N(euro)otjes fruitoogst

Dit voorjaar plantten we tien laagstamfruitboompjes. Daarvoor hadden we een stuk border opgeofferd dat teveel werk werd en dat we konden missen als kiespijn. De boompjes hebben nog geen gram fruit opgeleverd maar zijn wel allemaal goed aangeslagen. Dat is al heel wat. Vorige maand verhuisden twee ooms en tantes van N(euro)otje. In één van die tuinen stond een appelboompje. Laagstamfruit. Hoge opbrengst. Het boompje staat nu bij ons. En deze herfst willen we nog een paar boompjes erbij zetten want het veldje is nog niet vol. Voor volgend jaar verwachten we van onze miniboomgaard wel iets van een oogst.

De oude fruitbomen die her en der door de tuin staan hebben het na een geslaagde snoeibeurt beter gedaan dan de vorige jaren. N(euro)otje zou willen dat ze zou kunnen zeggen dat de oogst van deze bomen beter was dan ooit, maar dat zou overdreven zijn. Voorlopig zijn we tevreden dat er vooruitgang in zit. De grote, oude, statige stoofperenboom, heeft altijd een inzinking na een paar goede jaren. Die inzinking was vorig jaar en dus zit de boom dit jaar weer helemaal overvol. Voorzichtige schattingen, gebaseerd op eerdere jaren waarin we gewogen hebben, komen uit op een oogst van tussen 100 en 12o kilo.

Verder is het aardbeienbed aan vervanging toe. Eerst gaven we de vogels nog de schuld, en die hebben wel de enige aardbeitjes die er waren, weggekaapt, maar nadat we een net eroverheen hebben gespannen is er niet veel interessants meer gebeurd.

De bessenstruiken die we dit voorjaar hadden geplant zijn fantastisch aangeslagen! Ook hier nog niet veel ( de blauwe bessen) tot helemaal geen opbrengst (de kruis- en aalbessen) maar voor volgend jaar zijn voor dit fruit de verwachtingen hoog gespannen.

Verder hebben we de druif die in de kas stond naar buiten verhuisd. Hij groeide als een gek en had al heel wat meters gemaakt maar er kwam geen druifje aan. De druiven buiten doen het dan heel wat beter. Eenmaal buiten kreeg hij het even flink zwaar maar hij is helemaal teruggesnoeid en staat rustig bij te komen. Een andere druif die we aan een laag hekje hadden gezet en in de verdrukking kwam door de oprukkende pompoenen, hebben we er gezellig bij gezet.

De frambozen die we eerder dit jaar geplant hebben doen het fantastisch. We hebben al heel wat overheerlijke framboosjes gesnoept. Verder hebben we nog een reuzenbraam uit de tuin van oom en tante gekregen en ook daar hebben we weer een plekje voor gevonden.

Langzaam maar zeker krijgen we steeds meer fruit in de tuin. We werken rustig maar gestaag toe naar meer zelfvoorziening op fruitgebied. Helemaal zelfvoorzienend zal nooit kunnen, dan wonen we echt op de verkeerde breedtegraad, maar we gaan uiteindelijk een heel eind komen!

Advertenties

2 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Margreet B.
  Sep 10, 2011 @ 22:57:19

  Heerlijk om je weer gevonden te hebben. Ook leuk om te horen hoe het met het fruit gaat. Heb je overwogen om een wilde-perziken-boom te planten? Volgens meneer van Klootwijk groeien ze goed en geven ze ook een goede en vooral lekkere oogst.
  En nog een klein stukje inspiratie: Je bent helemaal pro natuurlijke verzorging. Je gebruikt zelfs geen shampoo meer. Maar hoe scheer je je benen?

  Groetjes Margreet B.

  Beantwoorden

 2. geldover
  Sep 13, 2011 @ 19:36:50

  Wellicht kun je nog proberen je aardbeien in het voorjaar eruit te halen, dan door midden scheuren en in een ander stuk grond zetten, helpt meestal goed, er komt weer ruimte voor nieuw jong loof en ze hebben weer nieuwe voeding in de bodem. Vaak laten mensen de aardbeien te lang op dezelfde plek staan.

  (ps heb mijn emailadres gefaked, als ik wil dat iedereen me met naam en toenaam kent dan zet ik mijn naam zelf wel op het www.)
  Geldover

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: