouwen van jaren te weinig betaald te hebben.
  Anna

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: