N(euro)otje bakt 'no-knead-bread'

Als je 'no-knead-bread' googelt vindt je talloze filmpjes en verhalen over het makkelijkste brood ooit, het brood zonder kneden. Jim Lahey, de New Yorkse bakker die het brood 'uitgevonden' heeft laat zien hoe het werkt.

De logica van het verhaal sprak N(euro)otje al meteen aan toen ze het filmpje voor het eerst zag maar het heeft toch nog tot dit weekend geduurd voordat ze het ook eens ging proberen.

Dus zaterdagochtend inderdaad even het deeg klaargemaakt en de tijd de rest laten doen. Vanmorgen, 20 uur later, het deeg uit de kom geschept, flapjes dichtgevouwen en lichtjes bestrooid met een beetje bloem, en hup! zo de broodvorm in (N(euro)otje heeft wel een gietijzeren pan maar ze vond dat het ook in een gewone broodvorm moest kunnen). Het brood heeft 55 minuten op 180 graden in de oven gestaan. Vanmiddag hebben we het aangesneden en lekker dat het is! 

No-knead-bread

Het is een prima brood en dat in een fractie van de tijd die een broodbakmachine nodig heeft (die staat al gauw zo'n 3,5 uur energie te trekken) en zonder het kneden waarvan we altijd geleerd hebben dat we zonder dat geen fatsoenlijk brood kunnen bakken.

Nog even het recept:

 • 4 cups bloem (of een mengsel van meelsoorten)
 • xc2xbc theelepel gist
 • 1xc2xbc theelepel zout
 • 1xc2xbd cup lauwwarm water

Bloem  in een kom doen, de gist en het zout toevoegen (gooi het niet op elkaar, zout remt in direct contact de werking van de gist). Even door elkaar roeren. Water erbij, weer even door elkaar roeren. 12 Tot 24 uur laten staan, uit de kom halen, flapjes dichtvouwen, in een vorm doen en in de oven schuiven. Drie kwartier laten bakken op 220 graden en klaar.

UPDATE: vergeten te vermelden dat het deeg beter nog een tweede keer kan rijzen, in de vorm voordat het in de oven gaat…

Advertenties

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Jan 09, 2011 @ 16:50:52

  Dit ga ik zeker proberen. Maar voor mij is 55 min in de oven nog veel energie. Ik kneed mijn brood(ook volkoren) op de pizzastand(45 min) in de bbm.Dat kost niet veel stroom,de machine kneedt alleen. Dan in een blik en een half uur rijzen op de kachel. Afbakken in de oven duurt 25 min.groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. wil
  Jan 10, 2011 @ 10:00:08

  krijg steeds meer om ook zelf brood te bakken.ook speltbrood

  Beantwoorden

 3. Vlijtig Liesje
  Jan 10, 2011 @ 12:43:50

  Dat klinkt wel heel makkelijk zeg! Een brood waar je zelf nauwelijks iets aan hoeft te doen. Die ga ik onthouden.

  Beantwoorden

 4. Berti
  Jan 10, 2011 @ 15:49:25

  ja, is het geen geweldige vinding!!!
  valt me op dat bij jou wel weinig gist erin zit, en toch goed gerezen?
  zelf ben ik een zuurdesem fan šŸ™‚

  Beantwoorden

 5. Margreet
  Jan 10, 2011 @ 20:36:19

  Nou, wat een idee. Dat ga ik zeker eens proberen. Zou het ook met zuurdesemdeeg lukken. (dat is me tot nu toe ook niet gewoon gelukt hoor…)

  groetjes Margreet

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: