N(euro)otjes voorraad-tik

Ze schreef er al vaker over: de voorraad. Die bevindt zich in de kelderkast. Geen idee waarom het zo genoemd wordt maar we hebben de term overgenomen van de vorige bewoners en omarmd. De kast zit namelijk helemaal niet onder de grond of zo, is gewoon te betreden vanuit de gang maar is wel wel lekker koel, en net als een kelder iets vochtig, maar vooral lekker ruim: ongeveer een meter breed en drie meter zestig lang. Daar past wel wat in…Een jaar geleden, of is het alweer twee jaar?, renoveerden we de kast door alle verschillende maten planken eruit te halen en te vervangen door metalen stellingkasten met spaanplaten planken. Toen paste er nog meer in! Ook in de zomer, wanneer we lekker veel van de tuin kunnen eten, halen we regelmatig iets voor de voorraad. Laatst hoorde N(euro)otje iemand zeggen dat een flinke voorraad alleen maar werkt als je er niet aan komt. Maar dat is dus niet zo! Als je je voorraad onaangeroerd laat, kun je die op een gegeven moment helemaal gaan vervangen waarbij je alle oude spullen weg kunt gooien! Een goede voorraad floreert juist op roulatie. Alle nieuwe boodschappen voor de voorraad worden achteraan en onderaan gezet. En alles wat vooraan staat wordt gewoon gebruikt. Een goed overzicht zorgt ervoor dat je zonder veel moeite goed kunt zien wat er aangevuld moet worden. Het is dus duidelijk dat je vooral voorraad aanlegt van producten die je altijd al gebruikt.

In N(euro)otjes basisvoorraad bevinden zich veel tomatenproducten: pakjes gezeefde tomaten, blikken tomaten op sap en tomatenpuree. Die worden veel gebruikt om pastasauzen te maken, voor macaroni en natuurlijk supersnelle tomatensoep. Daarbij flink wat soorten pasta, lasagnebladen, rijst, blikken sperziebonen, bruine bonen, kidneybonen, blikken fruit enzovoort. Koffie, suiker, zout, kruiden, houdbare melk, zonnebloemolie, olijfolie, diverse soorten azijn, pakken boter, meel, allerlei bakproducten, wc-papier, kaarsen, lucifers en nog veel meer.

Als we door wat voor omstandigheden dan ook (N(euro)otje gaat er nog altijd van uit dat ze ooit eens een keer ingesneeuwd zal raken en de supermarkt een kilometer verderop niet meer zal kunnen bereiken ………) een tijdlang afgesloten van de rest van de beschaving zullen komen te zitten, kunnen we hier weken en weken op de voorraad teren… Misschien zelfs wel een maand of drie; op rijst met boter, kaneel en suiker kun je een aardige tijd vooruit 😉

Maar ook zonder dat er rare dingen gebeuren is een voorraad bijzonder handig: je hebt altijd genoeg in huis voor onverwacht bezoek of een snelle doch verantwoorde hap als je te moe uit je werk komt. En als je door ziekte of drukte een tijdlang maar mondjesmaat of zelfs helemaal geen boodschappen kunt doen, hoef je niet meteen verplicht op dieet…

Kant en klaar maaltijden en dergelijke zul je hier niet aantreffen, al die voorraad betreft voornamelijk basis; met alles wat hier in de kast te vinden is, kun je meerdere kanten op. Er staan helaas ook wel een paar dingen in die N(euro)otje er liever niet zou hebben maar ze heeft nog wel een beetje rekening te houden met de niet vegetariërs in huis die soms graag een worstje op brood hebben…;-) Verder heeft ze het liefst groepjes in de kast: zo staan de blik- en potgroenten bij elkaar, de pasta’s liggen bij elkaar, en ook de flessen olie en azijn hebben hun eigen afdeling. De groenten liggen in bakken onderop en we hebben één bak waar alles in ligt wat we aan (wel kant en klaar…) koek, chocola en dergelijke in huis hebben. Het is in ieder geval niet zo veel dat het niet in één bak kan…

De kruiden en de olietjes die direct bij het koken en bakken gebruikt worden hebben we trouwens in de keuken, direct naast het fornuis. Ook hier overheerst een tik van N(euro)otje: de kruiden staan op alfabet …

Verder zou N(euro)otje het liefst alle blikken en potten met groenten en fruit vervangen zien door weckpotten met zelf ingemaakte eigen oogst. Maar zover is ze helaas nog niet. We wecken wel, die voorraad staat overigens in een andere kast, maar dat zet nog geen zoden aan de dijk. De kelderkast zouden we er in ieder geval nog niet mee gevuld krijgen…


Advertenties

6 reacties (+voeg die van jou toe?)

  1. vlasje
    Sep 08, 2011 @ 15:45:19

    Zo, al wordt het Nova Zembla deze winter, jij komt er wel door. Mijn opbergsystemen (al heb ik er minder ruimte voor) zijn overigens hetzelfde en ik heb eens een inkomensstop (wegens een fout van de instantie) van een half jaar, erop overleefd. Ik ben ook van alfabet voor de kruiden!

    Beantwoorden

  2. cisca
    Sep 08, 2011 @ 19:55:55

    Wat fijn dat je weer kan bloggen, geen migratie maar een verhuizing dus, Ben het helemaal eens met je blogje over voorraad. Ook wij hebben hier een zeer ruime voorraad en ondanks dat er hier weinig reclameaanbiedingen zijn voor de boodschaeppen voor ons werkt het om alles in het groot in te kopen. Alleen de tomatenproducten die je noemt kopen wij nooit want we hebben genoeg tomatenoogst om het hele jaar er mee toe te komen . Maken ook zelf ketchup, tomatensap (met en zonder velletjes) waar we al sauzen op tomatenbasis van maken, Gr, Cisca, Servie

    Beantwoorden

  3. Zuinigaan
    Sep 08, 2011 @ 21:09:44

    Hoi, Ik ben ook verhuisd naar een wisselblog. Misschien blijf ik daar ook wel, dat weet ik niet.

    Beantwoorden

  4. Rita
    Sep 08, 2011 @ 22:38:37

    Fijn dat ik je weer gevonden heb. Ik vind dit erg erg mooi uitzien.

    Beantwoorden

  5. bespaarmama
    Sep 08, 2011 @ 23:26:36

    Gevonden! Wauw, dat is nog eens een voorraadkast. Als ik later groot ben wil ik ook graag zo’n kast of een kelder, dat lijkt me echt ideaal 😉 Al verklaren de meeste mensen me nu al voor gek, heb een redelijk grote provisiekast en gebruik de bergingkast voor voorraden.

    Beantwoorden

  6. Marianna
    Okt 25, 2012 @ 11:17:47

    Die potjes: ik vind ze geweldig. Mag ik vragen waar je deze gekocht hebt?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: