N(euro)otje en de kou

DSC01782
Vanmorgen stond het kwik op -10 graden. Dat is al ietsje warmer dan gisteren: toen was het -11 graden…;-)

Hoe blijf je warm en hoe zorg je ervoor dat dat niet al te veel gaat kosten? Het dak, de vloer en de muren isoleren en driedubbel glas aan laten rukken zijn allemaal prima oplossingen en verdienen zichzelf terug op de lange termijn maar daar heb je nu niets aan. Nu direct behaaglijker wonen kun je door de volgende tips op te volgen. En ze kosten weinig tot niets.

 • Doe 's avonds liever de gordijnen dicht dan de thermostaat hoger. Maar let wel op dat de gordijnen niet voor de radiatoren  hangen. Zet er ook geen bank voor. Dit houdt de warmte tegen.
 • Kleed je warm aan en draag warme sloffen.
 • Trek op de bank een lekker warme plaid over je heen.
 • Neem een warme kruik mee naar bed.
 • Geen kruik? Een frisdrankfles kun je ook met warm water vullen. Handdoek eromheen en je hebt de hele nacht warme voeten.
 • Leg tochtrollen neer bij deuren met kieren eronder. Of koop van die anti-tochtborstels.
 • Doe folie achter de radiatoren.
 • Denk aan de brievenbus in de deur! Als het mogelijk is een brievenbus aan de gevel te hangen kun je het tochgat in je deur helemaal dicht maken. Als dat niet mogelijk is kun je misschien een brievenbusborstel bevestigen.
 • Leg extra dekens op je bed. Wij hebben 2 dekbedden over elkaar gelegd, daaroverheen een dikke deken, dan een dikke sprei en nog een sprei. En dan nog een plaid die alleen over het voeteneind ligt. En daarbij nog een klein dekentje dat we er extra overheen kunnen leggen. We hebben het niet koud op deze manier. Teveel van het goede?  Wij hebben nog steeds geen radiator in de slaapkamer en de kamer ligt op het noorden. En als het nog kouder wordt gaat de warme kruik mee naar bed.
 • Blijf wel goed ventileren. Dat is gezond en bovendien is de verse, droge buitenlucht beter en dus sneller te verwarmen dan de vochtige binnenlucht.
 • Misschien kun je nog meubels verzetten: grote meubels tegen de muur werken ook isolerend.
 • Probeer zoveel mogelijk te profiteren van gratis zonnewarmte. Dus overdag de gordijnen wijd open! Let wel op dat de thermostaat niet in de zon hangt….
 • Gooi geen energie weg door ruimtes te verwarmen waar je niet (vaak) komt.
 • Stook niet voor de buitenwereld: wij hebben enkele jaren geleden de radiator in de gang bij de voordeur weggehaald. De had geen enkel nut.

 

 

Advertenties

3 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. het huisvrouwtje
  Dec 20, 2010 @ 19:24:31

  kijk dat zijn nou eens tips waar je wat aan heb! u herinnerd me er gelijk weer aan dat ik een nieuwe borstel voor de gleuf van de brievenbus moet plaatsen…
  maar zoveel dekens hebben jullie het dan niet super warm…??

  Beantwoorden

 2. Martine
  Dec 20, 2010 @ 20:07:12

  Of warme wollen sokken aan in bed;) niet sexy, maar absoluut lekker warme voeten. Ook gebreide en daarna verviltte sloffen zijn lekker warm. Groot voordeel; het zweet niet, zoals vele syntetische sloffen wel doen, daardoor blijven je voeten lekker warm.

  Dank voor alle tips!

  Beantwoorden

 3. ingrid
  Dec 20, 2010 @ 21:33:41

  ik kreeg vandaag van cv-man te horen dat ik beter de verwarming in het halletje bij de voordeur aan kon doen.
  zo ging er warmte naar buiten als de deur open zou gaan en geen koude lucht naar binnen – die dan weer extra opgewarmd moet worden

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: