N(euro)otjes besparingstips

Soms zijn we verbaasd te merken dat anderen zich verbazen over onze manieren om te besparen. Dat komt omdat wij niet anders gewend zijn en het zien als iets doodgewoons waar we niet bij nadenken.

Een paar voorbeelden:

Als wij iets in de oven gebakken hebben laten we daarna de ovendeur op een flinke kier staan. Die warmte komt goed van pas in de keuken.

's Avonds gaan hier de gordijnen dicht. Die hangen er niet alleen maar voor de sier! Ze dienen een doel. Ook hebben we gordijnen hangen voor diverse deuren in het huis. O.K, het staat best wel leuk maar nogmaals, ze  zijn er voornamelijk om praktische redenen.

Wij zijn kampioen snel douchen: kraan aan, haren nat maken, kraan dicht tijdens het inzepen, kraan weer open om af te spoelen. Zo hebben we nog geen drie minuten nodig voor een douchebeurt. Voor de kinderen zetten we toen die kleiner waren een kookwekker buiten de badkamer. Die was afgesteld op 5 minuten. 5 Minuten is best lang voor douchen. Het helpt wel als je een thermostaatkraan hebt…

Koken met de deksels op de pannen. Veel groenten garen prima in een pan met water dat aan de kook is gebracht en daarna gewoon de tijd krijgt om te bljven staan. Probeer het maar eens uit met eieren. Gewoon met deksel op de pan aan de kook brengen en daarna zonder gas of electrische kookplaat mxc3xa9t deksel laten staan. Of je zet je pan met groenten in een hooikist…

Tubes knippen we open zodat ze tot het laatste restje leeg gemaakt kunnen worden.

En alle potten en pakken schrapen we leeg met een pannenlikker, er gaat zo niets verloren.

Voor het schoonmaken gebruiken we water, groene zeep, azijn, en soda (zowel schoonmaaksoda als zuiveringszout). Meer heb je niet nodig en je bespaart heel veel geld op al die speciale reinigers!

De was ophangen in plaats van in de wasdroger te drogen bespaart niet alleen stroom en daarmee het milieu maar kleding gaat ook langer mee. De wasdroger veroorzaakt nu eenmaal veel slijtage.

Er valt veel te besparen op het gebied van cosmetica. N(euro)otje wast de haren sinds vorig jaar met zuiveringszout. Ze heeft al bijna een jaar geen shampoo meer gekocht… Gebruik het ook als deodorant en bespaar zo nog meer!

Kook met groenten van het seizoen en volgens een weekmenu. Zo hoe je minder vaak naar de winkels en geef je minder uit.

Zet de thermostaat lager als je langere tijd van huis bent en zet 'm ook op tijd op nachttemperatuur.

En ten slotte: er zijn nog veel meer besparingstips te vinden maar probeer niet alles in xc3xa9xc3xa9n keer om te gooien. Nieuwe gewoonten moeten beklijven. Daar gaat tijd overheen.     

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: