N(euro)otje bespaart energie

Een paar weken geleden verbouwden N(euro)otje, Man en Kinderen de keuken. We moesten na het slopen van de  oude keuken eerst de buitenmuur isoleren. Met een wandje ervoor en isolatie ertussen moesten we een groot tochtprobleem verhelpen. Onze thermostaat hangt in de keuken en we merken al dat het daar nu makkelijker warm te krijgen is. Het dichtmaken van een eigenaardig gat in het plafond waardoor we met een bijna open verbinding naar de onverwarmde deel zaten zal hier ook wel aan bijgedragen hebben 😉 In ieder geval hebben we weer een puntje op ons klussenlijstje (nou ja, zeg maar lijst) kunnen afvinken. En hebben we weer een stapje gezet in de richting van nog meer energiebesparing.

Proberen jullie ook zoveel mogelijk te besparen op energie door isolatie, LED-lampen, dikke gordijnen etc.? Dan is het leuk om de EnergieBespaarWijzer van Milieucentraal eens in te vullen.

Wij wonen in een boerderij van meer dan 100 jaar oud waarvan veel muren niet gexc3xafsoleerd zijn, nog steeds niet  overal dubbel glas in zit en de vloeren al helemaal geen isolatie hebben. Toch scoorde N(euro)otje daar niet eens zo laag: 88%. Op de vraag of de muren of spouwen gexc3xafsoleerd zijn antwoordde ze nee. Terwijl een deel daarvan wel degelijk gexc3xafsoleerd is. Vooral de bovenverdieping die we in het eerste jaar hier grondig aan hebben gepakt is prima gexc3xafsoleerd.  Maar ze vond dat je zo'n vraag alleen met ja kunt beantwoorden als xc3¡lle muren gexc3xafsoleerd zijn. Met dubbel glas zitten we  hier wel weer goed: we hebben nog wel wat ramen met enkel glas maar die verdwijnen stuk voor stuk…

0% scoorden we op schone energie; geen zonnepanelen op het dak, geen zonneboiler, niks, nada, noppes. Helaas…

Hoog scoorden we weer bij energiezuinige apparaten: 92%.  "Gefeliciteerd!" stond er te lezen. "U past alle tips binnen de categorie Zuinige Apparaten al toe. Waarschijnlijk valt er meer winst voor u te behalen op de andere onderwerpen." Bijvoorbeeld de auto. Helaas hard nodig. Oud en diesel. Maar N(euro)otjes rijstijl is dan wel weer zuinig! Toch een lage score van 36%.

Totaalscore: 63.2.  Gemiddelde score van vergelijkbare huishoudens is 61. Niet slecht dus. Maar natuurlijk altijd vatbaar voor verbetering. En onze grootste verbeterpunten zijn volgens de test dus te behalen op ons vervoer en de schone energie (de afdeling zonnepanelen). 

5 reacties (+voeg die van jou toe?)

 1. izerina
  Nov 16, 2010 @ 16:51:31

  Ik probeer ook wel eens zo’n test te doen. Maar geen enkele heeft vragen over een gaskachel. Laat staan over gebruik van putwater. Of eten koken op je kachel. Ik probeer gewoon op onze eigen manier te besparen. groeten Izerina

  Beantwoorden

 2. Margreet
  Nov 16, 2010 @ 18:20:10

  Goed bezig Neurootje, je kunt nooit alles behalen. Maar wel je best doen toch!

  groetjes Margreet

  Beantwoorden

 3. Margreet
  Nov 16, 2010 @ 18:25:59

  p.s. net de test gedaan. Ik haalde 68 in plaats van de 53 die ik dacht te halen.

  groetjes Margreet

  Beantwoorden

 4. Gert de Geer
  Nov 16, 2010 @ 19:52:26

  Neurootje,

  Ik heb hier nog een tip voor een duurzamer huis. Makkelijk te monteren en zeer energie besparend (al zeg ik het zelf) is je dak isoleren met Fastfixx dakisolatie.

  Het is een nieuw product van Rockwool om het isolatieproces te vereenvoudigen. Het systeem combineert isoleren en afwerken in 1 en kan snel worden gemonteerd in een aantal eenvoudige stappen, het instructiefilmpje hoe je het moet monteren staat overigens ook op internet (zoek Fastfixx op Youtube).

  Ik heb samen met een vriend in een paar uur de zolder ge-xc3xafsoleerd. En als zelfs ik het kan, kan ik het dus iedereen aanraden.

  Je kunt de isolatieplaten trouwens gewoon halen bij de bouwmaterialen handel. Voor meer informatie over het product zelf kun je kijken op de website.

  Beantwoorden

 5. Jantiena
  Nov 24, 2010 @ 05:03:05

  Als je ooit voor goedkopere zonnepanelen wil kiezen, is dit misschien een idee: Urgenda (stichting zonder winstdoelmerk) heeft bedacht dat het goedkoper is om zonnepanelen in te kopen als er in 1 keer veel wordt besteld. Voor al die mensen die keer op keer buiten de subsidie vallen. Ze proberen om vxc3xb3xc3xb3r 15 december 10.000 panelen besteld te krijgen, anders gaat het niet door.
  zie: wijwillenzon punt nl.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: