N(euro)otje en THE URBAN HOMESTEAD

In Amerika is sinds een week of twee veel ophef ontstaan over de Dervaes familie, de familie die midden in de stad Pasadena in Californixc3xab op 400 m2 een paar duizend pond groenten, fruit en kruiden verbouwt.

Zij hebben een zogenaamd Trademark aangevraagd op meerdere veel gebruikte termen waaronder 'urban homestead' en 'urban homesteading'. De hele urban-homesteading-movement is nu over hen heen gevallen. De termen zijn immers al tientallen jaren gemeengoed in de VS. De familie schaart de termen nu echter onder hun intellectuele eigendom en eist dat iedereen binnen de VS die ze gebruikt, aangeeft dat ze citeren, waarvandaan en van wie ze deze wijsheid hebben, het trademarksymbool erbij zetten, of de termen veranderen of verwijderen. Op last van de familie werden talloze facebookpagina's met deze woorden in de titel inactief gemaakt. Het in 2008 in Amerika uitgegeven boek 'The urban  homestead: Your guide to self-sufficient living in the heart of the city' van de schrijvers Kelly Coine en Erik Knutzen, is ook slachtoffer geworden van de Trademark-aanval van de familie. De uitgevers vechten keihard terug.

N(euro)otje heeft de link naar de website van de familie van haar weblog gehaald. Het is immers te belachelijk voor woorden dat een viertal mensen in Amerika vindt dat ze het tuinieren en het zelfvoorzienende leven hebben uitgevonden. Het is leuk dat ze het zo ver door weten te voeren,  het is leuk dat ze er al jaren een weblog over bijhouden, het is al  iets minder dat ze op dat weblog regelmatig om vrijwillige bijdragen vragen om het geheel in stand te houden en het is nog minder dat ze dat geld blijkbaar hebben gebruikt om deze eigendomsrechten op algemeen gebruikte termen te kopen.

Buiten de VS heeft niemand hier last van natuurlijk dus N(euro)otje kan rustig roepen dat ze een URBAN HOMESTEAD heeft en gek is op URBAN HOMESTEADING en geen Dervaes die daar iets aan kan doen maar toch…

Rest haar alleen nog om te zeggen dat ze het eigenaardig vindt dat de familie ook een heel stuk over plagiaat geschreven heeft. Zo heeft de patriarch ooit (ergens tussen 2001 en 2010) een stukje geschreven over de '10 elements of urban homesteading'. Hij vindt nu dat iedereen die zoiets soortgelijks schrijft plagiaat pleegt.

N(euro)otje vraagt zich af of deze man beseft dat hijzelf misschien al een plagiaatpleger is daar 'zijn' 10 elements al eerder beschreven werden door talloze anderen en dat de hele leefstijl er xc3xa9xc3xa9n is van generaties geleden.

Niets nieuws onder de zon.

Advertenties

2 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. Siebrie
  Feb 25, 2011 @ 09:04:50

  Helaas past het wel in de huidige ontwikkelingen: Amerikaanse biologen die een nieuwe plant ontdekken in bv Azixc3xab, vragen daar direct een patent op aan. Iedereen die daarna die plant verbouwt of gebruikt (de lokale bevolking), moet dan royalties betalen aan die Amerikaanse onderzoeker/dat Amerikaanse bedrijf. (bron even vergeten)

  Beantwoorden

 2. Opnieuw Beginnen
  Feb 26, 2011 @ 10:50:44

  Ik heb ze lang gevolgd, maar vond na hun reis naar onder andere Israxc3xabl dat de fut een beetje uit het blog raakte. Er was veel herhaling. Het is ook erg moeilijk om spannend te blijven met je blog.
  In ieder geval had ik veel vraagtekens bij die reis, ik ben een half jaar later gestopt met lezen.

  Het is blijbaar weer Award tijd en ik heb je genoemd.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: