N(euro)otjes boodschappenlijstje

Rondkomen met een klein boodschappenbudget is mogelijk door een voorraad aan te leggen en die goed op peil te houden. Het opbouwen van een voorraad hoeft geen kapitalen te kosten en is niet moeilijk. Je begint met iedere keer dat je boodschappen doet iets extra te halen. Bijvoorbeeld iedere week een paar blikken groenten of een zak rijst, een extra pak koffie of wat maar ook. Als het maar houdbaar is. Reserveer desnoods iedere week een vast bedrag voor de extra artikelen. Zo hou je het in de hand. Hou hierbij in gedachten waarom je een voorraad wilt aanleggen en hoelang je het er in het uiterste geval mee zou moeten doen. Het principe is eigenlijk heel simpel: als de voorraad altijd goed op orde is hoef je alleen maar dingen te kopen om dat zo te houden en natuurlijk de verse artikelen voor die week. Dit werkt besparend want veel van wat je in voorraad hebt zul je tijdens aanbiedingen gekocht hebben zodat je het niet meer hoeft te kopen als het duur is.

Uiteraard hou je in je voorraad rekening met de behoeften van jezelf en/of je gezin. Het heeft geen zin om dingen te kopen enkel omdat ze in de aanbieding zijn als je ze verder nooit of nauwelijks gebruikt. Dat is weggegooid geld. Maar je kunt voor jezelf een hele lijst met basisartikelen samenstellen die goed houdbaar zijn en die je graag in voorraad hebt. Denk hierbij aan: peulvruchten in alle soorten en maten (in blik of gedroogd), tomatenpuree, gezeefde tomaten, blikken gepelde tomaten, olie, boter, pasta’s, rijst, azijn, olie, etcetera. Maar ook toiletpapier, zeep, tandenborstels,maandverband en wasmiddel zijn handig om in te slaan als die aanbieding eenmaal daar is. Het voordeel van zo’n goede voorraad is dat je eens een keer over kunt slaan als het zo uitkomt (bijvoorbeeld door ziekte of iets anders onverwachts). N(euro)otje heeft een vast basisboodschappenlijstje dat ze elke week pakt om de boodschappen voor die week te bepalen. Sommige dingen halen we iedere week, of het nog ruim op voorraad is of niet. Het klinkt een beetje saai, elke week hetzelfde pak koffie, paar pakjes van dit en van dat maar we zitten nooit zonder! Het belangrijkste van elke boodschappenrit is het verse gedeelte. Welke groenten eten we de komende week? (Weekmenu! Probeer dit op te stellen aan de hand van het seizoen,  wat je op de tuin hebt of wat er in de aanbieding is).

Denk nu niet dat je alleen in een groot huis een grote voorraad kunt aanleggen. Wij zijn gestart in een flatje van amper 90 m2 inclusief balkonnetje. We hadden een ingebouwde slaapkamerkast aan de slaapkamerkant dichtgetimmerd en aan de keukenkant opengebroken. De kast was breed en diep genoeg om onderin een onderbouwvriezertje te plaatsen en daarboven hadden we het grootste deel van de voorraad overzichtelijk opgeborgen. Aan één van de deuren van de kast hadden we een A4-tje hangen met daarop geschreven wat we in de kast hadden staan. Zodra we iets uit de kast pakten, turften we dat af op het lijstje. Onze boodschappenlijst stelden we samen aan de hand van die lijst. De rest van de voorraad hadden we in de meterkast ondergebracht. Het dichtgetimmerde gedeelte tegen het plafond hadden we opengemaakt en van een deurtje voorzien en onder de meters hadden we plankjes gemaakt.

Ook een heel belangrijk gedeelte van de voorraad: kruiden. Hoe exotisch het recept misschien ook is, de kruiden die er in gebruikt worden hebben we hier in huis. Wij gebruiken geen kant en klare kruidenmengsels en mixjes en weinig zout. Zodoende hebben we veel kruiden in huis.

En dan hier een voorbeeld van ons basisboodschappenlijstje:

 • a) fruit (diversen of: wat is er in de aanbieding)
 • b) groenten (idem of: wat hebben we op de tuin?)
 • c) kaas (bijv. ‘gewone’ kaas, feta, mozarella, smeerkaas, Franse kaas, roomkaas, etc.)
 • d) vleeswaren (diversen)
 • e) vlees/vega (diversen)
 • f) vis (diversen)
 • g) brood (brood, beschuit, crackers, ontbijtkoek, chocobroodjes, suikerbrood, krentenbrood, etc.)
 • h) broodbeleg zoet (pindakaas, hagelslag, jam, etc.)
 • i) melkprod. (melk, koffiemelk, chocomel, yoghurt, etc.)
 • j) huishoudelijk (wc-papier, vuilniszakken, keukenrollen, afwasmiddel, was- en reinigingsmiddel (of wat je nodig hebt om het zelf te maken), schuursponsjes, lolaborstel, etc.)
 • k) houdbare etenswaren (olijfolie, zonnebloemolie, smeerboter, bakboter, brinta, bloem, zelfrijzend bakmeel, rozijnen en andere bakbenodigdheden, blikken fruit/groenten, tomaten (gezeefd, gepeld, puree), peulvruchten, koffie, rijst, pasta’s, vermicelli, thee, suiker, azijn, etc)
 • l) drinken (pils, limonade, frisdrank, wijn)
 • m) persoonlijke verzorging (zeep, tandenborstels, tandpasta, haarverf, maandverband, flossdraad, etc.)
 • n) snaai (zoutjes, koekjes, chocola, etc.)
 • o) kruiden
 • p) diversen

Met zo’n basislijstje wordt het risico op vergeten wel heel klein en is de voorraad altijd op peil!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: