N(euro)otje bakt verder

De broden van gisteren zijn gebakken volgens het volgende recept (dat schijnt te komen uit het boek 'Artisan bread in five minutes a day' van Jeff Hertzberg):

 • 6 cups water
 • 3 theelepels gist
 • 2xc2xbd theelepel zout
 • 13 cups meel

(De cups in dit recept zijn de Amerikaanse cups. Voor bloem betekent dat 1 cup ongeveer 147 gram is. N(euro)otje heeft een maatbekertje met 'cup'-aanduiding, dit werkt het prettigst. Geen geweeg, gewoon cupje vullen).

Lauwwarm water in een kom doen, gist toevoegen en doorroeren, zout toevoegen en doorroeren. Vervolgens het meel erbij doen en alles goed doorroeren. Kneden hoeft niet. Een uur of twee laten rijzen (op een warme plek met een vochtige doek erover), in ingevette bakvormen overdoen en nogmaals laten rijzen tot het deeg een mooie hoogte heeft. Een half uur bakken op 215-220 graden.

Vandaag heeft N(euro)otje volgens hetzelfde principe ook nog een krentenbrood gebakken. Alleen omdat ze er maar xc3xa9xc3xa9n gebakken heeft dus met de helft van het bovenstaande recept. Daarbij voegde ze gesmolten boter toe aan het mengsel. De gewelde rozijnen en krenten gingen er voor de tweede rijs bij. Het krentenbrood heeft veel langer in de oven gestaan omdat het tegelijk met een aardappelkaasovenschotel erin ging (op 160 graden) maar is ook prima gelukt.

N(euro)otjes conclusie: er zijn talloze manieren om lekker brood te bakken en zonder kneden gaat het prima! Het is blijkbaar ook niet nodig om ongekneed deeg 24 uur te laten rijzen, met twee uur krijg je ook een prima resultaat. Brood bakken wordt zo steeds makkelijker!

Advertenties

1 reactie (+voeg die van jou toe?)

 1. Monica
  Feb 07, 2011 @ 21:25:05

  Speltmeel moet korter gekneed worden dan tarwemeel. De gluten gaan kapot als er langer dan 5 minuten gekneed wordt. Speltmeel is dus fijner om met de handen te kneden dan in een bbm.
  Ik heb heel wat jaren bijna al ons brood gebakken, maar helaas weet ik sinds een jaar dat ik glutenintolerantie heb en kan ik dus geen brood meer bakken met bv tarwe of spelt. Ook geen bbm vullen voor de mannen, want dan krijg ik nog steeds een nare reactie.
  Vroeger bakte ik graag cuban bread. Een recept uit de Tightwad Gazette. Maar xc3xa9xc3xa9n keer kneden, dan een kwartiertje rijzen. Dan broden ervan vormen en in de koude oven. Vuurvast schaaltje heet water erbij en dan de oven aan en bakken. Heerlijk brood, dat snel klaar is. Lijkt een beetje op stokbrood, maar dan met meer brood en dezelfde heerlijke korst.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: