N(euro)otje is dol op bezuinigen

Vanmorgen in het vroege nieuws: Nederlanders hebben de goede voornemens voor 2011 al weer klaar liggen. Niets nieuws onder de zon natuurlijk maar N(euro)otje spitste de oren toen verteld werd dat xc3xa9xc3xa9n van de meest genoemde voornemens voor het komende jaar 'bezuinigen' is.

Dat 7 van de 10 Nederlanders er vanuit gaan dat ze het zullen gaan volhouden is natuurlijk helemaal mooi.

Daarom zet N(euro)otje hier een berichtje dat ze al eerder plaatste toch maar eens in de herhaling.

"N(euro)otje is al jaren aan het consuminderen. Het gaat niet altijd even makkelijk, ieder mens heeft nu eenmaal af en toe (of vaak) tegenslagen. Sommige mensen WILLEN consuminderen, andere MOETEN consuminderen. Tot welke groep je ook behoort, ergens wil je een begin maken. Er is en wordt heel veel geschreven over bezuinigen dus het meeste zal inmiddels wel bekend klinken maar toch is het handig om de eerste stappen op weg naar een zuiniger leven eens op een rijtje te zetten. Hier N(euro)otjes tien tips om te beginnen:

 1. STOP met uitgeven. Zo simpel? Ja. Zo simpel. Betaal je gewone rekeningen en haal je boodschappen. Na het eten natuurlijk en aan de hand van een lijstje waar je je nauwkeurig aan houdt. De makkelijkste manier om te stoppen met verdere uitgaven: uit de winkels weg blijven. Het is nu eenmaal niet iedereen gegeven om zonder geld te spenderen door een winkelcentrum heen te lopen. Moet je toch een winkel vol verleidingen binnen? Houd je aan je voornemen. Schrijf het desnoods op een briefje: 3 paar sokken en niet meer. Laat de handdoeken in die leuke nieuwe kleurtjes alsjeblieft liggen. Je hebt er vast nog genoeg. Als je zonder had gezeten hadden ze nu op je lijstje gestaan. Neem desnoods iemand mee die het klappen van de zweep al kent.
 2. STOP met het accepteren van ongewenste reclame. De brievenbus ligt er wekelijks vol mee. Als je van jezelf weet niet aan dergelijke verleidingen te kunnen weerstaan is het verstandig om er een ja/nee of nee/nee sticker op te plakken. Je kunt niet missen waar je niet van op de hoogte bent. De meeste reclame betreft spullen die je al hebt, die nog niet aan vervanging toe zijn of waar je stomweg geen behoefte aan hebt. Gratis ja/nee of nee/nee sticker aanvragen doe je bij greenchoice.nl. Wel op de hoogte blijven van de aanbiedingen in de supermarkt? Daar ligt iedere week een brochure met de aanbiedingen van de komende week. Neem die mee of kijk op dewekelijkseboodschappen.nl of de site van je favoriete supermarkt. Bang de uitverkoop te missen? N(euro)otje leest nooit al die foldertjes en toch is het per ongeluk altijd uitverkoop als ze eens een paar nieuwe schoenen nodig heeft. Onthoud dat winkels inspelen op de uitbetaling van de kinderbijslag. Dus begin januari, april, juli en oktober zijn goede periodes om eens te gaan shoppen voor noodzakelijkheden.
 3. STOP abonnementen. Het nieuws staat op teletekst, de tv-gids staat op internet en de meeste tijdschriften liggen bij de bibliotheek. Dat is een lidmaatschap dat zich terug kan verdienen.
 4. STOP met bewaren en verdien weer wat terug. Ga na wat je allemaal op zolder of zelfs in de keukenlades hebt liggen en stel je de vraag: hoe lang heb ik dat al niet gebruikt? Stel je vervolgens de vraag: hoe lang heb ik dit gemist? Als het antwoord op de 1e vraag een jaar of zelfs langer is en het antwoord op de 2e vraag je achter de oren doet krabben is het blijkbaar tijd om het op te ruimen. Heb je er verder geen emotionele binding mee (het is nog van oma's oma geweest bijvoorbeeld) en er zullen zich geen rampen voltrekken als je het niet meer zou hebben dan is het echt de hxc3xb3xc3xb3gste tijd om het het huis uit te doen. Ga na wat verkoopbaar is en krijg er zo nog wat voor terug. Breng het desnoods naar de kringloop waar je er zelf niets voor krijgt maar een andere consuminderaar misschien voor een paar centen helemaal blij wordt.
 5. Wordt restjes-expert. Pas nog zaten wij met open mond te luisteren naar Ouders die bij vrienden gegeten hadden en tot hun afgrijzen al het heerlijks waar twee mensen nog een keer goed van hadden kunnen eten, zo in de prullenbak zagen verdwijnen. Voor ons iets onvoorstelbaars en onderwerp voor het gesprek van de avond, voor anderen blijkbaar toch nog gewoon. Leer jezelf aan overgebleven eten te bewaren en stel 1 of 2 kliekjesavonden in. Maak je niet druk om het ontbreken van een pasklaar recept. Volg je gevoel en je neus, maak gebruik van je favoriete kruiden, proef en leer. Uiteindelijk zal restjeskoken een tweede natuur worden.
 6. LEES de Vrekkenkrant. Niet alleen staat die boordevol tips voor een zuiniger leven, het laat je zien dat je niet de enige bent en dat consuminderen heel LEUK kan zijn.
 7. DOE HET ZELF. Ook weer een kwestie van aanleren. Zelf doen scheelt bakken met geld. Lekke fietsband? Niet meteen naar de fietsenmaker maar zelf doen.
 8. Bezuinig op stroom en gas. Het is een open deur maar echt: doe het licht uit als je een ruimte verlaat voor meer dan een minuut of vijf. Doe de stekkers van apparaten met een stand-by-stand in een stekkerblok dat helemaal uitgeschakeld kan worden zodat je 's nachts echt bijna alles helemaal uit kunt doen. Het zijn misschien kleine beetjes maar vele kleintjes maken xc3xa9xc3xa9n grote roepen we hier altijd. Als je toch een lamp moet vervangen doe er dan meteen een spaarlamp in. Ze worden gelukkig steeds goedkoper dus het hoeft je geen kapitalen meer te kosten. En let op de thermostaat. Zet hem op 15 graden als je de deur uit gaat. Probeer hem ook eens wat vroeger op de avond op nachtstand te zetten. Helpt echt.
 9. Als je nog schulden aan het afbetalen bent: betaal meer dan het vereiste minimum. Al is het maar een paar euro. Heb je meerdere schulden: begin hiermee bij de lening of creditcard met de hoogste rente. Heb je die afbetaald, gebruik het geld wat je dan overhoudt voor extra aflossingen op de volgende enzovoort.
 10. Ga geen nieuwe schulden meer aan. Creditcards zijn erg gevoelig voor een keukenschaar. Probeer het maar eens…

Nu niet meteen denken dat het bij de familie Vrek allemaal gladjes verloopt. Ook wij hebben onze ups en downs. Toen N(euro)otje dit berichtje schreefnzaten we al een paar maanden in een down. Als we de bovenstaande suggesties niet al lang geleden hadden toegepast en niet wat hulp hadden gehad waren we al lang failliet geweest. Dus, als je dacht op weg te zijn en het dreigt te mislukken: niet wanhopen, gewoon overnieuw beginnen. We hebben ook niet in xc3xa9xc3xa9n keer leren lopen. Vallen hoort erbij…"

Voor meer tips over bezuinigen kun je ook eens in de Categorixc3xaben-lijst aan de rechterkant van deze pagina  klikken op 'Besparen'.

Maar hoe je het ook gaat doen: Veel succes!

4 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Dec 31, 2010 @ 10:52:15

  Ik merk,dat het goed is,dit allemaal weer eens te lezen.Nu consuminderen voor ons geen noodzaak meer is,merk ik,dat het juist meer standvastigheid vraagt. Groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. zeurtje
  Dec 31, 2010 @ 16:00:56

  Bedankt voor weer een jaar meelezen en heel veel tips.
  Ik wens jou en je gezin een heel fijn, gezond en gelukkig nieuwjaar.

  Groetjes zeurtje

  Beantwoorden

 3. Martine
  Dec 31, 2010 @ 18:22:06

  Een soort gelijk blogje schreef ik vorige week ook nog;) Wel weer inspirerend om te lezen, maar zeker ook dat je zegt; het heeft nou eenmaal vallen en opstaan nodig. Dat vergeet je weleens als al heel wat jaren geleden hebt leren fietsen;) dat ging ook met vallen en opstaan. Maar ik ben weer op mijn eigen goede weg, en begin de lol weer van het consuminderen in te zien.
  Bedankt voor alle tips die hier al weer een hele poos langskomen!

  Beantwoorden

 4. Martine
  Dec 31, 2010 @ 19:39:14

  Tenminste, dat logje ging over vallen en opstaan. De tips had ik er niet bij geschreven. Ik ga eens kijken bij het topic besparen:)

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: