N(euro)otje zet de koelkast uit

Kunnen we anno 2011 zonder 'noodzakelijkheden' als een koelkast of een vriezer? N(euro)otjes grootouders kregen pas de beschikking over een koelkast toen hun kinderen al volwassen waren. Haar ouders kochten hun eerste koelkast al vrij snel na hun trouwen in 1961. Maar lang niet iedereen had er toen al xc3xa9xc3xa9n. N(euro)otjes generatie is ermee opgegroeid en ze heeft er lang niet bij stilgestaan dat het xc3xa9xc3xa9n van die verworvenheden van het electrisch tijdperk is waar de hele mensheid tot 50 jaar geleden, en het overgrote deel van de mensheid anno nu prima buiten kon en kan.

Reden voor N(euro)otje om het toch, of in ieder geval 's winters, eens zonder te proberen. Het was een kwestie van het vriesgedeelte leeg eten  en veel van de waren die andere mensen in de koelkast hebben, staan hier altijd al in de kelderkast. Die is 's zomers redelijk koel en heeft 's winters zelfs koelkasttemperatuur (ca. 8 graden) en maakt daarmee de koelvriescombi voor een groot gedeelte van het jaar overbodig. De laatste paar etenswaren, voornamelijk kaas, een pot gist, wat potjes augurken, sambal en zilveruitjes, een pak bakboter en een paar pilsjes zijn het niet waard om zo'n apparaat voor aan te laten staan en kunnen ook prima in de kelderkast. Die bevindt zich op een paar passen afstand van de keuken. Vanaf het aanrecht verschilt de afstand naar de koelkast of naar de kelderkast niet zo heel veel.

Dus kan de koelvrieskast uit. Het vlees aangeschaft voor de carnivoren in Huize Vrek en bedoeld voor een gourmetavondje hebben we simpelweg in de koelbox in de kas gezet. Het vroor die week 's nachts 10 tot 15 graden en het ijs stond erop. Prima gekoeld dus.

Voorlopig kan de koelkast dus uit. Scheelt weer energie. En het is beter voor het milieu. Hieronder een filmpje van een stel dat de koelkast helemaal vaarwel zei. 

 

Advertenties

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Jan 04, 2011 @ 08:04:49

  We zijn gewoon verwend met de mogelijkheden van de koelkast. Wij hebben al een kleine koel/vriescombinatie,maar ik merk,dat er soms weinig in staat. De meeste groenten en fruit kan ik beter bewaren in het koele bijhuisje.Ik denk wel,als het warmer wordt,dat je vaker boodschappen moet doen. Melk bv.Ik ben benieuwd hoe het je bevalt. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. Patrick - De Kleine Dingen
  Jan 04, 2011 @ 08:31:04

  Ik ben zo jaloers, ik wil ook een kelder(kast)! Ik ben benieuwd wat het jullie oplevert aan energiebesparing.

  Maar het ziet er wel makkelijk uit. Die kleipot in het filmpje ziet er geinig uit, zou het echt zo simpel zijn? Misschien eens verder uitzoeken.

  Patrick

  Beantwoorden

 3. Zuinigaan
  Jan 05, 2011 @ 11:06:21

  Goed idee! Mijn ouders hadden inderdaad pas vanaf 1962 een koelkast. Daarvxc3xb2xc3xb2r woonden we in een huis met een kelder en was een koelkast helemaal niet nodig. Helaas heb ik jammer genoeg geen kelderkast.

  Beantwoorden

 4. Ri
  Jan 13, 2011 @ 14:50:01

  Jij hebt altijd de leukste Youtube filmpjes.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: